Standardy jako zrcadlo českého kurikula Mgr. Olga Bauerová Mgr. Marek Lauermann ZŠ a MŠ Brno, Jihomoravské nám. 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

Evaluace v mateřské škole
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Systém kurikulárních dokumentů
Vzdělávání a jeho kategorie
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Hodnocení škol a školských zařízení
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Plošné testování 5. a 9. tříd v kontextu stavu českého školství Senát Parlamentu ČR
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
„ VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY “ Základní škola, Liberec, Lesní 575/12
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Potřebujeme Národní program vzdělávání? Petr Novotný KULATÝ STŮL KE VZDĚLÁVACÍ POLITICE
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
Hodnocení průběhu a výsledků pedagogického procesu ve škole změny vyplývající z RVP RNDr. Jiří Kuhn Gymnázium Nymburk.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Výzkumný ústav pedagogický v Praze PhDr. Jaroslav Jeřábek, CSc. Rámcové vzdělávací programy jako cesta zkvalitňování vzdělávání v ČR.
Výsledky referenčního procesu NSP, NSK, EQF Pavel Hradecký.
Organizační struktura
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Rámcové a školní vzdělávací programy
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Reforma školství v ČR.
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
Vlastní hodnocení školy KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Školní kurikulum Rámcový vzdělávací program, školní vzdělávací program.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Evaluace v mateřských školách
Základní vzdělávání a další …
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
Reforma školství v ČR.
Edukátor Profese učitele
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
11. Portfolio dítěte Portfolio je uspořádaný soubor prací dítěte shromážděný za určité období, které poskytuje informaci o výsledcích dítěte, průběhu učení.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Komplexní systém hodnocení
Kurikulum: obsah školní edukace
Mgr. Zuzana Šalamounová, Ph.D.
Organizační struktura
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

Standardy jako zrcadlo českého kurikula Mgr. Olga Bauerová Mgr. Marek Lauermann ZŠ a MŠ Brno, Jihomoravské nám. 2

V RVP ZV je psáno:  RVP ZV vymezí očekávané kompetence vymezené na úrovni 3., 5. a 9. ročníku ZV (1. až 3. období), které vyjadřují, co by měl žák zvládnout, prokazovat atd. - stanou se základem pro tvorbu evaluačních mechanismů a nástrojů v ZV a na konci základního vzdělávání budou plnit funkci "výstupního standardu ZV" (kap. 8)

Standard základního vzdělávání z r říká, že je:  východiskem pro tvorbu soustavy evaluačních nástrojů, podle nichž se bude posuzovat kvalita dosažených výsledků celého základního školství, škol i žáků  evaluační nástroje by měly sledovat jak poznatkovou, tak kompetenční a postojovou stránku základního vzdělávání žáka, a to především v uzlových bodech jeho vzdělávací dráhy (zejména 5. a 9. ročník).  čj /95-26, ze dne

 Standard základního vzdělávání byl závazným dokumentem pro tvorbu v současnosti dobíhajících vzdělávacích programů Základní škola, Národní škola a Občanská škola.  Nelze je využívat například jako hodnotící nástroj pro srovnání mezi třídami či školami

Vzdělávací standardy  Standardy vymezují, co má znát každý žák v každém předmětu v každém klíčovém období. Evaluační standardy jsou měřitelné a zjišťují, jak je cílových standardů dosahováno v každém ze 4 období (v Anglii je to 7, 11, 14, 16 let).

Stopy standardů v českém vzdělávacím systému  vyskytoval se v české reformní pedagogice 30. let (S. Vrána, S. Velinský)  v letech jsou klíčovým požadavkem české vzdělávací politiky – tehdy požadavky jako :  “potřebujeme státní standardy”  určit “státní úroveň vzdělávání”  je nutné “stanovení standardů pro jednotlivé typy škol”  nezbytné je “stanovení minimálních znalostí ve vybraných předmětech pro uzlové body vzdělávací cesty”

NEMES  NEMES –Nezávislá mezioborová skupina - Pro přípravu školské reformy v České republice  v r vymezuje standardy jako příležitosti, které má škola žákovi poskytnout a nabídnout, aby mohl dosáhnout kvalit orientovaných na svůj budoucí život.

Co si o nich myslíme?  absence vzdělávacích standardů v českých školách je jedním z vysvětlení klikatého a zdlouhavého procesu v Česku, jak stanovit výstupní testy ( ne jen maturitní )  pokud chybí standardy vzdělávání, pak je velmi obtížné vytvořit „profesní standard kvality učitele“.

 Standard vzdělávání umožňuje kvalitativně a nikoliv pouze kvantitativně, hodnotit práci učitele, té části práce učitele, která je jednou z jeho hlavních profesních náplní.  Rámcový vzdělávací program (ve škole školní vzdělávací program, který vycházejí z RVP), toto kvalitativní hodnocení ne zcela naplňuje.

 Standardy mohou být zcela jistě i „zrcadlem“ pro zamyšlení nad stávajícím českým kurikulem  neučit pro testy/standardy, ale učit pro život.

Co by měly standardy plnit?  Sled ovat vývoj výkonu žáka, včetně rozvoje jeho talentu. Např. srovnávat žákův stav v 5. třídě s jeho stavem v 9. třídě a nad rozdíl em usuzovat, zda pokročil mnoho nebo jen velmi málo.  Je to základní norma stanovující, co by každý žák v ČR mohl a měl znát v daném oboru.  Měly by být srovnatelné se Standardy v dalších zemích, aby bylo umožněno i mezinárodní srovnání.

 „Předávání vědomostí je nejen o standardech, ale také o odpovědnosti. V dobré výuce se standardy posunují z byrokratických požadavků do roviny, která vyplývá z aktuální situace, kdy dochází ke spojení mezi výukou ve škole a skutečným životem mimo zdi školy. A to je tajemstvím úspěchu dobrého učitele.“ (Umphrey, M. L. (2007): The Power of Community- Centered Education. Plymouth : Rowman & Littelfield Education, s. 140.)

Mgr. Olga Bauerová Mgr. Marek Lauermann ZŠ a MŠ Brno, Jihomoravské nám Brno