 sloučeniny oxidu křemičitého (SiO 2 ).  největší třída nerostů  nejdůležitější součástí zemské kůry.  hojné a rozšířené, především jako součásti hornin.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Advertisements

Základní škola Rosice, okres Chrudim
Křemičitany (silikáty)
Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov.
4.B Vodnaté oxidy; 5.Uhličitany Mineralogie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Alkalické kovy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Pevné látky VY_32_INOVACE_2A_02 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Oxidy Dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku Starší název : kysličníky Oxidační číslo : -II Podle druhy vazby : iontové a kovalentní Oxidační číslo.
Vyvřelé horniny Mgr. Jitka Polášková ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace Projekt Peníze školám CZ. reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název sady materiálů: Přírodopis 9 Název materiálu: VY_32_INOVACE_Př_9_1801_Přehled_nerostů_I._ prvky_halogenidy Autor: RNDr. Josef Snopek Anotace: projekce.
Klenotnické zboží a bižuterie Zbožíznalství 3. ročník.
Halogenidy, sulfidy Mineralogie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Kameny Dělíme na NEROSTY a HORNINY Mají jedno chemické složení. Se skládají z několika nerostů. SŮL KAMENNÁ (NaCl)ŽULA ČESKÝ GRANÁTPÍSKOVEC KŘEMENVÁPENEC.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_ 09 PRVKY.
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s fyzikálními vlastnostmi nerostů. Materiál je plně funkční pouze s použitím.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
HORNINY A NEROSTY.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
Polodrahokamy a Drahokamy
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Wolfram Denisa Dolanská.
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název sady materiálů: Přírodopis 9
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
Polokovy.
Beryllium Alžběta Gricová 4.B.
CHARAKTERISTIKA HORNIN A NEROSTŮ
Dělení nerostů Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
KŘEMIČITANY I. (po výkladu si zapiš do sešitu)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola
: Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_ Pr.9.We.32_Krystalove_soustavy_nerostu.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Mineralogický systém Uhličitany
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Prezentace – výklad učiva
Mineralogický systém II. Halogenidy
sádrovec, baryt, chalkantit
Mineralogický systém III. Sulfidy
HORNINY PŘEMĚNĚNÉ. HORNINY PŘEMĚNĚNÉ Metamorfované neboli přeměněné horniny vznikají ze všech druhů hornin v důsledku vysokých teplot, tlaků a chemizmu.
Poznávačka minerály.
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autor: Andrea Kolářová
Usazené horniny = sedimenty
Škola:. Základní škola Kladruby
NEŽIVÁ PŘÍRODA Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_32_Člověk a příroda.
MINERÁLY PRVKY.
MINERÁLY PŘÍRODOPIS 9.
Mineralogický systém Křemičitany
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Transkript prezentace:

 sloučeniny oxidu křemičitého (SiO 2 ).  největší třída nerostů  nejdůležitější součástí zemské kůry.  hojné a rozšířené, především jako součásti hornin.  komplikované složení (vzorec) a strukturu  mají rozmanité vlastnosti, nekovový vzhled, jsou zbarvené a v tenkých lupíncích průhledné.  většinou jsou lehké, tvrdé (výjimka je mastek) a těžko tavitelné.

Olivín  skelný vzhled  v horninách sopečného původu  (např. v čedičích)  brousí se - drahé kameny Lesk – skelný, mastný Průhledný, průsvitný Vryp bílý Nejvyšší kvalita pro šperkařské využití – olivíny na dně Rudého moře

 Většinou kulatá zrna i několik cm velké  Barva: železnatý granát - almandin – fialově červený. hořečnatý granát - pyrop (český granát) – tmavě červený,. Almandi n

České granáty se nacházejí v Českém středohoří

Turmalín  Nejčastěji - jako černý minerál  Ve vyvřelých a přeměněných horninách  Často podélné rýhování krystalových ploch, trojúhelníkový řez Barevné a průhledné turmalíny jsou známé jako drahé kameny

 Patří mezi tzv. „tmavé minerály“.  Jsou součástí vyvřelých hornin (např. čediče).  Nemají praktické využití, ale jsou to důležité horninotvorné nerosty. Augit Amfibol

 Biotit – tmavá slída  Muskovit – světlá slída, je čirá a průhledná  Vyskytují se v řadě hornin (žuly i ruly)  Vlastnosti: Mají vysoký lesk, snadno se odlupující tabulkovité krystaly. Jsou štěpné, křehké, pružné, žáruvzdorné  Využití: izolační elektrotechnický materiál, ochranné brýle, žáruvzdorná okénka („americká“ kamna), optika.

Mastek  Barva: bílá, zelenavá  Vzhled krystalu: lupínkovitý, šupinkovitý  Lesk: mastný až perleťový  Vryp: bílý  Dokonale štěpný v jednom směru  Tvrdost 1: lze rýpat nehtem  Nerozpustný v kyselinách Využití: mletý mastek do výrobků z gumy (rukavice, nafukovací lehátka, čluny)

 Ortoklas – živec draselný  Plagioklas – živec sodno-vápenatý  Často nelze rozeznat  Zajímavost: Zvětráváním živců se do půdy uvolňují živiny (K, Ca, Na) – odtud jejich název

 Tvrdost: 6  Použití: sklářská a keramická surovina Živec

 Tvoří větší zrna v žulách (bílá, žlutá, růžová, červená)  Surovina pro výrobu keramiky

 mineralizovaná pryskyřice stromů z třetihor  zlatavě žlutý, bílý, červený, průhledný, modrý...  od doby kamenné k výrobě šperků, talismanů  často obsahuje různé další části – hmyz, semínka, rostliny...  největší naleziště je na jižním pobřeží Baltu Obr.21 Obr.22

Surový Opracovaný Hmyz v jantaru

 Jantarová komnata  místnost s nástěnnou výzdobou z jantaru  byla postavena na zakázku pruského krále Fridricha I. v Berlínském zámku  v roce 1716 byla věnována pruským králem Fridrichem Vilémem ruskému caru Petru Velikému  byla umístěna v Kateřinském paláci v Carském Selu u Sankt Petersburgu  od konce 2.světové války je poklad nezvěstný Rekonstruovaná jantarová komnata

 drahokam modrozelené barvy  zdroj berylia do lehkých slitin  čiré odrůdy – optika  Drahokamy - smaragd, akvamarín, zlatý beryl..... Akvamarín – modrozelený Zelený smaragd Zlatý beryl – heliodor