Obrana demokracie a republiky Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2809_Obrana_demokracie_a_republiky Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zápas na obranu československého státu a demokracie 
Advertisements

Zápas na obranu československého státu a demokracie
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Svět po 1. sv. válce.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Co se ti vybaví, když se řeknou Sudety?
MNICHOV NÁZEV: REPUBLIKA ČESKOSLOVENSKÁ –
Obrana demokracie v ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Mnichovská dohoda a její dopad
Poválečný vývoj v Československu
Na cestě k nové válce.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Ohrožené Československo
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl13 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
zápis zápas o republiku 1935 – „Sudetoněmecká strana“ – 15,2% 1935 – E. Beneš nahrazuje v úřadu TGM 1937 – TGM – umírá – s ním obrazně i 1. rep. podzim.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Československo 20. let – 30. let
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI POLITICKÝ SYSTÉM, HRANICE, MENŠINY.
Mnichovský diktát a jeho důsledky
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Mnichovská konference 1938
Česká literatura mezi válkami
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Mnichovská dohoda Petr Machala.
Charakteristické rysy československé demokracie
Cesta k Mnichovu
Počátky fašismu v ČSR.
Zápas o Československo
Konec Československa 2. pol. 30. let 20.století.
Československo po hospodářské krizi
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Hrozby fašismu.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Na cestě k nové válce.
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Mnichovská dohoda Téma: Česká republika jako součást Evropy.
II.světová válka - úvod Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2820_II_světová_válka_úvod Autor: Mgr. Kočíř Petr.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Mnichovská konference Název sady: Moderní dějiny 1914.
VY_32_INOVACE_020_Československo ve 30. letech Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
Období „Druhé republiky“. Do konce 30. let vložilo ČSR do svého opevnění více než 10 mld. Kč Obranou linii tvořilo větších či menších pevnůstek.
Příprava Mnichova, mnichovská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost.
Mnichovská dohoda ozna č ována také jako Mnichovská zrada č i Mnichovský diktátMnichovská zrada č i Mnichovský diktát byla dojednána 29. zá ř í 1938 v.
Druhá republika Od Mnichova k nacistické okupaci.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Cesta k Mnichovu.
ČESKOSLOVENSKO V PROBLÉMECH
Druh učebního materiálu
Druh učebního materiálu
Druhá republika.
Cesta k Mnichovu
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Obrana demokracie a republiky
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Mnichovská dohoda.
Cesta k Mnichovské dohodě
Cesta k Mnichovu
Mnichovský diktát.
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_14_MNICHOVSKÁ DOHODA
8. Mnichovská konference
Druhá republika –
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Transkript prezentace:

Obrana demokracie a republiky Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2809_Obrana_demokracie_a_republiky Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO Uherské Hradiště, Komenského náměstí 350, příspěvková organizace číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: výkladová prezentace k učivu o II.světové válce Klíčová slova: mnichovská zrada, pohraniční pevnosti,, Sudety,, Karlovarské požadavky

Obrana demokracie a republiky 1.Hitlerova a Henleinova hrozba v republice -Po svém nástupu k moci v Německu vyhlásil A.Hitler - program sjednocení všech Němců ( tedy i Němců v Sudetech – v pohraničním území České republiky) -Sudetoněmecká strana v čele s K.Henleinem se snažila o připojení Sudet k Třetí říši ( stupňovala své požadavky vůči vládě tak, aby nemohly být splněny – politika 1933 – 1938))

Foto č.1 Adolf Hitler a Konrad Henlein

2. Vnitřní krize československé demokracie -Hlinkova slovenská ludová strana žádala autonomii pro Slovensko -maďarská menšina na Slovensku se snažila o odtržení území obydlené převážně maďarským obyvatelstvem -V roce 1935 proběhly parlamentní volby, ve kterých vládní koaliční strany udržely svoje pozice, ale velký počet hlasů získala na Slovensku HSĽS a v Sudetech Sudetoněmecká strana - Krize demokracie se projevila i při volbě prezidenta republiky po abdikaci T.G.M. – byl však přece jen zvolen Dr.Edvard Beneš

Foto č.2,3 : Edvard Beneš

3.Ohrožení republiky - Po roce 1935 se požadavky HSĽS a Sdp stupňovaly -V druhé polovině 30. let rostly vojenské přípravy Německa na možný útok na ČSR ( Plán „ Zelený“) -Ze strany Sudetoněmecké strany byly v dubnu 1938 vyhlášeny tzv.Karlovarské požadavky: 1.Vytvoření uzavřeného německého sídelního území uvnitř ČSR 2.Zrušení smluv s Francií a SSSR 3.Zahraniční politika orientovaná na Německo 4.Volnost nacistické propagandy -Byly předány vládě – ta je samozřejmě odmítla -V květnu 1938 se konaly volby do obecních zastupitelstev – Sdp získala 90% hlasů od německy mluvících obyvatel

-Na Slovensku se situace přiostřila v dubnu 1938 kdy HSĽS vedla kampaň za vyhlášení autonomie Slovenska 4. Mnichovský diktát -V reakci na ohrožení republiky byla vyhlášena částečná mobilizace -V srpnu 1938 přijel do ČSR britský nezávislý pozorovatel lord Runciman, který měl zjistit jaká je situace v německém pohraničí Do Anglie hlásil „ Češi utlačují Němce….“ uznal britský premiér Hitlerovi nároky na odstoupení čs.pohraničí Německu předali vyslanci Anglie a Francie české vládě ultimátum – aby ČSR předala Německu Sudety – ČSR odmítla a vyhlásila všeobecnou mobilizaci dne

- Naši vojáci byli připraveni bránit vlast na hranicích v našich pohraničních pevnostech !!!!! byla do Mnichova svolána schůzka 4 mocností Anglie ( N.Chamberlin) Francie ( E.Daladier) Německo (A.Hitler) Itálie ( B.Mussollini) -Zástupci podepsali dohodu o odstoupení Sudet (čs.území ) Německu – „ o nás bez nás“ - Spojeneckou smlouvu s ČSR porušila Francie ( ZRADA) -Požadavky vznesli také Polsko – území Těšínska a Maďarsko ( území jižního Slovenska) čs. vláda a prezident republiky Mnichovský diktát přijali ( zůstali by jsme sami ve válečném souboji)

Foto č.4: Hlavní aktéři Mnichovské dohody: z leva N.Chamberlin, E.Daladier, A.Hitler, B. Mussolini

Foto č.5: Mnichov a jeho důsledky ( zábory Německa, Polska a Maďarska )

-čs.vojsko se muselo stáhnout z pohraničních opevnění - český národ dostal těžký šok, který poznamenal život mnoha generací Foto č.6

-zábor území začal Tímto datem končí období I.republiky a začíná období II.republiky ( – )

Citace: - Fotky : použity z učební pomůcky Česká společnost v novodobé Evropě ( se souhlasem autora)