Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Jitka Marečková Název: VY_32_INOVACE_10C_6_Plazi _úvod Téma: 10C_Př7.roč. Datum ověření: VM ověřen dne v 7.A Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: DUM je určen k výkladu učiva. Žáci se seznamují s charakteristikou třídy plazů a s vývojem plazů. Na obrázcích si procvičují poznávání jednotlivých zástupců.

2 PLAZI 1.

3 PLAZI suchozemští (druhotně zpět do vody) suchá kůže bez žláz ochrana těla : krunýř kostěné desky či štítky zrohovatělé šupiny ( z kůže) dýchají plícemi proměnlivá tělní teplota – studenokrevní -- nejvíce druhů v tropech

4 rozvoj srdce: 2 komory + 2 předsíně kloaka pomalý metabolismus
Rozmnožování: - oplození vnitřní vajíčka (kulovitá - kožovitá či „skořápka“) někteří vejcoživorodí někteří pečují o mláďata (krokodýl, krajta) 2.

5 Vývoj plazů: 3OO mil. let z obojživelníků (krytolebci) rozvoj : jura
věk dinosaurů vymírání (70 mil. let) 3.

6 vodní – ryboještěři Ichtyosauři
druhohory (jura) – věk dinosaurů dinosaurus = hrozný ještěr popsáno okolo druhů 5. vodní – ryboještěři Ichtyosauři 4.

7 létající druhy ptakoještěři Pterodactylus Pteranodon 6.

8 Triceratops Brachiosaurus
8. Triceratops býložravé druhy Brachiosaurus 7.

9 9. Stegosaurus

10 Tyranosaurus rex masožravci 11.
10.

11 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje: 1. SCHULMAN, Jurriaan. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < 2. HORČIČ, Richard. volny.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < 3. AUTOR NEUVEDEN. palaeos.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:< 4. AUTOR NEUVEDEN. 2.bp.blogspot.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < 5. AUTOR NEUVEDEN. geologie.vsb.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:< 6. AUTOR NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: <

12 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje: 6. AUTOR NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < 7. AUTOR NEUVEDEN. 3.bp.blogspot.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < 8. AUTOR NEUVEDEN. itsnature.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < 9. AUTOR NEUVEDEN. withfriendship.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < 10. AUTOR NEUVEDEN. img.geocaching.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < 11. AUTOR NEUVEDEN. img.aktualne.centrum.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Video:


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google