Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_17_Chodsko_kh1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/21.3355 Autor: Kateřina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Český stát za vlády Jagellonců
Advertisements

Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, příspěvková organizace
Holly Blacková KRONIKA RODU SPIDERWICKŮ. Proč jsme si to vybrali Knížka plná kouzelných bytostí, která nás po přečtení zaujala Příběh zaujme tajemstvím.
Nejvýznamnější představitel historické prózy 19.století
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Identifikátor materiálu: EU
Přívlastek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Křížovky s VS po S I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
KRITICKÝ REALISMUS V ČECHÁCH. CHARAKTERISTIKA časové zařazení: 80. léta 19. stol. snaha co nejrealističtěji, nejvěrněji popsat obraz společnosti výrazná.
LIDOVÉ PÍSNĚ, FOLKLÓR Chodský folklór.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
HABSBURSKÁ MONARCHIE PO TŘICETILETÉ VÁLCE
Identifikátor materiálu: III/2-1/9 Vzory rodu ženského - procvičování Základní škola Kynšperk nad Ohří, okres Sokolov, příspěvková organizace, Komenského.
Plzeňský kraj.
Státní symboly České republiky
Božena Němcová – povídka Karla
LIDOVÁ KERAMIKA v Čechách a na Moravě
24. srpna 2013 KČT Nepomuk zajistil autobusový zájezd na setkání na Čerchově.
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského
Předmět:. Český jazyk Ročník:. 3. Téma:. VYJMENOVANÁ SLOVA PO Z Cíl:
Naše vlast - ČESKÁ REPUBLIKA
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ořez a rámeček fotografie Číslo DUM: III/2/VT/2/3/51 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : březen 2012 Název :VY_52_INOVACE_5.2.1.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_04_Skandinávský_ poloostrov_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
KRAJINA KOLEM NÁS A JEJÍ VYUŽITÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.4 Města Plzeňského kraje Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
AnotacePracovní list k procvičení základních poznatků o zvuku AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova k.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_10 Autor: Mgr. Kateřina Sigmundová Vytvořeno: Anotace: Tento materiál slouží k procvičování přídavných jmen ve 3.
Anotace Pracovní list k procvičení základních poznatků o horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_18_Valašsko_kh1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kateřina.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
DĚJINY V OBRAZECH Husitství Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_29_Marie_Terezie_ad2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor: Mgr.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor:Mgr. Jana Strejčková Datum/období: Listopad 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Kouřim, Okružní 435 Autor: Jana Ležalová Název materiálu: VY_32_Inovace_38_Význam slova Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_08_Apeninský_ poloostrov_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_11_Brno_kh1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kateřina.
Epos Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_10_Severovýchodní_Evropa_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
1. Základní informace 2. Navštěvované oblasti 3. Zdroje.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám" Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY_32_INOVACE_CJ_55.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_05_Státní_symboly_sousední_státy_kh2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Česká republika Plzeňský kraj.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Pátrání po chodských pověstech
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Život na vesnici VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_10_ŽIVOT NA VESNICI
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_20_Slovácko_kh1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor: Mgr.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_06_Západní_státy_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor: Mgr.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_ 52_INOVACE_06_ výroba_železa_ad2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_13_Třeboňská_soustava_rybníků_kh1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu:VY_52_INOVACE_09_Balkánský_poloostrov_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Černý Petr naše zvířata - francouzsky
STÁTNÍ SYMBOLY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Černý Petr naše zvířata − rusky
Metodický list: Slovní druhy 1. část
PLZEŇSKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Černý Petr naše zvířata − anglicky
Plzeňsko a Chodsko VY_12_INOVACE_Rů_II_14
Černý Petr 1−10 Pomůcka se skládá z 21 karet. Na deseti kartách jsou čísla od 1 do 10, na deseti kartách jsou odpovídající skupiny teček a na poslední.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_17_Chodsko_kh1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor: Kateřina Hašková Datum tvorby: Cílový ročník: pátý Vzdělávací oblast/obor/okruh: Člověk_a_jeho_svět Klíčové slovo: Chodsko Anotace: Tento pracovní list slouží k seznámení se z minulostí Chodska a životem lidí. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Hašková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

CHODSKO Víš, kde se nachází Chodsko? V jakém kraji se nachází? DOMAŽLICE PLZEŇSKÝ Které město je střediskem Chodska?

DOMAŽLICE domažlická bránadomažlická věž

Ostatní města a vesnice v této oblasti Újezd Trhanov Klenčí pod Čerchovem Draženov Chodov Kdyně Postřekov Chodská Lhota Aj. Roubená stavba

NÁŘEČÍ hinten hde huzený svarba púnebí žányj calta děrek muším JÁ BYL – JÁ BUL tento, onen kde uzený svatba půda žádný houska, vánočka dědek musím Proto říkáme tomuto nářečí BULAČINA Zkus odhadnout, co toto slovo znamená.

KROJ Typický dlouhý plášť bez límce, zvaný župan, klobouk s širokou krempou, punčochy a kalhoty koženky, v ruce měli hůl zakončenou sekyrou – čakan. Do varhánků skládaná sukně – šerka, vlněné punčochy v barvě sukně, živůtek a košile překryty dvěma šátky, šátek na hlavě

KERAMIKA Barevné květy na bílém a černém podkladě jsou malovány ručně a proto je každý kus originál. Vzory inspirované lučními květy

JÍDLO Máte chuť ? Chodské koláče s mákem, tvarohem a povidly. Základem některých jídel jsou brambory, kyselé mléko, kyselá smetana, kyselé zelí třeba se špekem a slaninou. Tradiční chodský BÁČ má jako základ brambory s kyselým mlékem, upečené a omaštěné máslem.

Hudba Hliněný džbán ovázaný kůží, v níž jsou koňské žíně. Vlhkýma rukama se za ně tahá a fanfrnoch vydává zvuk. Dudy – vzduch je vháněn měchem do píšťaly a dudy hrají zakrýváním dírek

Literární tvorba Lidová tvorba Mlynář mele múku v tom bílým klobúku ha mlynářka krupjici v tý hušatý čepjici, hou, hou, halelůjá. Běží zajíc k jaboru, nese pytel zázvoru, naše kočka doma leží, zdvíhá vocas, teký běží, hou, hou, halelůjá. Spisovatelé píšící o tomto kraji A. Jirásek – Psohlavci B. Němcová – pohádky Jindřich Šimon Baar A další

HISTORIE Chodové byli vždy svobodní sedláci Chránili hranice, pomocníkem jim byl pes Od panovníka za tuto službu dostávali různé výsady (14. – 17. stol.) Osvobozeni od daní a cla.Měli volnost stěhování, aj. Zodpovídali se pouze králi Rod Lamingenů (Lomikar) koupil v 17. stol. chodské vesnice a snažil se omezit jejich výsady Proto se vzbouřili, ale povstání bylo potlačeno a vůdci vzpoury (Jan Sladký Kozina) popraveni Na popravišti zvolal známou větu“ Lomikare, Lomikare, do roka a do dne budeme spolú před súdnú stolicí boží. Hin sa hukáže, hdo z nás“ Lomikar opravdu do roka zemřel.

Psohlavci Tento název jim dal až spisovatel Alois Jirásek. Pro úřední jednání a pečetění listin používali domažličtí Chodové od konce 15. stol. pečeť s čakanem uprostřed, lemovaným hvězdami, doplněnou nápisem: Chodové z Domažlic. Chodský pes

Použité zdroje e_stavby_chodsko1_720_478_0_85.jpg q2X-5h6qm21KpmUiJ q2X-5h6qm21KpmUiJ pg/250px- pg/250px-