Rozmnožování nižších obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření16.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Oběhová soustava kroužkovců a členovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Vlastimil Kopečný VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Přírodopis_12_Ryby,
Soustava krycí – od protist po hlístice Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů.
Zobrazení kulovým zrcadlem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4.
Nervová soustava měkkýšů a kroužkovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Soustava trávicí- prvoci až ploštěnci Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů Datum.
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Mnohočleny Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – výrazy s proměnnými Datum vytvoření
Věty o shodnosti trojúhelníků
ŽIVÁ PŘÍRODA - opakování
Kmen: Ostnokožci na Zemi již od Prvohor
Člověk a vývoj civilizace
Činnost nervové soustavy
Nepohlavní rozmnožování mnohobuněčných
Nervová soustava vyšších obratlovců
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Sčítání a odčítání mnohočlenů
Jednoduché úrokování Tematická oblast
Svalová soustava - ploštěnci až měkkýši
Pohlavní rozmnožování prvoků
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Funkce svalové soustavy a typy pohybů
Rozmnožování obojživelníků
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Trávicí soustava hmyzu
MĚKKÝŠI - MLŽI žijí ve sladké i slané vodě
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Po čem šlapeme AUTOR: Mgr. Aleš Skála
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
MĚKKÝŠI 15. října 2013 VY_52_INOVACE_210213
Úvod do kosterní soustavy
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_16_Živočichové
Násobení lomených výrazů
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Třída: OBOJŽIVELNÍCI Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Základní škola Kladruby
Druh učebního materiálu prezentace (výkladová) Ročník Cílová skupina
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
Dělení mnohočlenů jednočlenem
Život – pohledy na přírodu
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Dělení lomených výrazů
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Plazi.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
OBRATLOVCI – opakování
Základní skupiny živočichů
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
PTÁCI (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Zobrazení tenkou čočkou
Kontrolní práce – složené lomené výrazy
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Rozmnožování organismů
Druh učebního materiálu prezentace (výkladová)
Rozmnožování a chov ryb
VY_32_INOVACE_04-36 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Prezentace seznamuje žáky se znaky a vybranými zástupci blanokřídlých.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Rozmnožování nižších obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření Ročník3. ročník čtyřletého G a 7. ročník osmiletého G Stručný obsahPrezentace je určena k doplnění a procvičení rozmnožování nižších obratlovců. Způsob využitíPostupně procházíme listy prezentace. Úkoly pro samostatné procvičení jsou na stranách 10 až 12. AutorRNDr. Ilona Houšková KódVY_32_INOVACE_33_BHOU15

Obratlovci Jsou většinou gonochoristé. Hermafroditismus se vyskytuje jen u některých sliznatek a velmi vzácně u ryb a žab. Partenogeneze je vzácná. Byla však popsána např. u dvou druhů žraloků, u hada slepáka květinového, u hroznýše královského i u varna komodského. Obr. 1

Obratlovci Podle prostředí, v němž se vyvíjejí zárodky, rozdělujeme obratlovce na: o bezblanné Anamnia (kruhoústí, paryby, ryby, obojživelníci), o blanaté Amniota (plazi, ptáci, savci). Bezblanní kladou vejce do vody, zárodky nemají zárodečné obaly. Vejce blanatých se vyvíjejí mimo vodu, vodní prostředí nahrazuje tekutina uvnitř zárodečných obalů.

Kruhoústí U mihulí jsou gonády nepárové. Třou se na jaře, z oplozených vajíček se po 14 dnech líhne larva minoha. Minoha se po letech mění v dospělou mihuli. Po dosažení pohlavní dospělosti se mihule vytírají a obvykle zahynou. Gonády sliznatek jsou anatomicky hermafroditické, ale funkční je pouze žláza jednoho pohlaví.

