JAKUB KRESA SMRŽICE 19. 7. 1648 – BRNO 28. 7. 1715 VÝZNAMNÝ ČESKÝ JEZUITA, PEDAGOG, MATEMATIK, DIPLOMAT A INTELEKTUÁL 17. STOLETÍ SEMINÁŘ U PŘÍLEŽITOSTI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Město jako místo pro člověka projekt mezinárodního kulturního dialogu
Advertisements

M Ě S T O J A K O M Í S T O P R O Č L O V Ě K A TRIALOG – brněnský institut rozvoje občanské společnosti Unie výtvarných umělců Olomoucka Kulturní sdružení.
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
I Institut tvůrčí fotografie je součástí Filozoficko- přírodovědecké fakulty a později Slezské univerzity v Opavě od roku 1990.
Zahájení doktorského studia oborů Řízení a ekonomika podniku Ekonomická informatika
Pamětní Jeseniova plaketa České anatomické společnosti
SOCRATES Aleš Rovenský.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
SVOČ na Přírodovědecké fakultě OU Studentská vědecká a odborná činnost (SVOČ) je soutěž pro vysokoškolské studenty, kteří mají v jejím rámci.
Fórum zaměřené na informační a komunikační technologie
Evropská kultura v 16.století počátek protireformace
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha Slovenská demografická konference SMOLENICE 4.5. – Demografické chování.
TECHNICKÉ ŠKOLKY
Národní obrození 80. léta 18.století – rok 1848
Ave Maria.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
21. – LÁZEŇSKÉ DIVADLO LUHAČOVICE. DIVADELNÍ LUHAČOVICE kulturně-vzdělávací akce na konci léta pod záštitou hejtmana Zlínského kraje pořadatel.
European Literature Heritage in Context Culture 2000 Doc. Dr. Wilken Engelbrecht (Univerzita Palackého v Olomouci)
Svět výchovy a vzdělávání v reflexi současného pedagogického výzkumu
Mgr. Hana hoberlová, ZŠ Rajhrad
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Bakalářský studijní obor: Historie Ústav českých dějin Ústav hospodářských a sociálních dějin Ústav světových dějin.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Olomouc.
Česká literatura 2. poloviny 20. století
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
Téma: KULTURA A VĚDA V PRVNÍ REPUBLICE Předmět: Dějepis
doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Česká národní banka VY_INOVACE_32_OBN_910 Autor: Mgr. Miroslav Říha Vytvořeno : březen 2013 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola.
Městská část Brno BOSONOHY
T ESTOVÁNÍ ŽÁKŮ Horní Bečva, Michal Uhlař EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ FOND PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ SPOLEČNĚ BEZ HRANIC 1 Metodické a evaluační centrum,
Prezentace byla vytvořena v rámci projektu EU OPVK CZ.1.07/1.3.45/ s názvem Rozvoj profesních kompetencí učitelů fyziky ZŠ a SŠ v Olomouckém kraji.
N ÁRODNOSTNÍ MENŠINY NA ÚZEMÍ Č ESKÉ REPUBLIKY Jana Hřebíčková 4.B.
Otevírání Klokánku Fondu ohrožených dětí Dlouhá Loučka
MORPHOLOGY 2015 Olomouc 6. – 8. září Schůze výboru a plenární schůze ČAS v Olomouci 1. Vzpomínka na zesnulé členy (doc. Linc) 2. Výroční zpráva.
Cyrilometodějské jubileum 2013 Přehled aktivit Zlínského kraje Ing. Ladislav Kryštof Výroční konference cestovního ruchu Východní Moravy, 29. ledna 2012.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
A jeho krásy.  Polsko je stát ležící ve střední Evropě.  Hraničí s: Německem  Českem  Slovenskem  Ukrajinou  Běloruskem  Litvou  Ruskem  Ze severu.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
VÝZNAMNÁ HISTORICKÁ, KULTURNÍ, SPORTOVNÍ OSOBNOST POCHÁZEJICÍ ZE SLOVÁCKA.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Peníze, Bankovky a mince Autor:
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_02_HV9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
Katedra sociální práce a sociální politiky Katedra sociální práce a sociální politiky.
Zahájení doktorského studia oborů Řízení a ekonomika podniku Ekonomická informatika
Jezuité z české provincie v Mexiku Oldřich Kašpar Martina Elicarová, Veronika Volfová.
Bakalářský studijní obor: Historie
PROGRAM divadelní sál ZŠ Újezd nad Lesy
Kreativní metody: teorie a praxe výuky ruského jazyka jako cizího
Dopad hydrologického sucha na kvalitu povrchových vod
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Sakrální památky Olomouce
VZPOMÍNKA NAROZENIN T.G. Masaryka
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Novověk – pobělohorské období a Jan Amos Komenský
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_02_Státy_hlavní_města_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Modernizace společnosti
STUDENTSKÁ MAGISTERSKÁ A DOKTORANDSKÁ KONFERENCE IGA „Fórum mladých výzkumníků“ Vás zve na STUDENTSKOU MAGISTERSKOU A DOKTORANDSKOU KONFERENCI IGA, která.
Ministerstvo zemědělství ČR, EPOS - spolek poradců v ekologickém zemědělství ČR, Výzkumný ústav mlékárenský Milcom a.s.Praha, Výzkumný ústav chovu skotu.
Středověk – Jagellonci
Smart Life.
Forum in Czech Republic
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
EURATOM: základ evropské spolupráce
  Autor: Mgr. Pavla Jeníková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
RELIGIONISTIKA představení oboru
Kulatý stůl, Velehrad 21. listopadu 2018
Polsko Jakub Masár 8.A Vytvořeno: :18 Vytvořeno opět s láskou a odhodláním. =)
tato práce je šířena pod licencí cc by-sa 3
Prorodinné aktivity Olomouckého kraje
Transkript prezentace:

JAKUB KRESA SMRŽICE – BRNO VÝZNAMNÝ ČESKÝ JEZUITA, PEDAGOG, MATEMATIK, DIPLOMAT A INTELEKTUÁL 17. STOLETÍ SEMINÁŘ U PŘÍLEŽITOSTI VÝROČÍ 300 LET OD ÚMRTÍ JAKUBA KRESY SMRŽICE 9. ŘÍJNA 2015 OBECNÍ ÚŘAD VE SMRŽICÍCH A UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

PROGRAM SEMINÁŘE Zahájení a úvodní slovo prof. Aleš Lebeda Univerzita Palackého v Olomouci a Obecní úřad Smržice Přivítání účastníků starostkou obce Smržice Ing. Hana Lebedová Současné Tovaryšstvo Ježíšovo a jeho vztah k vědě a víře P. Ing. František Hylmar SJ Tovaryšstvo Ježíšovo, Brno České země a Evropa po konci 30leté války a na počátku 18. století prof. Jiří Fiala Univerzita Palackého v Olomouci Smržice - místo narození a dětství Jakuba Kresy - historie a současnost prof. Aleš Lebeda Univerzita Palackého v Olomouci a Obecní úřad Smržice Jakub Kresa a jeho životní pouť prof. Aleš Lebeda Univerzita Palackého v Olomouci a Obecní úřad Smržice Tovaryšstvo Ježíšovo v době života Jakuba Kresy. Česká provincie a svět doc. Ivana Čornejová Univerzita Karlova v Praze Přestávka

PROGRAM SEMINÁŘE Historie Univerzity v Olomouci a olomoucké působení J. Kresy prof. Jiří Fiala Univerzita Palackého v Olomouci Jezuitská kolej v Olomouci 2. poloviny 17. století a olomoucký spor o cenzuru Mgr. Tomáš Parma Univerzita Palackého v Olomouci Český jezuita Jakub Kresa ve Španělsku prof. Pavel Štěpánek Univerzita Palackého v Olomouci Pozice matematických věd na jezuitských univerzitách RNDr. Miroslav Morovics Slovenská akademie věd Bratislava, Slovenská republika Některé aspekty příspěvku Jakuba Kresy pro rozvoj matematického myšlení doc. Ján Gunčaga Katolická univerzita, Ružomberok, Slovenská republika prof. Waclaw Zawadowski Polská asociace učitelů matematiky, Varšava, Polsko Osobnost J. Kresy ve světle společnosti 17. a 18. století a jeho odkaz dnešku prof. Aleš Lebeda Univerzita Palackého v Olomouci a Obecní úřad Smržice Oběd (v prostorách kulturního domu ve Smržicích) 15.30Odhalení obnovené pamětní desky Jakuba Kresy na jeho rodném domě veSmržicích