Inkluze jako bubák školství? Ladislav Zilcher Chomutov 2. 6. 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Advertisements

PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
„Finanční gramotnost jako nejlepší prevence předlužení občanů“ S ENÁT P ARLAMENTU Č ESKÉ REPUBLIKY 31. března 2009.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
Základní a střední školství – stav a rizika aktuálního vývoje Jana Straková
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Stupeň rozvoje států světa
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Úvodní seminář 22. září.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Proč potřebujeme informace o rodinném zázemí Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Otazníky nad terciárním vzděláváním jako předpokladu využití a rozvoje sociálního potenciálu populace Pro konferenci VŠFS – „Lidský kapitál a investice.
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
Jiří Dan Etické cíle vysokoškolského vzdělávání 11. seminář z cyklu Hodnocení kvality vysokých škol. Současné trendy v hodnocení kvality. Brno
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
PISA 2012 Matematická gramotnost patnáctiletých žáků
Inkluze a integrace v ČR v kontextu nerovností v celém vzdělávacím systému Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Opatření německé vzdělávací politiky vycházející z výzkumů PISA, zaměřená na zlepšení čtenářské gramotnosti žáků PaedDr. Věra Ježková, Ph.D. Seminář UNCE,
Obyvatelstvo světa – pohyb obyvatelstva
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
Odměňování pedagogických pracovníků
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Školské systémy, vzdělanost a ekonomická výkonnost
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Odbor 10 mezinárodních vztahů INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Kompetence I Příprava a realizace mezinárodních výzkumů.
Podpora mateřských a základních škol formou šablon
MAP ORP OSTRAVA PRACOVNÍ SKUPINA PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A PÉČE.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY I ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH I 21. října 2011.
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Gramotnost v sociální práci Zimní semestr Školního roku 2015/2016.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě 3. září 2015, Opava.
MAP Trutnovsko Základní informace , Havlovice MAP Trutnovsko.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D. 3. září 2015, Opava.
INKLUZIVNÍ PEDGOGIKA Ladislav Zilcher. Podmínky zápočtu konference/ Shlédnout online konference (Mark Penfold.
Department of Politics and European Studies Palacky University in Olomouc Delokalizace, transformace a inovace lokální ekonomiky _____________________________________________________.
Inkluzivní a integrativní pedagogika KPG / 4408/4458 Ladislav Zilcher.
Kvalita a efektivita počátečního vzdělávání ve školním roce 2015/2016
PhDr. Ondřej Andrys, MAE náměstek ústředního školního inspektora
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Mgr. Kateřina Lojdová, Ph.D.
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje
Bc. Magdalena Zábranská
brazilská komplementární měna pro podporu vzdělávání
Všichni o ní mluví, ale víme, jak opravdu vypadá? Školní inkluze
Nástroj změny v místním prostředí
Tisková konference Štrasburk dva roky poté
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Nástroj změny v místním prostředí
Klíčová role zástupce ředitele při zkvalitňování pedagogického vedení školy Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Praha,
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Nástroj změny v místním prostředí
11. září 2018 Místní akční plán vzdělávání pro Bruntálsko II
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Inkluze jako bubák školství? Ladislav Zilcher Chomutov

Mýty o školních reformách Andreas Schleicher (OECD Director of education) Lidé s jakýmkoli znevýhodněním jsou odsouzeni k špatnému prospěchu ve škole Imigranti snižují výsledky ve vzdělávání Vše je o penězích Menší třídy zlepšují výsledky ve vzdělávání Inkluze pro spravedlnost, selektivita pro výsledky Úspěch je v talentu

Žáci se znevýhodněním jsou odsouzeni ke špatnému prospěchu ve škole? Shanghai: 10% dětí z nehoršího sociálního prostředí (soc. znev.) Lepší výsledky v matematické gramotnosti než 10% nejprivilegovanějších z USA

Žáci se znevýhodněním jsou odsouzeni ke špatnému prospěchu ve škole? Děti z podobného sociálního statutu mají rozdílnou úroveň dovedností Je zde závislost na škole ve které se vzdělávají a ve státě, kde žijí.

Žáci se znevýhodněním jsou odsouzeni ke špatnému prospěchu ve škole? Vzdělávací systém, kde jsou úspěšní ti se znevýhodněním je schopen vyrovnat sociální nerovnosti (socio-ekonomické)

Vše je o penězích Svět již není rozdělen na bohaté a vzdělané systémy a na chudé a nevzdělané Slovensko vydá na žáka ,- USA ,- Výsledky žáků v 15. letech jsou porovnatelné!!!

Inkluze pro spravedlnost, selektivita pro vyšší výsledky Neexistuje studie potvrzující výhody selektivních systémů Nejlepší vzdělávací systémy kombinují obojí = kvalitu + rovnost

Proč investovat? – Výsledky českých žáků v testech PISA Podle studie Světové banky z roku 2008 ekonomické ztráty spojené se sociálním vyloučením v České republice dosahují 18 miliard ročně

Proč investovat? Kumulované přírůstky HDP za 80 let, díky vzdělávacím reformním scénářům, přepočtené na jeden rok. Scénář 0 – zpět do roku 2003: odpovídá na otázku, jaké negativní ekonomické dopady může mít nedávný pokles gramotnosti patnáctiletých v ČR. Kvantifikace ekonomických dopadů je založená na porovnání vývoje HDP v případě poklesu gramotnosti mezi lety 2003 – 2009/2012 s vývojem, který by nastal v případě jejího hypotetického zachování na úrovni roku 2003.

Proč investovat? 169 / 267 miliard Kč

Rovnost ke vztahu k čemu? Rovnost ve vztahu k příležitosti

Rovnost ke vztahu k čemu? Rovnost ve vztahu k cíli

Rovnost ke vztahu k čemu?

Vývoj a pojetí inkluze Finsko Speciálně pedagogická podpora Tzv. PULL-OUT model (Takala, pirttimaa a Tormanen, 2009) Pokud je zapotřebí, jsou k dispozici speciální třídy

Doporučené materiály Materiály UJEP: Online konference od zahraničních odborníků: Katalogy Systémové podpory inkluzivního vzdělávání: