Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
AUTOR: Mgr. Hana Halamová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_ČJ5_Boží soud TÉMA: Boží soud ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

2 Anotace Materiál je určen pro výuku českého jazyka a literatury v 5. ročníku ZŠ. Žáci pracují s textem Aloise Jiráska – Čítanka pro ročník, ALTER 1996, str Postup- seznámení s krajem Chodsko /sl. 3, 4/ - vyhledat na mapě některá uvedená místa - po přečtení pověsti /po částech/ se řeší úkoly /sl. 6,7,8/ - sestavením odstavců ve správném pořadí vznikne z červených písmen název Trhanov - sl. 11 je určen pro možné nakopírování

3 http://cs.wikipedia.org/wiki/Chodsko Historie
Chodové byli svobodní sedláci, kteří měli za úkol vykonávat ozbrojenou strážní službu české západní hranice. Zajišťovali neměnný průběh hranice a bezpečný provoz na obchodní stezce vedoucí do bavorského městečka Furth im Wald. Za tuto službu získali ve 14. až 17. století panovnické výsady, které jim dávaly výjimečné postavení ve feudálním systému. Ve středověku Chodové obývali oblast od Domažlic na jihu po Bor, Tachov a Planou na severu. V letech 1325–1612 obdrželi Chodové celkem 24 privilegií. Nejdůležitějšími byly osobní svoboda a poddanství pouze králi. Měli i vlastní samosprávu. Odhaduje se, že strážní službu zajišťovalo pouze celkem asi 320 sedláků s rodinami. Po poražení chodského povstání v roce 1695 byl v Plzni popraven vůdce odbojných sedláků Jan Sladký Kozina. Označení Chod má svůj základ ve slově chodit.

4 Hlavním úkolem Chodů bylo obcházet zemskou hranici a zjišťovat, zda nedošlo k nepřátelskému vpádu; pokud došlo k válečnému stavu, pak museli vytvářet lesní přeseky, signalizovat hrozící nebezpečí, resp. bránit průnikům menších oddílů nepřátel. V době míru taktéž kontrolovali, zda kolonizační postup německého obyvatelstva nepřekonal zemskou hranici, resp. zda Němci netěží na českém území dřevo apod. Chodové byli usídleni v celkem 11 vesnicích v okolí Domažlic: Klenčí pod Čerchovem, Chodov, Postřekov, Draženov, Stráž, Újezd, Tlumačov, Starý Klíčov, Mrákov, Chodská Lhota, Pocinovice.

5 Kde je Chodsko ? Ukažte na mapě, najděte centrum Chodska – Domažlice.

6 Privilegium = výsadní právo, výhoda
Přečti si text a odpověz na otázky. 1/ Jaká privilegia měli Chodové od krále po dlouhou dobu zaručena? Privilegium = výsadní právo, výhoda 2/ Co si představuješ pod pojmem robota? Co si myslíš o povinnosti robotovat? 3/ Kdo chtěl Chody o jejich výhody připravit? 4/ Kdo stál v čele chodských sedláků? 5/ Jaký byl osud tohoto vůdce chodské rebelie?

7 6/ Ve kterém století k těmto událostem došlo?
7/ Vyhledej a vysvětli svými slovy poslední slova Jana Sladkého Koziny? 8/ Naplnilo se Kozinovo proroctví? 9/ Jak rozumíš názvu pověsti Boží soud?

8 Vyhledej v textu větu, kterou Jan Kozina zvolal před svou popravou.
Lomikare! Lomikare! Do roka budeme spolú stát před súdnú stolicí boží! Hin se hukáže, hdo z nás ……! Str. 19 Co už nestačil Kozina dopovědět? Dokonči za něj.

9 Kozinův pomník na kopci Hrádek nad Újezdem. Poskládej odstavce na dalším snímku tak, abys vystihl obsah celé pověsti. Z červených písmen tak vznikne slovo.

10 R A O N V T Laminger je chtěl jejich letitého práva zbavit.
Lidé na Chodsku se chopili zbraní. Chtěli za svá práva bojovat, avšak byli poraženi. H Vyslali delegaci k císaři, aby jim jejich práva vrátil. Císař ale odmítl a listiny, kde byla práva Chodů zapsána, dal zničit. O Laminger chtěl dokázat, že se Kozinova proroctví nebojí, a proto po roce uspořádal hostinu. N Na plzeňském náměstí, před zraky pokořených Chodů, zemřel Jan Kozina na šibenici. Před smrtí zvolal známou větu. V Uprostřed veliké hostiny ho stihla smrt . T Od nepaměti chránili Chodové šumavské hranice. Za to nemuseli robotovat na panských statcích jako ostatní.

11 R A O N V T Laminger je chtěl jejich letitého práva zbavit.
Lidé na Chodsku se chopili zbraní. Chtěli za svá práva bojovat, avšak byli poraženi. H Vyslali delegaci k císaři, aby jim jejich práva vrátil. Císař ale odmítl a listiny, kde byla práva Chodů zapsána, dal zničit. O Aby dokázal, že se Kozinova proroctví nebojí, uspořádal Laminger po roce velkou hostinu. N Na plzeňském náměstí, před zraky pokořených Chodů, zemřel Jan Kozina na šibenici. Před smrtí zvolal známou větu.. V Uprostřed radovánek ho stihla smrt . T Od nepaměti chránili Chodové šumavské hranice. Za to nemuseli robotovat na panských statcích jako ostatní.

12 Zdroje http://free-top.tym.cz/download.php?ds=slepa-mapa-cr


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV"

Podobné prezentace


Reklamy Google