Paryby Oplození je vnitřní. Vejce jsou velká, bývají uchycena na rostlinách, ve štěrbinách skal nebo na dně. Schránky žraločích vajec jsou velmi pevné a odolné, u jednotlivých druhů odlišné. Obr. 2

Paryby Každé vejce obsahuje žloutek, který zajišťuje výživu zárodku po dobu jeho vývoje. K vylíhnutí dochází za devět měsíců. Mládě připomíná dospělého jedince, je však menší. Mnohé druhy jsou živorodé, gonády jsou párové. Vývoj probíhá bez proměny, počet mláďat je 2-4 ročně. Obr. 5

Ryby Mají párové gonády. Samčí produkují mlíčí, v samičích se vytváří jikry. Oplození je vnější, vývoj je přímý. Plůdek je podobný dospělým rybám. Místo tření se nazývá trdliště. Pohlavní dospělosti se dožije asi 1% mláďat.

Ryby Některé ryby se třou pouze jednou za život. Nejznámější je losos, který převážnou většinu života tráví v moři, ke konci života migruje na rodná trdliště do horních toků řek. Obr. 3

Ryby Jeho opakem je úhoř. Například úhoř říční migruje z evropských řek do Sargasového moře, kde se vytírá. Vývoj probíhá přes larvu. Larva je bezbarvá, pouze oko je černé. Tělo má tvar vrbového listu. Obr. 4

Řešte úkoly Úkol: Na jaké dvě skupiny rozdělujeme obratlovce? Řešení: Podle prostředí, v němž se vyvíjejí zárodky, rozdělujeme obratlovce na: bezblanné Anamnia (kruhoústí, paryby, ryby, obojživelníci) a blanaté Amniota (plazi, ptáci, savci). Úkol: Charakterizujte obě skupiny. Řešení: Bezblanní kladou vejce do vody, zárodky nemají zárodečné obaly. Vejce blanatých se vyvíjejí mimo vodu, vodní prostředí nahrazuje tekutina uvnitř zárodečných obalů.

Řešte úkol Úkol: Popište rozmnožování paryb. Řešení: Oplození je vnitřní. Vejce jsou velká, bývají uchycena na rostlinách, ve štěrbinách skal nebo na dně. Každé vejce obsahuje žloutek, který zajišťuje výživu zárodku po dobu jeho vývoje. Mnohé druhy jsou živorodé, gonády jsou párové.

Řešte úkol Úkol: Popište rozmnožování ryb. Řešení: Ryby mají párové gonády. Samčí produkují mlíčí, v samičích se vytváří jikry. Oplození je vnější, vývoj je přímý. Plůdek je podobný dospělým rybám.

Informační zdroje JELÍNEK, Jan; ZICHÁČEK, Vladimír. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2007, ISBN PAPÁČEK, Miroslav; MATĚNOVI, Vlasta A Josef; SOLDÁN, Tomáš. Zoologie. Praha: Scientia, 2000, ISBN KUBIŠTOVÁ, Iva; JŮVOVÁ, Alena. Přehled zoologie. Brno: Paido, 1984, ISBN ALTMANN, Antonín; KUBÍKOVÁ, Marie, Biologický náčrtník – zoologie. Praha: SPN, Obr. 1: EMBREUS. [online]. [cit ]. Dostupný podle licence Creative commons na WWW:. Obr. 2: převzato z ALTMANN, Antonín; KUBÍKOVÁ, Marie, Biologický náčrtník – zoologie. Praha: SPN, Obr. 3: HARTLEY, William W.. [online]. [cit ]. Dostupný jqko volné dílo na WWW:. Obr. 4: KILS. [online]. [cit ]. Dostupný podle licence Creative commons na WWW:. Obr. 5: HANSON, Jon. [online]. [cit ]. Dostupný podle licence Creative commons na WWW:.

Informační zdroje Obr. 8: LINNENBACH, Michael. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Obr. 9 LINNENBACH, Michael. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Obr. 10: SPAANS, Piet. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Obr.11: SPAANS, Piet. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Obr. 12: ANEVRISME. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.