TECHNICKÁ UNIVERSITA V LIBERCI Hospodářská fakulta přednáška 5.5.2011 Zpracoval: David VOTAVA květen 2011 Informační podpora strategického řízení a investičního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Advertisements

Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
Balance Score Card (BSC) v řízení dodavatelských systémů
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
PLÁNOVÁNÍ A STRATEGIE Management a marketing
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
PLÁNOVÁNÍ Vrcholným úkolem podnikového řízení je určování konkrétních podnikových cílů, jejichž prostřednictvím má být dosažen konečný cíl, dlouhodobá.
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
Informační systémy TPS,MIS, SIS.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
1 Exekutivní informační systémy (na příkladu systému BNS) 2. listopadu 2009 Ing. Václav Houser vaclav.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Zavedení ekonomického systému Microsoft Business Solutions – NAVISION v městě Ústí nad Labem Mgr. Petr Gandalovič primátor města Ústí nad Labem
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Manažerské implikace modelu Balanced Scorecard Managerial implications of the Balanced Scorecard Model Josef F. Palán.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Balanced Scorecard (vyvážený soubor měřítek)
BSC - Metoda Balanced Scorecard
Ztráty v podnicích Ztráty mohou dosáhnout objemu % z celkových tržeb Ztráty jsou příčinou, proč firma neobstojí v konkurenci Ztráty vyplývající.
Systém řízení moderního podniku Management system of modern company
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Aspe® systém pro řízení stavebně investičních projektů.
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – I.část.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – II. přednáška Zásady a osnova DP Plán zpracování DP.
 Významný pokles počtu žáků na základních školách  Dlouhodobější demografické trendy  Zvýšené nároky na rozpočet města při financování provozu škol.
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Téma 13: Finanční plánování
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Řízení investičních projektů DSZ DÚR DS ZBV RS DVZ DSP Systém Aspe.
Management řízení organizací. složky řízení plánování plánování organizování organizování vedení lidí a motivace vedení lidí a motivace kontrola kontrola.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Osobní management – modul č.4
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Obhajoba diplomové práce
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Ekonomika malých a středních podniků
Presentation Title 1st September 2002
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Strategie rozvoje obce - tvorba koncepčního dokumentu Shrnutí
Transkript prezentace:

TECHNICKÁ UNIVERSITA V LIBERCI Hospodářská fakulta přednáška Zpracoval: David VOTAVA květen 2011 Informační podpora strategického řízení a investičního procesu s využitím aplikace BNS (Business Navigation System)

Osobní údaje autora David VOTAVA ČVUT Praha Fakulta stavební Vodní hospodářství a vodní stavby TU Liberec Hospodářská fakulta Podniková ekonomika 2002 – 2009 SVS a.s. samostatný referent (ORK, IO) ředitel odboru rozvoje a koncepce 1994 a dále ?

Obsah přednášky 1.Úvod – motivace přednášky 2.Základní informace o společnosti SVS a.s. 3.Balance ScoreCard – převedení vize do konkrétních úkolů 4.BNS jako MIS SVS a.s. – využití pro (strategické) řízení 5.Nástroje hodnocení – podpora pro výběr investic 6.Závěr – shrnutí poznatků

1. Úvod – motivace přednášky 1.Prezentace konkrétního příkladu (SVS a.s.) využití výsledků diplomové práce v praxi a následná práce s nimi. 2.Praktické zkušenosti z implementace informační podpory strategického řízení a investičního procesu, realizované v rámci MIS vytvořeného na platformě BNS (Busines Navigation Systém). 3.Seznámení s metodou strategického řízení organizace Balanced ScoreCard.

1.Úvod – motivace přednášky Údaje o diplomové práci Název:Aplikace informačních systémů ve vodárenství Vedoucí DP:Ing. Klára ANTLOVÁ, PhD. Oponent DP:Ing. Eva MARHOULOVÁ, PhD. Konzultant:Ing. Ladislav PROFOTA Studijní obor: Podniková ekonomika Studijní program:6208 – Ekonomika a management Zpracoval: David VOTAVA Odevzdáno:

