TISKOVÁ KONFERENCE KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem
Ing. Miroslav Koberna, CSc. Ředitel pro programování a strategii PK ČR
SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM -V současnosti je kapr obecný hospodářsky nejvýznamnějším druhem ryby v České republice, ročně se ho vyprodukuje přibližně tun, což je 90 % celkové produkce ryb u nás. -Chráněné zeměpisné označení Třeboňský kapr -Chráněné označení původu Pohořelický kapr
SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM CHRÁNĚNÉ ZEMĚPISNÉ OZNAČENÍ TŘEBOŇSKÝ KAPR -Ve vymezené oblasti Třeboňska probíhá rozmnožování, chov a sádkování Třeboňského kapra. Následné zpracování v některých případech probíhá i mimo vymezenou oblast. CHRÁNĚNÉ OZNAČENÍ PŮVODU POHOŘELICKÝ KAPR -CHOP Pohořelický kapr poskytuje zákazníkovy jistotu, že celý výrobní cyklus kapra (od výtěru po jeho tržní realizaci) probíhá v daném regionu a že v kvalitní svalovině kapra, zdroji suroviny pro lidský konzum, se odráží jedinečné přírodní podmínky tohoto regionu.
Zdroj: (Rybářské sdružení ČR) Zhodnocení tržních ryb v České republice v letech (tis. tun) Rok Prodej živých ryb v tuzemsku Zpracované ryby (v živé hmotnosti) Vývoz živých ryb
Zdroj: (Rybářské sdružení ČR) Druhové složení tržních ryb vyprodukovaných chovem v ČR v letech (t) Ryby podle druhů Kapr Lososovité ryby Lín, síhové Býložravé ryby Dravé ryby Ostatní
SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM PRVOTNÍ ZPRACOVÁNÍ RYB Existuje celá řada druhů ryb a také několik základních způsobů, kterak je usmrtit, očistit, vykuchat a následně popřípadě naporcovat. PORCOVÁNÍ A FILETOVÁNÍ RYB Pro konečnou kuchyňskou úpravu ryby je její patřičná úprava v syrovém stavu velmi důležitá. Při porcování, nařezávání a filetování dochází často ke značným ztrátám i poškození samotných ryb.
SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM ZPŮSOBY ÚPRAVY RYBÍHO MASA Na rybí maso je třeba nahlížet jako na velmi jemnou a cennou potravinu a k tomu přizpůsobit samotnou úpravu. Snahou při úpravě by mělo být docílit šťavnaté maso, jehož svalovina drží jemně při sobě. Maso ryb je možné konzumovat i syrové a tak není vůbec potřeba důkladně a hlavně dlouhodobě tepelně upravovat. Uvnitř porcí stačí dosáhnout jen mírných teplot k tomu, aby se příslušná porce stala odpovídající lahůdkou. TYPY ÚPRAV -VAŘENÍ -DUŠENÍ -PEČENÍ
SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM
Děkujeme za pozornost