Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA Nestátní neziskové organizace – partneři pro rozvoj PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MMR, STAROMĚSTSKÉ.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Ing. Karla Šlechtová ministryně pro místní rozvoj 172. Žofínské fórum 25. listopadu 2014, Praha Evropské fondy 2014–2020.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Informace z Monitorovacího výboru OPPI dne 9. února 2007.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Seminář k ukončování projektů FS Státní fond životního prostředí ČR Praha,
FONDY EU Programové období
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
ministryně pro místní rozvoj
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Aktuální informace o přípravě budoucího programového období Daniela Grabmüllerová Praha, 21. března 2011.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Příprava programového období ČR úroveň 13. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území , Barokní refektář.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Lenka Kšanová (Praha, duben 2016) Výzva dodatkových aktivit- finanční část.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Projekt KAP LK. Dohoda o partnerství Základní změny pro nové programové období 2014 – 2020 od podpory všeho ke koncentraci na priority od plošné podpory.
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
11 Praha 20. listopadu 2012 Výroční konference OPPI Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost.
Regionální politika ČR
Podpora strategické práce ve veřejné správě
ROP JV – informace o novém programovém období
Individuální projekt OP VVV
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Místní plán inkluze + OP VVV
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Aktuality z oblasti kohezní politiky
Interní postupy MAS Brdy
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Informace z 1. ustavujícího zasedání Národní stálé konference
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
Transkript prezentace:

Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha

Program přednášky 1.Programové období Národní rámec přípravy programového období Nové prvky v programovém období 4.Dohoda o partnerství 5.Příprava programů 6.Jednotné metodické prostředí

Závěrečná fáze – ukončování Vyřešené horizontální problémy Systém zesíleného řízení rizik Do konce roku 2014 – nutnost naplnění podmínek pravidla n+2 (pro alokaci 2012) a do konce roku 2015 proplacení způsobilých výdajů příjemcům Analýza čerpání evropských fondů a krizové plány – 5. března 2014 schválena vládou ČR Programové období

Čistý příjemce – zásadní význam pro politiku rozvoje státu Vysoký podíl na veřejném investování – podíl cca 1/10 na výdajích státního rozpočtu Přínos EU fondů k růstu HDP. Přímé a nepřímé přínosy pro čisté plátce do evropského rozpočtu. 2004–2006 Alokace: 2,630 mld. EUR (EU příspěvek) - 72,272 mld. CZK 2007–2013 Alokace: 26,540 mld. EUR (EU příspěvek) - 729,319 mld. CZK 2014–2020 Alokace: 21,630 mld. EUR (EU příspěvek) - 594,392 mld. CZK Význam fondů EU v ČR

Dohoda o partnerství – cíle a priority pro efektivní využívání ESI fondů v období Naplňování Strategie Evropa Nařízení o společných ustanoveních stanoví obsah Dohody + šablona Evropské komise. Dohoda podléhá SEA hodnocení – časově náročný proces. Návrh vypracován za účasti partnerů (zahájení prací v r. 2010) – v souladu s Kodexem chování pro partnerskou spolupráci. Dohoda o partnerství schválena dne vládou ČR a dne odeslána EK  splněn termín stanovený evropskou legislativou Národní rámec přípravy období

Identifikace reálných potřeb ČR Důraz na posílení strategického plánování a zvýšení efektivity systému řízení. Analýza zkušeností z implementace v období Únor 2013 – schválena „Koncepce jednotného metodického prostředí“ jako základní rámec pro tvorbu pravidel. Stanovení jednotných pravidel pro všechny subjekty zapojené do implementace ESI fondů v ČR. Principy přípravy

Nové prvky v programovém období 2014–2020  klíčová východiska Šablony EK pro přípravu Dohody o partnerství a programů – udávají požadovanou strukturu a obsah dokumentů 11 tematických cílů stanovených EK, od nichž se ČR nesmí odchýlit Tematická koncentrace – procentní podíly alokací na tematické cíle Stanovení výkonnostní rezervy – v případě neplnění předem stanovených cílů/milníků nemusí být část prostředků členskému státu vyplacena Plnění předběžných podmínek Územní dimenze, integrované přístupy, finanční nástroje Nové prvky v programovém období

Tematické cíle a fondy

Podmínkou budoucího čerpání prostředků z EU fondů  jejich nenaplnění do roku 2016 může mít za následek i zastavení čerpání prostředků z EU fondů Nástroj EK pro zefektivnění čerpání Rizikové předběžné podmínky: −přijetí Služebního zákona −řízení ve věci EIA Akční plán řízení a koordinace předběžných podmínek – zpracován MMR, schválen usnesením vlády 809/2013 Předběžnépodmínky Předběžné podmínky

Cesta k Dohodě o partnerství

Neformální dialog k Dohodě o partnerství – Evropská komise únor 2013 – zahájení červenec 2013 – návrh Dohody o partnerství zaslán k vyjádření EK říjen 2013 – zaslána reakce EK prosinec 2013 – dosud poslední jednání s EK v rámci neformálního dialogu únor 2014 – souhrnné stanovisko ČR k připomínkám zasláno EK březen 2014 – neformální jednání s EK k Dohodě o partnerství již po hodnocení SEA duben 2014 – Dohoda o partnerství schválena vládou a zaslána EK

Příprava programů Struktura – šablona EK Příprava – vytvořeny pracovní týmy, zapojení partnerů Listopad 2013 – aktualizované verze programů předloženy EK Leden 2014 – Informace o přípravě Dohody o partnerství předložena vládě. Leden neformální dialog k programům s Evropskou komisí Květen/červen - předložení programů ke schválení vládě – EK musí být zaslány do 3 měsíců od předložení Dohody o partnerství  červenec 2014

Faktory efektivního systému implementace a administrace

Projektový cyklus

Jednotné metodické prostředí Zjednodušení administrativních postupů a zkrácení administrativních lhůt Jednotná, standardizovaná a srozumitelná pravidla. Zavedení jednotné terminologie napříč celým systémem implementace. Snadnější orientace žadatele / příjemce v systému přidělování podpory. Zlepšení komunikace mezi žadatelem / příjemcem a poskytovatelem podpory. Elektronizace, napojení na základní registry apod.

Příprava metodického prostředí Schválené metodické dokumenty UV č. 401 z MP pro přípravu programových dokumentů UV č. 597 z Evaluace Zásady tvorby a používání indikátorů Způsobilost výdajů a jejich vykazování Řízení rizik UV č. 873 z Řízení výzev, výběr a hodnocení projektů UV č. 44 z Monitorování ESI fondů a procesů v MS2014+ (1. část) Zadávání veřejných zakázek Publicita a informovanost Příprava řídicí dokumentace UV č. 166 z Revize programů Předložení v 1. polovině roku 2014 Rozvoj lidských zdrojů Využití integrovaných přístupů Monitorování ESI fondů a procesů v MS2014+ (2. část) Projekty vytvářející příjmy Oblast finančních nástrojů Oblast veřejné podpory Finanční toky, kontrola a audit

Děkuji za pozornost