1. Úvod – motivace přednášky Cíl diplomové práce Návrh konkrétních opatření směřujících ke zlepšení procesu strategického řízení a investičního procesu. Vybrané činnosti: - sledování plnění PZ (strategická úroveň) - výběr investičních akcí k realizaci (operativní úroveň) Návrh konkrétních opatření: - zavedení Balanced Scorecard - zavedení systému BNS (moduly AB, SX) - tvorba a zavedení nástrojů pro výběr staveb

2. Základní informace o společnosti SVS a.s.

2. Základní informace o SVS a.s.

2. Základní informace o SVS a.s. Územní působnost Počty objektů: Zdroje, úpravny vod Vodojemy 1034 Čerpací stanice941 Vodovody8 645 km Kanalizace3 747 km ČOV205

2. Základní informace o SVS a.s. Oddělený model vlastnictví a provozování

2. Základní informace o SVS a.s. Základní principy společnosti Uplatnění jednotné solidární ceny vody pro celé území Udržení sociálně přijatelné ceny vody Uplatnění racionálních podnikatelských metod v hospodaření společnosti Vkládání zisku do obnovy a rozšiřování majetku

2. Základní informace o SVS a.s. Mise společnosti Severočeská vodárenská společnost si klade za cíl pečovat o přiměřený rozvoj a obnovu vodohospodářského majetku ve městech a obcích ve spravovaném území. Vize společnosti Severočeská vodárenská společnost je a i nadále chce být stabilní, odborně zdatnou a efektivně fungující společností, zajišťující přimě- řenou obnovu a rozvoj vodohospodářského majetku při zachování solidarity mezi malými a velkými akcionáři a při zachování sociálně únosné ceny vody.

2. Základní informace o SVS a.s. Dlouhodobé (strategické) cíle Plnění ekologické legislativy EU a ČR Zajištění obnovy majetku Rozvoj majetku a přiměřená expanze Optimální vývoj ceny vody

2. Základní informace o SVS a.s. Dlouhodobá koncepce - podnikatelský záměr PZ PZ Optimální vývoj ceny vody Plnění ekologické legislativy EU a ČR Zajištění obnovy majetku Rozvoj majetku a přiměřená expanze MISE a VIZE PFO Plány povodí PRVKÚK Resortní koncepce MZe ČR 2010 OPŽP

2. Základní informace o SVS a.s. Koncepce a plánování - strategie vs. operativa STRATEGIE PZ Optimální vývoj ceny vody Plnění ekologické legislativy EU a ČR Zajištění obnovy majetku Rozvoj majetku a přiměřená expanze MISE Postarat se o přiměřený rozvoj a obnovu vodohospodářského majetku ve městech a obcích ve spravovaném území, při zachování solidarity a sociálně únosné ceny vody. Souhrnný rozpočet (SFIR) Investiční plán (IP) Obnova majetku Strategické investice Kvalita pitná voda Obnova pitná voda OPERATIVA SFIR, OP

3. Balanced ScoreCard (BSC) – převedení vize do konkrétních úkolů

Balanced ScoreCard, strategický integrovaný systém měření a řízení výkonnosti podniku je metoda strategického řízení procházející napříč celým podnikem - jeden z nejkomplexnějších manažerských přístupů. Balanced ScoreCard představuje strategický systém řízení organizace, který prakticky rozpracovává a převádí poslání a vizi organizace do specifických cílů a úkolů, do uceleného a srozumitelného souboru měřítek a ukazatelů finanční a nefinanční výkonnosti. Měřítka a ukazatele pak poskytují rámec pro posuzování úspěšnosti strategie a systému řízení. 3. Balanced ScoreCard (BSC)

3. BSC – vazba na BNS vnější prostředí vnitřní zdroje východiska Mise Vize Cíle cesta Podnikatelský záměr roční plán roční plán roční plán roční plán Strategická analýza Formulace strategie BNS-SX BNS-AB Implementace strategie Strategická kontrola

3. BSC – strategická mapa cílů Strategická mapa

3. BSC – ukazatele k měření cílů

3. BSC – zobrazení v BNS

3. BSC – strategická mapa cílů v BNS

3. BSC – cíle a projekty

3. BSC – sledování projektů v BNS

3. BSC – postup implementace, přínosy (stav 2009) Další postup: - doplnění zbývajících klíčových projektů - integrace vytvořených nástrojů do BNS-SX (mapa strategických cílů, klíčové ukazatele, klíčové projekty) - zahájení zkušebního provozu - zahájení rutinního provozu - pravidelná práce s BSC (hodnocení plnění strategie) Přínosy: - vyjasnění a převedení vize a strategie do dílčích cílů - myšlenkové sjednocení vedení a zaměstnanců - komplexní sledování výkonnosti podniku - plánování a stanovení cílů, sladění strategických iniciativ - zdokonalení strategické zpětné vazby (korekce strategie na základě na základě výkonnosti klíčových procesů)

