BÍLKOVINY
DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy uhlíku, vodíku, dusíku popř. Síry a fosforu. Jsou základními látkami všech organismů.
SLOŽENÍ Bílkoviny vznikají v organismech z aminokyselin –CO–NH– Jednotlivé aminokyseliny jsou mezi sebou spojeny peptidovou vazbou –CO–NH– Počet, druh a pořadí vázaných aminokyselin určuje vlastnosti bílkovin R Uhlovodíkový zbytek CHO.... Karbonylová skupina
ZDROJE BÍLKOVIN ● Bílkoviny jsou součástí všech živých organismů, ale pouze rostliny jsou schopny je vytvořit z minerálních látek. ● Při trávení lidský organismus nejprve bílkoviny přijaté potravou rozloží na jednodušší látky a z nich potom vytváří bílkoviny jiného, sobě vlastního složení. ● Živočišný zdroj: ● maso, mléčné výrobky, vejce ● Rostlinný zdroj: ● (čočka, fazole, hrách), menší množství v obilovinách a bramborách.
ZDROJE
FUNKCE BÍLKOVIN Bílkoviny plní v organismech různé funkce: ● Stavební – kolagen, elastin, keratin ● Transportní a skladovací – hemoglobin ● Zajišťující pohyb – aktin, myosin ● Katalitické, řídící a regulační – enzymy, hormony ● Ochranné a obranné – imunoglobulin, fibrin
PŘÍKLADY BÍLKOVIN ● Albumin – vaječný bílek ● Elastin – kůže ● Keratin – vlasy, nehty, kopyta, rohy ● Chitin – schránky hmyzích těl ● Hemoglobin – krevní barvivo obsažené v červených krvinkách
VLASTNOSTI ● Srážení bílkovin = DENATURACE : ● děj, ke kterému dochází působením tepla, silného záření, kontaktu s chemikáliemi. ● Složky bílkovin změní vnějším zásahem své prostorové uspořádání a bílkovina ztratí svou funkci- může dojít až ke smrti
VLASTNOSTI ● Denaturace
VLASTNOSTI ● Vliv teploty, kyseliny, hydroxidu, sloučenin kovových prvků na bílkovinu