Vítězslav Hálek Martin Soukup sexta NA STATKU A V CHALOUPCE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OTA PAVEL. Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum:
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Neruda Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Májovci Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Staré pověsti české Alois Jirásek Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Dana.
SVĚTOVÉ LIDOVÉ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
Rodina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
Muzikantská rodina Polytechnika v písni. Poznáš písničku? Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Procvičování podstatných jmen. Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Jaro na statku FARMÁŘ A JEHO PRÁCE. Čtyři roční období.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vypravování 3 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Ruchovci Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Česká literatura 2. poloviny 19.století PŘEHLED.  50. léta 19.století: MÁJOVCI = DRUŽINA MÁJOVÁ:  uznávali K.H. Máchu, vydali almanach= sborník Máj.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Anotace Materiál obsahuje prezentaci nejstarších českých pověstí. Slouží jako doprovodný materiál o nejstarších událostech v pověstech. Je možné využít.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_10 Název Jan Neruda Téma hodiny Skupina Májová.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
FRÁŇA ŠRÁMEK Čjlit − VIII. třída
Bůh je moje jistota..
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_02
VY_32_INOVACE_Jir_I_29 J.Prévert Název projektu: OP VK
BOŽENA NĚMCOVÁ.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
FRÁŇA ŠRÁMEK Čjlit − VIII. třída
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Jan Burian NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
František Hrubín NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ JAZYK
Friedrich August von Stradonitz Kekule
Májovci CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_06
Jan Neruda Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: Základní škola Městec Králové
ŠABLONA III/2 Literární test 8. ročník Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
Viktor Dyk (1877 – 1931) KRYSAŘ.
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
VY_32_INOVACE_Jir_I_30 J.Klapka Jerome
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
Biblické verše....
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_24_Marie Terezie a Josef II.
Práce s literárním textem v učivu 4. ročníku
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Chtěl jsem pro Vás hledat krámek za lesní tůní, koupit tam pro Vás dárek s vánoční vůní. Bohužel, jenom na tiché volání, otevřete prezentaci a podívejte.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Vítězslav Hálek Martin Soukup sexta NA STATKU A V CHALOUPCE

VÍTĚZSLAV HÁLEK vlastním jménem Vincenc Hálek česky básník, prozaik, dramatik, literární kritik a publicista, představitel májovců Májovci se ve své tvorbě primárně snažil zachytit skutečnost, tak jak jí v okolním světě viděl a to i s jejími negativními rysy Neobraceli se jen do české historie, ale kladli důraz na současný okolní svět spolu s Janem Nerudou označován za zakladatele moderní české poezie.

Životopis Narodil se v Dolínku u Odolené vody Studoval na akademickém gymnasiu v Praze a od r na filosofické fakultě manželství s Dorotou Horáčkovou (dcera z bohaté měšťanské rodiny),. Poměrně hodně cestoval - navštívil Itálii, Polsko a Balkán Pracoval jako redaktor Národních listů, kde měl na starosti divadelní rubriku. Básně vydával v almanachu Máj, který redigoval časopis Ruch 1872 převzal a redigoval spolu s J. Nerudou časopis Lumír. Spolu s ním také vydával časopis Květy. Řídil edici Slovanské besedy. Zemřel náhle a brzy na zápal plic v Praze.

Díla Poezie: Alfred, 1858 Večerní písně, 1859 V přírodě, Pohádky z naší vesnice, 1874 Goar, 1864 Černý prapor, 1867 Balad a romancí řada druhá Próza: Muzikantská Liduška, 1861 Komediant, 1861 Na statku a v chaloupce, 1871 Náš dědeček, 1870 Prohráli jsme Bavory

Divadelní hry: Carevič Alexej, 1860 Záviš z Falkenštejna, 1861 Král Rudolf, 1862 Král Vukašín, 1862 Sergius Catilina, 1863 Amnon a Tamar, 1866 Král Jiří z Poděbrad, 1874 (nedokončeno) Publicistika a literární kritika: Epištoly k našemu studentstvu, 1873 Gogola hledám, 1872 Básnictví české v poměru k básnictví vůbec

