Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Digitální učební materiál
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vitamíny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VITAMÍNY Title & author
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
VITAMINY VE STRAVĚ, MINERÁLNÍ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
HOBITI.
Vitaminy rozpustné v tucích
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Látky nezbytné pro: - Správný vývoj kostry - Správný metabolismus - Udržení acidobazické rovnováhy a homeostázy (co to je?) - Podílí se na tvorbě enzymů,
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Chrtová Libuše Novotná Tereza Nutriční specialista.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky jsou přítomny v pestré stravě v dostatečném množství (denně 5 porcí zeleniny, 2 porce ovoce+ vyvážený jídelníček). Případy kdy je třeba mikronutrienty doplnit ve formě doplňků stravy (tzv. suplementů): vyšší věk, psychická nebo fyzická zátěž, růst, u žen přechod nebo těhotenství.

Vitamíny jsou organické sloučeniny nezbytné pro správnou funkci organismu. Většinou jsou esenciální- tzn. že musejí být přijaty ve stravě- výjimkou jsou B12, D, K, H- ty si tělo umí vyrobit. Dělení vitamínů- rozpustné v tucích (A, D, E, K) - rozpustné ve vodě (skupina B, C…) Nadbytek vitamínů- hypervitaminoza Nedostatek- hypovitaminoza Úplně chybí- avitaminoza Vitamin A (retinol) Při nedostatku- praská kůže, lámou se nehty, šeroslepost, snížená imunita, osteoporóza Při nadbytku- u těhotných poškození plodu, bolest kloubů, řídnutí vlasů Zdroj- mrkev, petržel, meruňky, červená řepa, vejce, mléčné produkty

Vitamín D (kalciferol) Tělo si ho dokáže syntetizovat z cholesterolu při ozáření UV paprsky. Funkce- udržení správné hladiny Ca v krvi- prevence osteoporozy, křivice Nadbytek- vysoká hladina Ca v krvi- únava, svalová slabost, nechuť k jídlu, svědění kůže, selhání ledvin Zdroj- ryby, mléčné výrobky Vitamín E (tokoferol) Funkce- antioxidant, působí na krvetvorbu, antiaging, proti demenci, zlepšuje funkci pohl. orgánů, lepší imunita, x srážlivosti Zdroj- rostlinné oleje, oříšky, listová zelenina,

Vitamín K (chinon) Funkce: podpora srážlivosti krve (omezuje menstruaci, krvácení z nosu, dásní) Nadbytek: žloutnutí pokožky, návaly, pocení Zdroj: částečně produkován střevní mikroflórou+ listová zelenina, zelí, sója, játra

Vitamíny skupiny B B1- thiamin- zdravé srdce, dobrá paměť, odbourávání alkoholu B2- riboflavin- oči, kůže, vlasy, nehty, plodnost B3- niacin- proti depresi, tlumí alergie, upravuje vysoký tlak B5- kyselina pantotenová- proti stárnutí kůže, průjmu, zácpě B6- pyridoxin- odstraňuje svalové křeče, zlepšuje funkci CNS B7 (H)- biotin- zdravá pleť, nehty, vlasy, na hubnutí, x depresi B9- kyselina listová- u těhotných proti rozštěpům páteře B12-kyanobalamin- funkce jater (zde se skladuje), krvetvorba Zdroj: maso, játra, vejce, pivovarské kvasnice (pangamin), mléčné výrobky, obilné klíčky, celozrnné výrobky, luštěniny

Vitamín C (kyselina ascorbová) Velice důležitý- denní dávka 80 mg Je esenciální- tělo si ho neumí vyrobit Funkce: o silný antioxidant (antioxidant je látka, jejíž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů, které poškozují svou aktivitou buňky. Vznikají při buněčném dýchání)molekulykyslíkových radikálů o Důležitý pro tvorbu kolagenu (chrupavky, vazivo, kosti) o Posiluje imunitu o Snižuje ukládání cholesterolu v cévách Zdroj: ovoce, zelenina, hlavně černý rybíz, šípek, maliny, ostružiny, acai, aronie, rakytník !!! Pozor na předávkování- pak může vit.C fungovat jako volný radikál a způsobovat oxidaci. Ideální je kombinace s bioflavonoidy (např. citrusy) nebo jako mikrogranule s postupným uvolňováním. Při náběhu na chřipku jsou krátkodobé vysoké dávky vitamínu C ale velmi účinné.