4. BNS (Business Navigation System) jako MIS SVS a.s. – využití pro strategické řízení

4. BNS jako MIS – informační podpora rozhodování

4. BNS jako MIS – vazba na strategické řízení vnější prostředí vnitřní zdroje východiska Mise Vize Cíle cesta Podnikatelský záměr roční plán roční plán roční plán roční plán Strategická analýza Formulace strategie BNS-SX BNS-AB Implementace strategie Strategická kontrola

4. BNS jako MIS – vazba mezi horizonty plánování PZ 2011 – SFIR IP

4. BNS – skladba modulů BNS - SX modul PZ – podnikatelský záměr modul SS – strategie společnosti (BSC) BNS - AB modul MP – souhrnný finanční a investiční rozpočet modul HV – obchodní plán modul IA – investiční akce modul IN - investice

4. BNS SX – podnikatelský záměr

4. BNS AB – souhrnný finanční a investiční rozpočet

4. BNS – postup implementace, přínosy (stav 2009) Postup: - zapracování hierarchie do modulu PZ a naplnění (dle PZ 2010) - zahájení zkušebního provozu - první reporty - zahájení rutinního provozu - pravidelná práce s BNS-SX (hodnocení plnění strategie) Přínosy: - dynamické porovnávání plnění operativních plánů s PZ - efektivní hodnocení odchylek a reportování (kvalita podkladů rozhodování) - řízení změn plnění operativních plánů - možnost variantní práce na strategické úrovni (efekty změn) - vhodné prostředí pro přípravu následujícího PZ

5. Nástroje hodnocení – podpora pro výběr investic

5. Nástroje hodnocení – podpora pro výběr investic “Koloběh majetku“ MAJETEK Provoz Obnova likvidace nový majetek životnost Provoz teoretická praktická zhodnocení, opravy m.

5. Nástroje hodnocení – podpora pro výběr investic Rozsah majetku ČOV (205) ÚV (51) ČSOV (352)ČS (589) spotřebiště zdroj voda (458) povrchová zdroj voda podzemní VDJ (1034) Vodovody km Kanalizace km ?! výběr rekonstrukcí ?!

5. Nástroje hodnocení – podpora pro výběr investic Skupiny majetku vodovody („nekonečný“ počet prvků) vodojemy (konečný počet prvků) úpravny vod (konečný počet prvků) čerpací stanice (konečný počet prvků) kanalizace („nekonečný“ počet prvků) kanalizační výusti (konečný počet prvků) čerpací stanice odp.vod (konečný počet prvků) čistírny odpadních vod (konečný počet prvků)

5. Nástroje hodnocení – podpora pro výběr investic

ZADÁVACÍ LIST INVEST. ZÁMĚR IP ČINNOST REALIZACE PRVOTNÍ ZÁMĚR SčVK TECHNICKÁ KOMISE SčVK STRATEGICKÁ KOMISE INVESTIČNÍ KOMISE INVESTIČNÍ PLÁN Multikriteriální nástroje pro hodnocení, priorizaci a výběr staveb 5. Nástroje hodnocení – podpora pro výběr investic “Princip násypky“

Postup: - vytvoření nástrojů (různý harmonogram dle skupin majetku) - zahájení zkušebního provozu - zahájení rutinního provozu - případné úpravy na základě provozních zkušeností - údaje v GIS - údaje v BNS Přínosy: - efektivní využití inv.prostředků na obnovu majetku - možnost priorizace opatření v rámci skupin majetku - usnadnění rozhodování při výběru - relativně objektivní a srovnatelná informace o technické potřebnosti navrhovaných opatření 5. Nástroje hodnocení – podpora pro výběr investic Postup implementace (stav 2009), přínosy

6. Závěr - shrnutí poznatků

Děkuji za pozornost! * * *