Reálie německy mluvících zemí VY_32_INOVACE _NREA_19.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_05_Švýcarsko Téma:
Reálie německy mluvících zemí VY_32_INOVACE _NREA_18.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena BRAZÍLIE A ARGENTINA Vodopády Iguazu na hranici Brazílie a Argentiny.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Soldánová Dáša Název: VY_32_INOVACE_12C_16_Vznik Rakouska-Uherska Téma:
Co je právní řád a jeho historie Kdo může v ČR vydávat právní akty Právní odvětví ČR Soudy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena KANADA Skalnaté hory Niagarské vodopády.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Pardubický kraj Jméno autora: Mgr.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Hlavní město Praha Jméno autora:
Výchova k občanství Právní základy státu - znaky státu.
ZEMĚ BENELUXU - BELGIE Cyrilometodějská církevní základní škola Lerchova 65, Brno Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze do škol.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
DÁNSKO A ISLAND Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
TEST 7. POLITOLOGIE
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
MOC VÝKONNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_15_VLASTIVĚDA
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Zákonodárná moc Klepněte a vložte poznámky. PRÁVO.
Polsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Jitka Jerhotová Škola
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola T. G
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Andorra Andorské knížectví
Sada 4 Místo, kde žijeme Autor: Mgr. Iveta Mocharová ZŠ a MŠ Dešná
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
ÚSTECKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-32 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Lucembursko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
NORSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
SAN MARINO VY_32_INOVACE_07
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Západní Evropa VY_32_Inovace_03KR-7
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Téma hodiny: Srbsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
VY_32_INOVACE_12_Z5 7. KANADA ZŠ a MŠ HEJNICE 2011.
VY_32_INOVACE_VO.9.A.02 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.02_typy_a_formy_statu.
Anotace Vysvětlit rozdělení státní moci v ČR, objasnit moc zákonodárnou, moc výkonnou a moc soudní. Výukový materiál.
Téma: Rakousko Číslo projektu: 02
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Pardubice - Spořilov
Věcné učení Vláda, parlament, politické strany
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Revoluce v evropských zemích 1848
Téma: Německo Číslo projektu: 02
Stát – co to je? Výchova k občanství základní znaky státu
STÁTNÍ ZŘÍZENÍ (FORMY VLÁDY)
Česká republika - úvod VY_12_INOVACE_Rů_II_03
Transkript prezentace:

Reálie německy mluvících zemí VY_32_INOVACE _NREA_19

Liebe Studenten, Ihr müsst die folgenede Präsentation ins Deutsche übersetzen. Achtet dabei auf  Wortschatz  Grammatik  Aussprache und Intonation

Oficiální název státu: Lucemburské velkovévodství  francouzsky Grand-Duché de Luxembourg  německy Großherzogtum Luxemburg Rozloha: km 2 Hlavní město: Luxemburg Celkem obyvatel:

 Roku 963 získalo Lucembursko statut hrabství v rámci Svaté říše římské.  Karel IV. povýšil v roce 1354 Lucembursko na samostatné vévodství.  V 16. století patřilo Lucembursko Španělům, 1713 bylo vráceno Habsburkům.  Následně získala Lucembursko Francie.  Po pádu Napoleona I. se ale stal lucemburským panovníkem nizozemský král Vilém I.  Nezávislost na Nizozemsku získalo Lucembursko v roce 1867.

NÁRODNOSTNÍ SLOŽENÍ  Lucemburčanů  cizinců, tj. 43,1 % obyvatelstva  Portugalců,  Italů,  Francouzů,  Belgičanů,  Němců,  Britů,  Holanďanů,  ostatních příslušníků EU,  občanů z rozvojových zemí.

 Úředními jazyky v Lucembursku jsou francouzština, němčina a od roku 1982 i lucemburština, která vznikla z pofrancouzštělého dialektu moselské němčiny.  Francouzština se užívá v politických kruzích, státních institucích, literatuře a vyšším druhu školství.  Němčina je považována za jazyk obchodníků, je vyučována především na základních školách a je v převážné míře používána v médiích.  Lucemburština je považována za místní dialekt, kterým se hovoří hlavně doma, ale v poslední době v ní vychází i tisk, objevuje se v rozhlase i v televizi a v lucemburštině vychází už i první knihy.

ADMINISTRATIVNÍ ČLENĚNÍ  3 oblasti (Luxembourg, Diekirch, Grevenmacher), 12 kantonů a 118 obcí. Velká města:  Esch-sur-Alzette: obyvatel  Differdange: obyvatel  Dudelange: obyvatel

DOVOZ A VÝVOZ Vývoz: stroje, chemikálie, sklo Dovoz: kovy, potraviny, spotřební zboží Odběratelské země: Německo, Francie, Belgie, VB, Itálie, Nizozemsko Dodavatelské země: Belgie, Německo, Francie, Nizozemsko

ZEMĚDĚLSTVÍ A PRŮMYSL  Zemědělství: sklizeň: pšenice, ječmen, brambory, vinná réva, ovoce, chov dobytka: skot, prasata, drůbež  Průmysl - energetika (podíl elektráren): tepelné 36,88 %, vodní 53,09 %, ostatní 10,03 %

POLITICKÉ USPOŘÁDÁNÍ  Lucembursko je podle ústavy z roku 1868 dědičnou konstituční monarchií.  Hlavou státu je velkovévoda; země je jediným velkovévodstvím na světě.  Pravomocemi velkovévody je svolávat a rozpouštět parlament, podle výsledků voleb jmenovat vládu a doživotní členy Státní rady, schvalovat zákony a také má právo veta.  Zákonodárným orgánem Lucemburska je jednokomorový parlament, který má 60 poslanců volených na pět let.  Sněmovna také schvaluje složení vlády.  Vláda je složena z ministerského předsedy a dvanácti ministrů.  Dalším důležitým orgánem je Státní rada s 21 členy jmenovanými velkovévodou na doživotí.  Nejvyšší soudní instancí třístupňového soudnictví je Vrchní soudní dvůr.5

PŘÍRODNÍ POMĚRY  Na severu státu se rozkládá vrchovina Ösling (Ardeny).  Střední a jižní část Lucemburska je tvořena zvlněným krajem zvaným Gutland.  Významné řeky jsou Moselle a Surea. Podnebí je mírné s oceánským vlivem.  Průměrné lednové teploty činí 2°C, červencové až 17°C.  Průměrný roční úhrn srážek je 900 mm.

 Lucembursko. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:  Lucembursko [online]. [cit ]. Dostupné z: countries/luxembourg/index_cs.htm  Základní informace o Lucembursku [online]. [cit ]. Dostupné z: