Lékařský systém ZZS- proč a jak jej udržet? MUDr. Jiří Knor, Ph.D. PS PČR, 25.9.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MUDr. Roman Gřegoř ZZS MSK
Advertisements

Pohled kraje na nepřetržitou péči MUDr
ZŠ NÁM. 28. ŘÍJNA DNE Projekt první pomoci pro žáky 9. ročníku 
Spolupráce ZZS s obecními samosprávami a perspektivy jejího rozvoje
Možnosti propojení sociálních služeb a domácí zdravotní péče u jedinců s psychiatrickým onemocněním Ing. Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Základní kardiopulmonální resuscitace
Základní neodkladná resuscitace
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Možnosti využití Tísňové péče
První pomoc Úrazy ve škole.
LUCAS II v PNP p ř í n o s a k o m p l i k a c e
HYPOGLYKÉMIE V PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČI
Jednotný postup při poskytování první pomoci
Mobilní elektronická podpora ZZSHMP.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST Obor 6 – zdravotnictví Záchranná služba Vypracovala: Lenka Vavrová 2. ročník OA a VOŠ CR s právem státní jazykové zkoušky.
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Resuscitace pro sestry dle guidlines 2005
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Urgentní příjem Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.
Automatizovaný externí defibrilátor
Hodnocení novorozence
ZÁSTAVA DECHU A OBĚHU Definice
První pomoc při zástavě krevního oběhu
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
Laická první pomoc.
Zdravotnická záchranná služba příspěvková organizace
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Projekt EPP-ED Riziko při poskytování zdravotní péče – politika WHO
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.1 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Obecné zásady první pomoci Typ: DUM - výkladový Předmět:
KPCR Kardiopulmocerebrální resuscitace
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.2 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při poruchách dýchání DUM – výkladový Předmět:
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Letecká záchranná služba
První pomoc Přivolání pomoci z okolí
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Neodkladná resuscitace
Zdravotní záchranná služba
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
Praktické dovednosti v tísňových situacích Jarmila Drábková OCHRIP FN Motol a Katedra UM + MK IPVZ, Praha.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
ČINNOST AGENTURY DOMÁCÍ PÉČE LADARA. Agentura domácí péče LADARA poskytuje: pečovatelskou službu (od ) osobní asistenci (od ) tísňovou.
Traumatologický plán ÚSZS
Neodkladná resuscitace
Zdravotnická záchranná služba (dále jen ZZS)
PRVNÍ POMOC MUDr.Pertl Martin.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Lékař záchranné služby a domácí porody Jiří Knor Praha
Domácí CRP test Celostátní konference manažerek domácí péče Luděk Ogoun – HARTMANN-RICO a.s. Deštné v Orlických Horách
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_16_První pomoc Číslo a název klíčové aktivity: III/2.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_20_P8_Bartonkova TÉMA: První pomoc OBSAH: První pomoc ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
METABOLIZMUS GLUKÓZY A INZULÍNU BĚHEM NÁHLÉ ZÁSTAVY OBĚHU A INZULÍNU BĚHEM NÁHLÉ ZÁSTAVY OBĚHU MUDr. Roman Škulec, Ph.D.  Klinika anesteziologie, perioperační.
MUDr. Marek Slabý předseda AZZS ČR. Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci.
Customer Contact Praha
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Porodní asistentka regulované povolání
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZACHRAŇ ŽIVOT S MĚSTEM JIHLAVA
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
AED … tři písmena, která zachraňují!
URGENTNÍ MEDICÍNA CO UMÍME NABÍDNOUT PACIENTŮM?
DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA ZÁCHRANNÁ SLUŽBA
Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina,p.o.
Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina,p.o.
KURZ PRVNÍ POMOCI ZŠ Eden.
Vzdělávací a výcvikové středisko Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Projekt časné KPR a časné defibrilace v Jihočeském kraji Verze dokumentu:
HORSKÁ SLUŽBA ČR First Responders Bc. Michal Janďura, DiS. Prášily 2018 Horská služba ČR, o.p.s. Tel.:
Neonatologie v České republice (a v Mostě)
Kurz základní resuscitace
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Transkript prezentace:

Lékařský systém ZZS- proč a jak jej udržet? MUDr. Jiří Knor, Ph.D. PS PČR,

Kauzální léčba v PNP hypoglykemické kóma: glukóza i.v. anafylaktická reakce: adrenalin, antihistaminika, glukokortikoidy astmatický záchvat: bronchodilatancia selhávání oběhu při arytmii: definovaný elektrický výboj nebo podání antiarytmika

včasné rozpoznání varovných příznaků okamžitá ofenzívní léčba předejít přechodu kritického stavu do ireverzibilního stádia, kdy již není možné žádným způsobem situaci zvrátit

Zajištění AW- prostý úkon? Kas. I. řidič kamionu RSI- preoxygenace (pokud lze), jedna oběhová doba pro úvod, vyhodnocení risk vs.benefit

zvládnutí anesteziologických postupů – základní předpoklad ošetření na profesionální úrovni

Výjezdy 2013: ošetřeno pacientů Nárůst výjezdů o 25% od r Nejhustší síť dálnic Absence traumacentra, KCC, KC, dlouhé transporty Vysoké riziko sek. transp. Systém postavený na přítomnosti lékaře v PNP Není obrany proti zneužívání

Diferenciální diagnostika v PNP- prosté? Kas. II. Bezvědomí M 55 let, náhle vzniklé bezvědomí během neobvyklých sex. praktik (škrcení) Koma, decerebrace, mióza bez fotor.,TK 180/100, SR 86/min, prav., epizody zpomalení rytmu 60/min, bez změn ST, SaO 2 75% RSI, UPV, FiO 2 1,0, imobilizace, transport, pETCO 2 38mmHg, SaO 2 zvolna stoupá na 98% Dg na místě: Ruptura aneurysmatu, H-H 4-5

Porod v terénu, aneb „jde to samo“ Kas. III. KPR a porod dvojčat Středočeští záchranáři byli u porodu dvojčat Neuvěřitelné, úžasné, fantastické. Tak tyto pocity zažívali záchranáři ze středočeské zdravotnické záchranné služby, kteří se vrátili večer 22. ledna 2014 z jednoho ze svých výjezdů na Kladně. Nedlouho předtím přišla výzva na tísňovou linku - porod v chodu, dítě nedýchající, promodralé, nereagující. Operátorka zdravotnického dispečinku okamžitě začala instruovat na místě přítomnou babičku k poskytování laické resuscitace. Posádka, která dorazila na místo, musela nejen ihned zahájit rozšířenou neodkladnou resuscitaci u nedýchajícího novorozence-chlapečka, ale navíc zjistila, že poblíž matky se nachází další novorozenec, tentokrát holčička. Maminka totiž očekávala dvojčata a k porodu došlo předčasně. U chlapce se podařilo obnovit účinnou srdeční činnost, nicméně následně oba novorozenci s nízkou porodní hmotností vyžadovali následně během celého transportu intenzivní medicínskou péči. Celý příběh má šťastný konec. Bratříček se sestřičkou jsou v bezpečí specializovaného novorozeneckého oddělení a největší nebezpečí je zažehnáno. Záchranářům středočeské záchranky, a to operátorkám, lékařům, sestřičkám i řidičům patří obrovský dík a poklona za špičkově a vysoce profesionálně odvedenou práci. Bez jejich znalostí, dovedností a zkušeností mohlo vše dopadnout úplně opačně, a to navzdory veškerému vybavení, které jsou dnes záchranky schopny k pacientům všech věkových kategorií dopravit. „Budiž tento případ mementem i zastáncům plánovaných domácích porodů, neboť komplikace u porodů mohou nastat v řádu sekund, na jejich řešení pak už zbývají pouze minuty“, dodává k této příhodě mluvčí Středočeské záchranky.

Děkuji za pozornost Knor J, Lékařský systém ZZS- proč a jak jej udržet? ( , PS ČR)