Mezinárodní konference ICT Fórum PERSONALIS 2006 Procesní řízení informační bezpečnosti ve státní správě Ing. Jindřich KODL, CSc. Praha 27. 9. 2006 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Software Development Conference 2007 Vztah dodavatele a odběratele Zdeněk Borůvka.
Advertisements

Projektové řízení Modul č.1.
Podnikové informační systémy úvod
managementu znalostí podle
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Architektura IS.
Global network of innovation e-government – Užití IT v sociálním pojištění E-government Užití informačních technologií v sociálním pojištění.
Facility management ČSN EN
Audit IT procesů ve FNOL
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Praktická realizace bezpečnostních požadavků standardů ISVS při tvorbě.
Management kontinuity činností organizace
Řízení přístupových práv uživatelů
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
ITIL Information Technology Infrastructure Library.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
IBM Information Technology Services © Copyright IBM Corporation 2006 Zpracování dokumentace a podpora řízení Integrovaného bezpečnostního centra v Ostravě.
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
ISMS VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Informačnípodpora řízení kvality ve firmě Informační podpora řízení kvality ve firmě CRM Ekonomický systém Personalistika Datová pumpa Akord Software Datový.
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Pojmové vymezení. Proč pojmové vymezení? Spousta firem deklaruje svou projektovou orientaci Ve skutečnosti pouze používají několik metodik pro podporu.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Bezpečnost informačních systémů - nástroje pro podporu řešení bezpečnosti Nemochovský František ISSS Hradec Králové, března 2004.
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Zásady řešení informační bezpečnosti
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Realizační tým ICZ duben 2005
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Nebezpečí webových aplikací Tomáš Strýček Invex Forum Brno
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
SOA = Architektura orientovaná na služby
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Ing. Daniel Kardoš Systém ManagementDesk – nástroj řízení kvality a bezpečnosti podle ISO 9 001, ISO , ISO , ISO a ISO Ing.
Vratislav Paulík ředitel projektů
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Trendy v řešení bezpečnosti informací (aspekty personalistiky) F.S.C. BEZPEČNOSTNÍ PORADENSTVÍ a.s. Tomáš Kubínek
PRINCeGON – metodika řízení projektů Ministerstva vnitra
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Crux information technology, s.r.o. Ostravská universita, information technology.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
1 Architektura IS podporující manažerské řízení 9. MEZINÁRODNÍ KONFERENCE O INFORMATICKÉ PODPOŘE PERSONÁLNÍCH PROCESŮ V OZBROJENÝCH SILÁCH A STÁTNÍ SPRÁVĚ.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Stalo se … příběh jednoho „průšvihu“ Ing.Tomáš Boubelík PhDr.Iva Moravcová Mgr.Oldřich Smola.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
Inovativní služby v oblasti informační bezpečnosti Ing. Jan Drtil.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Koncepce bezpečnosti v infrastruktuře systémů veřejné správy
Obhajoba diplomové práce
Digitální učební materiál
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Mezinárodní konference ICT Fórum PERSONALIS 2006 Procesní řízení informační bezpečnosti ve státní správě Ing. Jindřich KODL, CSc. Praha

Osnova Úvod –Architektura orientovaná na služby Informační bezpečnost ve státní správě –COBIT –ITIL –ISO/IEC 17799:2005 a ISO/IEC 27001:2005 Procesy při řízení informační bezpečnosti ICT Fórum / Personalis Praha

Úvod Rozvoj informačních technologií a Internetu přivodil mj. vypracování programů elektronizace činnosti orgánů státní správy (resp. veřejné správy) zahrnutých pod pojmem e-government základní cílE-government se netýká pouze využívání Internetu zaměstnanci orgánu státní správy, ale stanovuje základní cíl: –Vytvořit „elektronickou“ administrativu ICT Fórum / Personalis Praha

Úvod E – administrativa zahrnuje např.: –on-line nabídky služeb –možnosti v připojení občanů na agendy státní správy Jedná se např. o: –podání informace o admin. postupech –on-line formuláře –distribuci oficiálních dokumentů (oznámení, výzva apod.) em –diskusní fóra ICT Fórum / Personalis Praha

Úvod Transformační proces v rámci státní správy je obdobný procesu, který musela podstoupit podniková sféra při vytváření prostředí pro elektronický business ICT Fórum / Personalis Praha

Architektura orientovaná na služby Efektivní přístup k transformaci činností firem i organizací v podnikové sféře využívá metodika Architektura orientovaná na služby „Architektura orientovaná na služby“ (SOA – Service Oriented Architecture) inovaci státní správy SOA ukazuje, že může podstatně přispět při inovaci státní správy. Představuje možnost využít výsledky postupů při definování a implementaci business a technologických služeb. ICT Fórum / Personalis Praha

Architektura orientovaná na služby Ve státní správě lze definovat tři základní skupiny služeb: –státní správa - obyvatelstvo –státní správa – podniková sféra –služby v rámci orgánů státní správy ________________________ Analýzy v Německu v rámci realizace programu e-government ukázaly na požadavek zajistit cca 400 typů služeb ICT Fórum / Personalis Praha

Architektura orientovaná na služby Elektronizace státní správy z pohledu využívání informačních technologií Architektonický model pro aplikace ve státní správě ICT Fórum / Personalis Praha Přístupové body - Zpracování informací - Vývoj infrastruktury a aplikací - databázové prostředí

Informační bezpečnost ve státní správě V průběhu svého standardního životního cyklu prochází informace etapou: Vytvoření; Uložení; Zpracování; Přenosu a distribuce; Užití. ICT Fórum / Personalis Praha Během všech těchto etap ale může u dané informace dojít k jejímu: Zničení; Znehodnocení; Využití k jiným účelům (vesměs neoprávněným); Ztrátě; Nedostupnosti.

Informační bezpečnost ve státní správě Základní trendy Trend orientace architektury IS na podporu služeb; Trend orientace na procesní stránku činností organizace – místo na technická řešení. ICT Fórum / Personalis Praha

Informační bezpečnost ve státní správě Postup v rámci SOA procesní model podpory služeb reaguje na požadavky svázané s činností orgánu státní správy z architektonických hledisek orientovaných na: –služby klientům, –informace, –technologie, –správu systémů, –bezpečnost. ICT Fórum / Personalis Praha

Informační bezpečnost ve státní správě Metodologie COBIT verze 4 –strukturovaný pohled na řízení IT - model RACI využitý pro určení míry zodpovědnosti řídících složek, tj. kdo je (Responsible, Accountable, Consulted, Informed), –definice vedoucích rolí na jednotlivých úrovních a požadované činnosti, –organizační struktury procesů. V rámci COBIT je vytvořeno strukturované prostředí, ve kterém organizace může fungovat, resp. je poukázáno na to „CO“ má z pohledu řízení oblasti IT zajišťovat. ICT Fórum / Personalis Praha

Informační bezpečnost ve státní správě Rámec popisující „ JAK“ jsou definovány řídící procesy v prostředí IT, resp. „JAK“ jsou v informační infrastruktuře svázány procesy řízení bezpečnosti s ostatními řídícími procesy, je obsažen v ITIL (Information Technology Infrastructure Library), což je obsáhlý a logicky utříděný soubor postupů, zejména pro řízení služeb a návazných procesů. ICT Fórum / Personalis Praha

Informační bezpečnost ve státní správě Normy ISO/IEC 17799: 2005 a ISO/IEC 27001: Předpis zahrnující zásady pro správu informační bezpečnosti (Code of practice for information security management) 2.Definice požadavků na správu systému řízení bezpečnosti informací (Information Security Management System – ISMS). Norma ad 2) zvýrazňuje procesní pojetí při zavádění ISMS do prostředí organizace. ICT Fórum / Personalis Praha

Procesy řízení informační bezpečnosti Návrh (dle přístupu SOA) bezpečnostních procesů navazuje na: –vyhodnocení výsledků z metodologie COBIT v.4; –postupy definované v rámci ITIL; –východiska normy ISO/IEC soustředěné na požadované činnosti, které je třeba zajistit při zavádění ISMS do prostředí IS. ICT Fórum / Personalis Praha

Procesy řízení informační bezpečnosti Zavedení bezpečnostních procesů těsně souvisí zavedením systému řízení informační bezpečnosti (ISMS). ICT Fórum / Personalis Praha

Procesy řízení informační bezpečnosti Fáze plánování –definice politiky ISMS,ve vazbě na bezpečnostní politiku státu –definice postupů a procesů při řízení rizik (identifikace, hodnocení), –vymezení rizik v souvislosti s dopadem na celkovou politiku a cíle stanovené v jednotlivých orgánech státní správy. Fáze implementace –zavedení procesů a postupů, –implementace bezpečnostních opatření. Fáze kontroly –monitorování navrženého ISMS. Fáze provozu –realizace nápravných opatření. ICT Fórum / Personalis Praha

Otázky a doplnění ICT Fórum / Personalis Praha

Děkuji za pozornost Ing. Jindřich Kodl, CSc. ICT Fórum / Personalis Praha