JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období 2014-2020 21. 11. 2014 Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Advertisements

Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Daniel BRAUN Příprava Dohody o partnerství pro programové období
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Olga Letáčková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 4. prosince 2012 Podpora inovací v rámci kohezní politiky.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Ing. Karla Šlechtová ministryně pro místní rozvoj 172. Žofínské fórum 25. listopadu 2014, Praha Evropské fondy 2014–2020.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
MONITOROVACÍ SYSTÉM SF a FS PRO OBDOBÍ WEBOVÝ ÚČET ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY Nová aplikace monitorovacího systému Mgr. Matěj Mareš Odbor evropských.
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Olomouc, 2. září 2009.
RPS/CSF Průběh realizace RPS Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
FONDY EU Programové období
ministryně pro místní rozvoj
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá Ředitelka odboru řízení a koordinace fondů EU Ministerstvo pro místní rozvoj.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Ing. Irena Havlová Praha, 8. února 2016.
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
PŘÍPRAVA PROJEKTŮ NA SŠ Autor: Jana Bartoňová.  Fondy EU  Programové období  OP VK  Zkušenosti s projekty v OPVK +dokumenty  Benefit7  Programové.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
11 Praha 20. listopadu 2012 Výroční konference OPPI Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Pracovní setkání 28. června 2007
ROP JV – informace o novém programovém období
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Interní postupy MAS Brdy
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Operační program VaVpI spuštěn
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Příprava operačních programů
Výzvy k předkládání žádostí o podporu MAS Podhorácko - IROP
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy

Obsah Aktuální stav Programové období Strategie Programové období

Aktuální stav ROP Střední Čechy

Konec programového období – co se podařilo Smysluplné a efektivní dočerpání prostředků ROP Střední Čechy Dohoda s Evropskou komisí o formě nápravných opatření a splnění podmínek nutných pro obnovení proplácení ze strany Komise. Evropská komise Snaha o eliminaci rizik spojených s nedodržováním nastavených harmonogramů realizace projektů (opatření byla přijata jak ve vztahu k příjemcům, tak ve vztahu k administraci projektů). Dodržování harmonogramů projektů Na základě analýzy byl vyhodnocen stav implementace ROP SČ. Následně byly vyhlášeny výzvy a vytvořen definitivní zásobník náhradních projektů. Volná alokace & intervence ČNB Cíl

Hlavní východiska příprav programového období Princip strategického zaměření a propojování: Podpora pouze těch priorit, jež naplňují rozvojové strategie ČR. Princip podpory fungujícího trhu: Podpora pouze těch odvětví a sektorů, kde dochází k selhání trhu. Zvážení formy podpory Princip podpory kvalitních projektů: Podpora pouze těch projektů, jež budou měřitelně naplňovat stanovené priority a cíle. Princip snadnější přípravy a realizace projektů: Snadnější administrativa pro žadatele a příjemce prostředků z OP, elektronizace agend a zjednodušování (sjednocování) pravidel.

Evropské strukturální a investiční fondy 2014–2020 Evropský fond pro regionální rozvoj

Programy 2014–2020 Program Alokace v mld. EUR Tematické cíle Integrovaný regionální operační program4,63 2, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11 OP Doprava4,707 OP Životní prostředí2,644, 5, 6 OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 4,331, 2, 3, 4, 7 OP Zaměstnanost2,138, 9, 11 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání2,781, 9, 10 OP Technická pomoc0,22- OP Praha - pól růstu ČR0,201, 4, 8, 9, 10 Program rozvoje venkova2,17 1, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10 OP Rybářství0,033, 6 CELKEM23,83

Stav vyjednávání Dohody o partnerství a programů 2014–2020 Přijaty oficiální připomínky EK Programy je nutné zaslat do EK, jinak budou schváleny až v polovině roku 2015

Příprava efektivního implementačního systému Strategický rámec - CO Pravidla a postupy – Způsob a Nástroje Legislativa - JAK Nové prvky: Předběžné podmínky Výkonnostní rámec Orientace na výsledky Nové prvky: tématické cíle tématická koncetrace Nařízení Předfinancování se SR Koncepce JMP Pravidla řízení a koordinace DoP

Příprava JMP – přehled Schválené metodické dokumenty UV č. 401 z MP pro přípravu programových dokumentů UV č. 597 z Evaluace Zásady tvorby a používání indikátorů Způsobilost výdajů a jejich vykazování Řízení rizik UV č. 873 z Řízení výzev, hodnocení a výběr projektů UV č. 44 z Monitorování ESI fondů; procesy v MS2014+ (1. část) Zadávání zakázek Publicita a informovanost Příprava řídicí dokumentace UV č. 166 z Revize programů UV č. 444 z Rozvoj lidských zdrojů UV č. 536 z Monitorování ESI fondů; procesy v MS2014+ (2. část) UV č. 682 z 27. srpna 2014: Využití integrovaných přístupů Pro informaci vládě byly předloženy: Projekty vytvářející příjmy Oblast finančních nástrojů Oblast veřejné podpory Metodické dokumenty v gesci MF Vydáno ke konci června 2014 Audit UV č. 837 z Finanční toky UV 867 z Kontroly

Přínosy jednotného metodického prostředí stanoven základní rámec pravidel, který je pro všechny ŘO a fondy EU stejný a závazný používání jednotné terminologie napříč fondy EU snadnější orientace žadatele / příjemce v systému přidělování evropských dotací zjednodušení administrativních postupů a zkrácení lhůt transparentnější a snadnější komunikace mezi žadatelem / příjemcem a poskytovatelem dotace elektronizace dat, dokumentů, procesů (jednotný monitorovací systém MS2014+)

Příklady zjednodušení systému implementace 1)Výzvy, podání žádosti, výběr a hodnocení projektů: -jednotný monitorovací systém -sjednocení požadavků na zpracování dokumentace určené žadatelům a příjemcům; -větší důraz na propojení řízení výzev na hodnocení a jejich koordinace; -vymezení povinných hodnotících kritérií; -informování žadatele o výsledku a možnost odvolání se; -vytvoření společné databáze hodnotitelů, jejich automatizovaný výběr, hodnocení a kontrola. -nastavena maximální lhůta pro řídící orgány, do kdy musí být ukončen schvalovací proces; 2)Realizace projektů, kontrola: -zpracování vzorových dokumentů pro využití v oblasti veřejného zadávání; -rozšíření využívání modifikovaných ex-ante plateb; -zavedení centrálního plánování finančních kontrol; -definovány jednotné kontrolní listy; -stanovení bagatelní hranice pro vymáhání nesrovnalostí; -zavedení jednotného systému sankcí za porušení pravidel povinné publicity;

Kritéria pro možnost zahájení implementace programu – resp. vyhlašování výzev příprava relevantní legislativy na úrovni Evropské komise splnění tematických a obecných předběžných podmínek věcně se vážících k podpoře intervencí v rámci vyhlašovaných výzev příprava a vydání řídicí dokumentace programu i dokumentace pro žadatele a příjemce ustavení monitorovacího výboru i platformy pro plánování výzev a projednání harmonogram výzev a další Kdy budou vyhlašovány nové výzvy a jak budou vypadat? Zahájení implementace programů

Děkuji za pozornost