Hlavní postavy Jíra – sirotek,pracovitý, hodný, chytrý (znal spoustu věcí o přírodě od otce) Lenka – hodná, krásná po mamince, přivedla Jíru na statek, Statkář Líska - hodný, typický tzv. podpantoflák, nakonec se ženě vzepřel Macecha – zlá, vyštvala Lenku, neměla úctu ani ke starému dědečkovi Dědeček - moudrý starý pán, který svému synovi ukázal, že má dceru na kterou skoro zapomněl, jen aby měl doma klid

Děj Na břehu Vltavy na příkrém svahu stála opuštěná chatrč. V ní se usadil neznámý muž se synkem Jírou. Otec se živil pytláctvím, ulovenou zvěř prodával plavcům, kteří ji prodávali dále. Jedné noci se otec z lesa nevrátil. Jíra jej našel v lese zastřeleného. V nedaleké vsi pak byl Jíra přijat ve statku u Lísků za pasáka. Líska tím nechybil, zanedlouho byl Lískův dobytek nejlepší ve vsi. Lískova žena zemřela a sedlák se znovu oženil. Nová hospodyně však neměla Jíru ráda a Lence, dcerce hospodářově, nepřála žádné radosti. Když Lenka dorůstala, bála se selka její krásy, ukládala Lence těžké práce, vykázala ji do čeledníku a jinak ji snižovala. Selka měla na hospodáře velký vliv, a když se mu narodil chlapeček, jako by zapomněl, že je Lenka také jeho krev. Jednou Jíra zašel do opuštěné chatrče a našel tam staré modlitby a v nich zápis, že jeho předkové žili kdysi na Lískově statku a že museli statek po dlouhých válkách pro velkou nouzi opustit. Jíra se tedy stal zvláštní náhodou pasákem na statku, kde jeho předkové hospodařili. I lesy, ve kterých jeho otec pytlačil, náležely kdysi jeho rodu. Když se hospodyně dozvěděla, čeho se Jíra v chatrči dočetl, vyhnala ho. Jíra se nastěhoval do opuštěné chatrče. Tam za ním prchla i Lenka, která nemohla vystát macechu. Když si hospodář uvědomil, jak na svou dceru zapomněl, že Lenka po krutém zacházení prchla z domu, trápil se, až z toho onemocněl. Selka ze strachu o sebe utekla. Lenka se dozvěděla, že otec je nemocný, a tak šla otce ošetřovat, než se selka vrátí. Sedlák se jen pomalu dostával z těžké nemoci. Za selčiny nepřítomnosti hospodařil na statku Jíra s Lenkou. Líska dával Jírovi statek, ale Jíra odmítl, i když Líska poukazoval, že statek kdysi patřil Jírovým předkům. Jíra chtěl jenom chaloupku. Pak si vzal Lenku a měli spolu děti. Uplynul rok a selka se ještě nevrátila. Jednou přišla selka na statek, a když tam nikoho nezastihla, připlížila se až pod okna chaloupky, kde spatřila šťastného Lísku s Jírou, s Lenkou a vnoučetem. Když ji spatřili, začala prchat, zřítila se ze svahu až k Vltavě a zahynula. Pes Vořech, který ji chtěl zachránit, zahynul s ní.

Hlavní myšlenka a znaky Ukazuje sociální problémy Trpký úděl výměnkářů, kruté postavy hromadící majetek, bezpráví bezzemků Oslava mládí, lásky a přírody Lidské vztahy založené na čistém citu, splynutí s přírodou Protiklady života na statku bohatství X neštěsti v chaloupce chudoba X láska, štěstí Řeší se mezigenerační vztahy mezi rodiči a dětmi Odsuzuje lakotu, touhu po majetku, protože brání rozvoji mezilidských vztahů

Struktura díla Rozdělěno do 7 kapitol Popisy nejsou příliš dlouhé Kniha je psána je psána jednoduše Žádná složitá zápletka

Jazyk Spisovný, hovorový Autor využívá hodně dialogů Zastaralé výrazy Přirovnání

Citace Hálek, Vítězslav. Na statku a v chaloupce. Ilustroval Souček Karel.Praha: SNDK,1961