Jednoduché úročení Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Advertisements

Úrok, úroková míra Přednáška č. 3.
1. cvičení úrokování.
Ú R O K O V Á N Í.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Úročení.
Úrok SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj Anotace
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_01_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Časová hodnota peněz ..
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_70_9TR_M Autor: Mgr. Monika Bittová 1.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno.
Finanční matematika v osobních a rodinných financích
Základy finanční matematiky
ZÁKLADY FINANČNÍ MATEMATIKY
Účetní odpisy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jednoduché úrokování.
1. cvičení úrokování.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ÚROKOVÁNÍ. Rozlišujeme dva druhy úrokování Jednoduché úrokování  užití AP v praxi  použití výjimečné  např. cenné papíry, směnky Složené úrokování.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
2. lekce Úročení. Citát dne Mnohem příjemnější než dělat literaturu, je dělat peníze. Voltaire.
Finanční matematika Zabývá se ukládáním a půjčováním peněz Pojišťováním Odhady rizik Hypotéky, úvěry.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_01_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Eskontní (směnečný) úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Úročení Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Peníze,
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1.
1 Úroky Právnické výpočty Adam Ptašnik Základní pojmy Jistina: částka, která byla předmětem závazku - základ, ze kterého se počítají úroky Sazba.
Finanční matematika Ú R O K O V Á N Í.
Časová hodnota peněz Petr Málek.
FINANČNÍ MATEMATIKA. Proč? Základní znalosti finanční matematiky jsou nutné k pochopení kalkulace kapitálových vkladů a při řízení lesního podniku Objasnění.
Finanční matematika Úrokový počet
FINANČNÍ MATEMATIKA Jiří Matějíček MENDELU, LDF Brno Kurz CŽV – 2. výukový blok dne
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Finanční gramotnost: Počítání s procenty. PROCENTA A ÚROK 01 Počítání s procenty 2 Existují 2 skupiny lidí. Ti, kteří úroky platí, a ti, kteří je inkasují.
1. Úroky a úročení Úrok  peněžitá odměna za půjčení peněz  částka, kterou dostaneme nebo platíme  výše je dána úrokovou sazbou  je vyjádřen v penězích.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_22_13 Název materiáluJednoduché.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_22_14 Název materiáluSložené.
Důchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0209 Název vzdělávacího materiálu: Úročení vkladů a úvěrů Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek.
Výpočet úroků. Jednoduché úrokování ú = j * i * t ú = úrok j = jistina (kapitál, dlužná hodnota) i = p/100 t = čas – dny/360.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Finanční matematika 2. (finanční gramotnost) Z á k l a d n í p o j m y.
Reálná úroková míra Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_05 Název materiáluÚrokovací.
FINANCE PODNIKU 4. Přednáška Časová hodnota peněz.
Umořování dluhu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Finanční matematika 2. část
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Martina Dostálová
Ceny PRODUKTŮ NA FINANČNÍM TRHU
Ekonomika malých a středních podniků
Aktivní bankovní operace – úvěry
Úročení.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Složené úročení Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_42_INOVACE_59_Základy finanční matematiky
Hospodářské výpočty 6 – Úrokový počet 1
ÚVOD DO OBECNÉ EKONOMIE Proč se tím vůbec zabývat?
Finanční matematika Ú R O K O V Á N Í.
Transkript prezentace:

Jednoduché úročení Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Jednoduché úročení Úroky se počítají ze stále stejného základu, tzn. připsané úroky se již dále neúročí. Úroky tedy v závislosti na čase rostou lineárně. Velikost úroku (ceny, poplatku, nájemného, odměny) ovlivňuje: ● velikost půjčené částky, ● počet procent úroku, ● délka doby (výpůjčky).

