PRAHA - historické jádro je největší městská památková rezervace vyhlášená v roce 1971 - v roce 1992 zapsána na Seznam UNESCO jako první památka na území.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

GOTICKÉ STAVBY V OPAVĚ farní kostel a konkatedrála ostravsko-opavské diecéze Nanebevzetí Panny Marie kaple svatého Kříže – tzv. Švédská kaple.
Památky Unesco Česká republika.
Katedrála Sv.Víta. Vypracováno v rámci projektu „Zavádění ŠVP na gymnázium – projekt GOTIKA“ CZ.1.07/1.1.10/
Gotika.
Středočeský kraj vytvořili:Barbora Kolářová a Lukáš Syrovátka
ČESKÝ STÁT ZA KARLA IV
Katedrála sv. Víta. Vypracováno v rámci projektu „Zavádění ŠVP na gymnázium – projekt GOTIKA“ CZ.1.07/1.1.10/
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
OD STŘEDOVĚKU PO RENESANCI
Cestovní kancelář Silesia
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Vzdělávací.
Gotická kultura.
PRAHA - hlavní město České republiky.
Česká gotika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Katedrála Sv.Víta. Vypracováno v rámci projektu „Zavádění ŠVP na gymnázium – projekt GOTIKA“ CZ.1.07/1.1.10/
ČESKÁ GOTIKA.
© Lucie Duchnická Pražský hrad Pražský hrad. © Lucie Duchnická Pravěké osídlení ostrožny pražského hradu Ostrožna Pražského hradu byla osídlena již v.
Pražský hrad Lukáš Onderka. informace Pražský hrad, historické sídlo českých králů Pražský hrad, historické sídlo českých králů Vystavěn9. století Vystavěn9.
Gotická kultura.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
České země, sochařství, malířství
BEZDĚZ.
Česká gotika.
Katedrála svatého Víta je největším a nejvýznamnějším pražským chrámem
Gotická architektura v Čechách
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
PAMÁTKY PRAHA.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
České země ve středověku
Praha Andy Poláková.
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: M. Motlová: PRAHA známá i neznámá, Euromedia Group k. s., E. Obůrková: Výlety s dětmi v Praze.
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
stavba zahájena roku 1060 jako románská bazilika architekti – Petr Parléř a Matyáš z Arrasu ukončena r architektem Kamilem Hilbertem.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Nejvýznamnější gotické památky v Evropě Iva Závišková 6.A.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ZELENÁ HORA U ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU – KOSTEL SV. JANA NEPOMUCKÉHO - poutní kostel sv. Jana Nepomuckého je od r zapsán na seznamu památek UNESCO - jedná.
Sochařství vrcholného středověku. Románský sloh tympanon kostela sv. Magdalény ve Vézelay.
pol. 12. století - konec 15. stol.
GOTIKA.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Gotická kultura TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
vypracovala Markéta Jurečková
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
GOTIKA název gotika je podle Gótů
KRÁL ČESKÝ A CÍSAŘ ŘÍMSKÝ
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Transkript prezentace:

PRAHA - historické jádro je největší městská památková rezervace vyhlášená v roce v roce 1992 zapsána na Seznam UNESCO jako první památka na území České republiky - zapsán je urbanistický celek historických městských částí Pražský hrad, Hradčany, Staré Město, Josefov, Nové Město, Vyšehrad a jejich jednotlivé památky

Pražský hrad - symbol města a české státnosti, místo korunovace českých králů - původně raně středověké hradiště, vystavěné na ostrohu nad řekou Vltavou - od 9.stol. sídlo českých knížat, roku 874 přijal kníže Bořivoj křest - na místě 3. nádvoří byl postaven kostel Panny Marie - roku 920 byl postaven druhý kostel na místě baziliky sv. Jiří - stavbu vlastního hradu zahájil Bořivojův syn Spytihněv I.

Pražský hrad -kníže Václav nechal vystavět rotundu sv. Víta, kam uložil ostatky světce -roku 973 bylo založeno pražské biskupství, rotunda sloužila jako metropolitní biskupský kostel -kolem roku 1060 Spytihněv nechává rotundu sv. Víta zbourat a vystavěl trojlodní baziliku 70 metrů dlouhou -kostel sv. Jiří je rozšířen o dvě románské věže a zděný palác -za Přemysla Otakara II. dochází k přestavbám na Hradě – zdokonalení opevnění, rozšíření příkopů, dodnes dochovány hradby s válcovými baštami, Černou a Bílou věží -Královský palác nechal přestavět pro potřeby reprezentace a bydlení -rozmach pokračoval za vlády Lucemburků

Pražský hrad – chrám sv.Víta -roku 1344 Karel IV., Arnošt z Pardubic a otec Jan Lucemburský položili základní kámen ke stavbě katedrály sv. Víta -biskupství je povýšeno na arcibiskupství -stavby se ujímá francouzský architekt Matyáš z Arrasu -založil chór, zbudoval závěrovou část do výše arkád, s osmi pilíři, ochozem a věncem pětibokých kaplí, roku 1352 umírá - roku 1356 ve stavbě pokračuje Petr Parléř, který přichází ze švábského Gmündu

Pražský hrad – chrám sv.Víta - Petr Parléř dokončil sakristii, užil poprvé visutý svorník -dostavěl kapli sv. Václava, použil předstupeň síťové klenby -zaklenul chór síťovou klenbou, ta se stala vzorem pro středoevropskou pozdní gotiku -budoval jižní obří věž, skeletové točité schodiště u jižního ramene příčné lodi, pás triforia, systém vnějších opěrných oblouků a pilířů, v kružbách oken uplatnil vířivý motiv plaménku -na stavbě pracoval až do své smrti roku 1399

Pražský hrad – chrám sv.Víta -za vlády Karla IV. vznikl boční monumentální vstup do katedrály, zvaný Zlatá brána, zdobí ho mozaika Posledního soudu s portrétem panovníka a jeho čtvrté manželky Alžběty Pomořanské -mozaika mezi věží a Svatováclavskou kaplí je největší a nejstarší venkovní mozaikou severně od Alp -v dolním triforiu je umístěno 21 portrétních byst panovníka, členů jeho rodiny, architektů chrámu -v horním vnějším triforiu jsou bysty Krista, Marie a zemských patronů -díla svědčí o vysoké úrovni Parléřovy huti

Pražský hrad – chrám sv.Víta -v letech dokončil Bonifác Wohlmut věž renesančním ochozem a helmicí -v 18. století nahrazena dnešní konstrukcí

Pražský hrad – chrám sv.Víta - novogotická dostavba chrámového trojlodí a dvouvěžového západního průčelí byla dokončována v letech podle projektu Josefa Mockera, od roku 1899 pod vedením Kamila Hilberta

Použitá literatura a zdroje: Muk, Jan; Šamánková, Eva: ABC kulturních památek Československa, Panorama, Praha,1985, vydání první %AD.jpg ry_in_the_Prague_Castle.jpg n%C3%A1_v%C4%9B%C5%BE_01.jpg

Použitá literatura a zdroje: Guy_Prague_facade_sud_mosaique_Jugement_dernier.jpg rague_01.jpg