PRAHA. Praha je hlavní město České republiky. 14 největší město v EU. Leží na severu od středu Čech na řece Vltavě. Rozkládá se na 496km 2, a má 1 290.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JIHOČESKÝ KRAJ MĚSTO TÁBOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Advertisements

Slovácko Města Slovácka nad obyvatel Autor: Martin Fridrich.
VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/7_KRAJE V ČR Téma: Praha, Středočeský kraj.
Anglie je největší a nejlidnatější země Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Praha – hlavní město ČR Vlajka a znak Prahy Karlův most Hradčany.
A to je ta krásná země... Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace  Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/  Název výukového materiálu: Národní divadlo.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 09_Národní divadlo TÉMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU: CZ.
Česká republika – Praha VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_Česká republika Praha Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov, Školní 1, příspěvková organizace.
Něco o kraji Rozloha: 4757 km2 Krajské město: Hradec Králové Královéhradecký kraj leží na severovýchodě České republiky u hranice s Polskem. Malá ukázka.
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Tereza Jechová Název: VY_32_INOVACE_08_ PRAHA Předmět ZEMĚPIS 7.ROČNÍK.
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Zuzana Chloubová Název: VY_32_INOVACE_08 _ ČJ_Vlastní jména.
Ostrava. Ostrava je město na rozhraní Slezska a Moravy na severovýchodě České republiky, poblíž hranic s Polskem.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
Středověká Praha Výukový program Štainerová Radka Vychovatelství 2. ročník.
VY_12_INOVACE_Rů_I_14 Drama 2/2 - Národní divadlo Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Hlavní město Praha Jméno autora:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Městec Králové
KARLŮV MOST A PRAŽSKÝ ORLOJ
Španělsko 2008.
Název učiva: BEDŘICH SMETANA
Dějiny ČR – gotický sloh
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_15 TÉMA: Vlastivěda4
Obecní dům David Kotek.
Karel IV. – Otec vlasti Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Člověk a jeho svět VY_12_INOVACE_274 Název projektu:
VY_52_INOVACE_10_02_hlavní město Praha
Náš výlet do
Člověk a jeho svět Vlastivěda
OLOMOUCKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_20_07_Karel IV.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
VY_32_INOVACE_14_Praha – hlavní město ČR Vlastivěda pro 4. a 5. ročník
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_22   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
Jablonec nad Nisou Poznávání města.
VY_32_INOVACE_09_Praha – hlavní město České republiky
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Člověk a čas.
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_20 TÉMA: Vlastivěda4
NOVÉ MĚSTO (PRAHA) základy položil Karel IV. v roce 1348, město
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_14 TÉMA: Vlastivěda4
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_257_PRAHA
Manufaktury a první stroje
Základní škola, Hradec Králové
Baroko Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
VELIČINY A JEJICH MĚŘENÍ
PRAHA jak jí nepamatují ani pamětníci
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
Praha matka měst autor: Honza S. - 9.A.
Praha matka měst autor: Honza S. - 9.A.
Autor: Mgr. Radana Marelová
PRAHA jak ji nepamatují ani pamětníci
ROZBOR VĚTY JEDNODUCHÉ
Základní škola Rosice, okres Chrudim
5.1 Místo, kde žijeme – ČESKÁ REPUBLIKA
Praha leden 2010 sněhová nadílka.
Transkript prezentace:

PRAHA

Praha je hlavní město České republiky. 14 největší město v EU. Leží na severu od středu Čech na řece Vltavě. Rozkládá se na 496km 2, a má obyvatel. Praha je všeobecně považována za jedno z nejkrásnějších měst v Evropě. Sídlí zde prezident,vláda, vrchní soud atd.. Praha má 57 samostatných městských částí.

Pr ů mysl výroba kovodělných výrobků výroba strojů a zařízení chemie a farmaceutický průmysl průmysl výrobků ze skla, keramiky a porcelánu, stavební hmoty výroba dopravních prostředků (mimo výroby automobilů), zde zejména kolejní soupravy, motocykly, lehká letadla a jiná

Památky Karolinium  Národní divadlo Staroměstská radnice Václavské náměstí Vyšehrad Karlův most Katedrála Sv. Víta Národní muzeum Obecní dům Petřín Staroměstské náměstí Tančící dům Valdštejnský palác Karlštejn

Karl ů v most Karlův most je nejstarší stojící most přes řeku Vltavu. Most byl postupně ozdoben jednatřiceti sochami a sousošími. Původně se mu říkalo Kamenný nebo Pražský most. Název Karlův most se vžil až v roce 1870 na základě podnětu Karla Havlíčka Borovského. Po mostě vede historická královská cesta Je 515,76metru dlouhý.

Orloj Orloj vytvořil roku 1410 hodinář Mikuláš z Kadaně podle návrhu mistra Jana Šindlera. Orloji uprostřed dominuje astronomický ciferník a pod ním kalendářní deska. Nad astronomickým ciferníkem jsou dvě okna, v nichž se pohybují apoštolové. Na konci 2.světové války byl značně poničen a jeho obnovení si vyžádalo celkovou rekonstrukci. Je jedním z nejnavštěvovanějších turistických objektů Prahy.

Národní divadlo Stavba Národního divadla trvala úměrně dlouho k monumentálnosti budovy i k obtížím, jež způsobovaly zvýšené náklady na ni v průběhu stavby. Národní divadlo bylo otevřeno 11.června Národní divadlo bylo uzavřeno pro dokončení práce. Uprostřed nich, 12. srpna 1881 došlo k požáru. Požár byl pochopen jako „celonárodní katastrofa“. Obnovené divadlo bylo znovu otevřeno 18.listopadu 1883 představením Smetanovi Libuše.

Katedrála Sv.Víta Karlštejn Vyšehrad Václavské náměstí

p/cz/home/magistrat/in dex.html p/cz/home/magistrat/in dex.html Doležalová, Peřinová.