Základní pojmy Úrok - ú, I je peněžní částka, kterou posuzujeme ze dvou hledisek: ● Pro věřitele je úrok odměnou za poskytnutí vlastních prostředků jiné osobě (dočasné pozbytí dispozičních práv a podstoupení určitých rizik spojených se zapůjčením peněz). ● Pro dlužníka je úrok cenou za dočasné získání finančních prostředků. Úvěr dlužníkovi umožňuje okamžité pořízení majetku, na který by sám neměl prostředky nebo uskutečnění podnikatelských záměrů.

Základní pojmy Jistina - j, kapitál - K, základ - P je vypůjčená (půjčená) částka, z níž se platí úrok. K 0 počáteční hodnota kapitálu K n hodnota kapitálu na konci výpůjčky (konečná hodnota)

Základní pojmy Úroková míra - p určuje velikost úroku. Udává se v procentech za určité období a nazývá se také úroková sazba - i. i = p / 100 Například 5 % p.a. znamenají úrok ve výši 5 % za 1 rok. Zkratka:p.a. = z latinského per annum (za rok), p.s. = per semestre (za půl roku), p.q. = per quartale (za čtvrtletí), p.m. = per mensem (za měsíc), p.d. = per diem (za den).

Základní pojmy Úrokovací období Doba, za kterou se připisují úroky (roční, pololetní, čtvrtletní). (Pokud není úrokovací období uvedeno, uvažujeme období roční.) Hodnoty úrokové míry a úrokovacího období musí být konzistentní (pokud je úroková míra měsíční, pak i úrokovací období musí být zadáno v měsících).

Základní pojmy Úrokovací doba - t Doba, po kterou měl dlužník peníze půjčeny a za kterou se platí úrok. Udává se v rocích, čtvrtletích, měsících nebo ve dnech.

Jednoduché úročení

Standardy úročení Je-li dána roční úroková míra a čas ve dnech je nutné délku zadat jako zlomek roku. Obě veličiny je možné započíst dvojím způsobem: Délku úrokového období je možné vyjádřit: ● skutečným počtem dnů – přesná metoda, ● celé měsíce započíst jako 30 dní – přibližná metoda. Rok je uváděn: ● jako 365 dní (resp. 366 v přestupném roce) – přesný úrok, ● jako 360 dní (12 měsíců x 30 dní) – obyčejný úrok.

Standardy úročení Standard anglický využívá skutečný počet dní úrokového období a délky roku 365 (366) dní. Označuje se ACT/365. (ACT - actual = skutečný). Standard francouzský je založený na skutečném počtu dní úrokového období a délka roku je započtena jako 360 dní. ACT/360. Standard německý započítává měsíc jako 30 dní a rok jako 360 dní. 30E/360.

Úrokové číslo a úrokový dělitel Vhodné pro úročení kapitálu, který se během roku často mění. Úrokové číslo Úrokový dělitel Jednoduchý úrok

Úrokové číslo a úrokový dělitel Jednoduchý úrok pro měnící se výši kapitálu při neměnné výši úrokové sazby. UC i – úrokové číslo pro kapitál K i během doby t i (i = 1,...,n) UD – úrokový dělitel

Diskont Diskontování - výpočet současné hodnoty. Současná hodnota je částka, která při úročení přinese budoucí hodnotu. Často je potřeba porovnat dvě částky v různém čase, prosté srovnání částky ale není na místě, jelikož peníze v čase nabývají různých hodnot. Mohou být investovány a zhodnoceny. Chceme-li srovnat hodnotu peněz v čase je nutné použít pojem současná hodnota.

Diskont Výpočet současné hodnoty D - diskont S - splatná částka d - roční diskontní míra t - doba půjčky vyjádřena v rocích k - doba půjčky vyjádřená ve dnech 1/(1+i.t) je diskontní faktor jednoduchého úročení, odúročitel. Udává současnou hodnotu 1 Kč splatné za 1 rok.

Jednoduché úročení Použitá literatura: Cipra T.: Finanční matematika v praxi Hindls R., Hronová S., Cipra T.: Kvantitativní metody a informatika Macháček O.: Finanční a pojistná matematika www stránky: „ seznam.cz“ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí