Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/44.0007 Zapomenuté oběti druhé světové války Pomníček.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kostel Nejsvětější Trojice v (ne)proměnách času
Advertisements

Protektorát Čechy a Morava
Křižánky Vítejte u nás.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Okupanti pochodují Prahou
Den D.
ÚSTÍ U VSETÍNA.
Bitva u Kolína 18. června 1757.
V neděli 28. září se uskutečnila druhá letošní národní pouť na místa spojená s prvním československým odbojem. Cílem cesty se stal Kyjev, hlavní město.
Slovenské národní povstání a osvobození Československa
17.Listopad 1939 a 1989 Lukáš Maršoun 7.třída – 2010/2011.
generál Karel Paleček Prvním velitelem výsadkového vojska
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Slovenské národní povstání, Květnové povstání osvobozování Československa Osvobozování ČSR Květnové povstání.
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Napoleon Bonaparte – ruské tažení a pád
ZELENÁ HORA Z HISTORIE OBCE.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
PAMÁTKY PRAHA.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Osvobozování Československa
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Bitva u Verdunu Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Holašovice,
Bitva o Moskvu Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Lipany.  Lipany leží 4 km západně od Kouřimi.  První záznam o vesnici je z roku  Do české historie se zapsala bratrovražednou bitvou.  30.května.
DĚJINY VE FOTOGRAFIÍCH Češi a Slováci za první světové války Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor seznamuje žáky s pověstí o původu názvu města Tišnova.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
Pokud člověk odejde z vlasti, jakými způsoby může i tak bojovat proti okupantům v jeho vlasti?
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
70. výročí osvobození Bosonoh
VYPRACOVAL: Jan Mrkvica VEDOUCÍ PRÁCE: Mgr. Luděk Páleník 2014/2015
Československé legie v Rusku
Napadení Sovětského svazu. Balkánské tažení Po neúspěšném dobytí VB se Hitler obrátil na Balkánský poloostrov V dubnu 1941byla dobita Jugoslávie a později.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Boj Čechů proti německé okupaci TÉMATICKÝ.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
Stopami dějin obce Rybníky a SDH Rybníky. Obec Rybníky.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Projekt - Místo, kde žiji. 2. ročník ZŠ Bezno ZŠ VY_32_INOVACE_08 Napiš své jméno a třídu.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_01_PRVNI_SVETOVA_VALKA Název materiálu:První světová válka Předmět:Člověk a jeho světRočník: 5. Časová dotace:45 minutDatum.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Velký Radkov, místo, kde se zastavil čas Klub.
Moto muzeum Kašperské Hory
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
2. Světová válka v Československu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Protektorát Čechy a Morava
Muzeum historických motocyklů Železná Ruda
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Katyňský masakr jedna z nejhrůznějších masových vražd, které kdy byly spáchány na válečných zajatcích.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
První světová válka. Vznik československého státu.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Rwanda.
Erich Maria Remarque Eva Švančarová
Digitální učební materiál:
AUTOR: Marcela Kaderová
OSVOBOZOVÁNÍ ČESKOSLOVENSKA
Češi za první světové války
Kroměříž VY_32_INOVACE_13_38
Dějiny Austrálie
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
1.světová válka – Velká válka
Transkript prezentace:

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Zapomenuté oběti druhé světové války Pomníček padlým vojákům 90. pěší divize americké armády na Kepelském Zhůří Akce byla pořádána v rámci programu kulturně historické a technické pamětihodnosti regionu Šumava

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Kepelské Zhůří, původním názvem Haidl am Ahornberg

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ První zmínky o obci pocházejí ze 17. století V roce 1946 měla 96 stavení a spolu s okolními osadami obyvatel Po druhé světové válce se stala součástí vojenského výcvikového prostoru Dobrá Voda Jednotlivá stavení sloužila jako cvičné cíle Brzy zůstala na jejím místě jen holá pláň Ani Kostel Nejsvětější Trojice z roku 1684 nebyl ušetřen Zůstala jen vzpomínka…

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Vzpomínka, která je pro ty, kteří nezapomněli spojena s prvními květnovými dny roku 1945 Svoboda, která v těchto dnech přicházela byla vykoupena mnohými oběťmi Tisíce mil od domova tu umírali vojáci 90. pěší divize, která byla organizačně začleněna do XII. Sboru 3. armády generála Pattona Mír byl tak blízko… Co se tu vlastně 5. května 1945 stalo?

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Od 7.června 1944, kdy se 9. pěší vylodila na pláži Utah v Normandii měla divize 3930 padlých a zraněných. Její bojové ztráty patřily za druhé světové války k nejtěžším. Na přelomu dubna a května sváděla jednotka poslední boje při zajišťování hlubokých lesních masivů a průsmyků jižní části Českého lesa a Šumavy. Mezi Železnou Rudou a Hartmanicemi kladli postupujícím jednotkám houževnatý odpor němečtí důstojničtí kadeti školy praporečníků, kteří obsadili Prášily a Srní.

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ května fanatičtí mladí nacisté přepadli četu jízdního průzkumu a ukořistili dva kolové obrněnce M8 a čtyři jeepy 5. května brzy ráno vyrazili do hustého deště vojáci 90. pěší na průzkum směrem do vnitrozemí Ve vesnici Zhůří (německy Haidl am Ahornberg), kam se jako první blížila rota „I“,postavili na náves mladí němečtí vojáci vozidla M8 a jeepy ukořistěné předchozího dne

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Krátce poté dorazili vojáci z 90. pěší do Zhůří ověšeného bílými prapory. Vyrazili bez obav vpřed. Překvapila je však střelba z jejich vlastních zbraní a deset z nich padlo. Ostatní, přestože si byli vědomi léčky ani nepožádali o dělostřeleckou podporu a v krátké době zahájili protiútok Došlo k tvrdému boji muže proti muži, bojovalo se téměř o každý dům, sedm stavení zcela vyhořelo, o střechu přišel i kostel. 24 německých důstojnických kadetů a příslušníků Hitlerjugend bylo zabito, 76 zajato. Na straně Američanů bylo kromě 10 padlých dalších 10 zraněných

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Válka skončila a Zhůří zažilo, jako ostatní německé vesnice v českém pohraničí, odsun německých obyvatel, které vystřídalo několik českých a slovenských rodin V dubnu 1952 byla odsloužena v kostelíku Nejsvětější trojice poslední bohoslužba a celý prostor pohltil vojenský prostor Dobrá Voda Místo, kde se odehrál na konci války tragický střet, na mnoho desítek let osiřelo a po vesnici zbyly jen skupinky stromů a holé pusté pláně...

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Let mlčení vykonalo své. Věci, které neměly být ztraceny byly zapomenuty V 90. letech se o celé události objevovaly pouze kusé, nepřesné informace a teprve s vydáním knihy „Američané a západní Čechy 1945“ díky získání původních podrobných vojenských hlášení 90. pěší divize z amerických archivů ve Washingtonu, vyšlo najevo, co se ve Zhůří 5. května 1945 vlastně stalo.

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Právě deseti americkým vojákům, kteří padli za svobodu Československa v prostoru bývalého Zhůří při silnici ze Starého Brunstu do Staré Huti patří pomník, který bychom při svém putování Šumavou neměli opomenout navštívit Je to poslední z řady pomníků americké armádě v západních Čechách, poslední, ale první věnovaný 90. pěší divizi! Čest jejich památce

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ dubna 2014 se zastavili u pomníčku padlých 90. pěší divize v rámci svého putování Šumavou i studenti domova mládeže při Střední škole Vimperk, Nerudova 267

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Deset jmen, na která bychom neměli nikdy zapomenout

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ God Bless Them

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Kepelské Zhůří dnes. Po vesnici jako by se země slehla

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Místo hřbitova zůstal jen kříž a pár umrlčích prken

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Místo kostela kaplička

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Kepelské Zhůří – místo, kde daleko od domova vyhaslo deset lidských životů Životů, které daly v boji proti zlu všanc své příště a jejich oběť byla přijata Obětí není jen ten, kdo v boji padne, ale především ten, kdo je schopen obětovat sama sebe pro druhé… pro nás Dnes jsme to my, kdo žijeme jejich životy God Bless Us – Boys – God Bless Us