Technika obsluhy – Suroviny pro přípravu míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lihoviny.
Advertisements

Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Jana Hanosová a Jan Palán
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.17
VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
VY_32_INOVACE_10_GAS_559_Sob
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
LIKÉROVÁ VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
VY_32_INOVACE_10_GAS_544_Sob
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
VY_32_INOVACE_10_GAS_554_Sob
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.18
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_10_GAS_550_Sob
VY_32_INOVACE_11_ODV_641_Str
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_423 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Koření.
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_424 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_428 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník – H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Výroba šumivých.
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_427 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
Technika obsluhy – Příprava espressa Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
2 USKUPENÍ BOHEMIA SEKT BOHEMIA SEKT je největším dodavatelem klidných šumivých vín a jedním z předních výrobců lihovin v České republice Výhradní dovozce.
Technika obsluhy – Servis sektu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Technika obsluhy – Dělení míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z lihu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Technika obsluhy – Příprava káv s alkoholem Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Technika obsluhy – Příprava a obsluha rautu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Složitá obsluha míchání předkrmového salátu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
Technika obsluhy – Kavárenský nápojový lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Technika obsluhy – Vinárny
PIVO A NÁPOJE NA BÁZI PIVA
Technika obsluhy – moderní trendy, molekulární mixologie
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Francie - Champagne Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Technika obsluhy – Výroba kávy
Technika obsluhy – Společenská setkání
Technika obsluhy – Barový inventář
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Nápoje (Révová) vína 1.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Technika obsluhy – Suroviny pro přípravu míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuTeO F Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastBary Vzdělávací oborTechnika obsluhy Vzdělávací okruhSuroviny pro přípravu míchaných nápojů Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky se surovinami, které se používají pro přípravu míchaných nápojů. Jaké suroviny se používají pro jejich výrobu. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaLihoviny, destiláty, likéry. fortifikovaná vína, kořeněná vína DatumDatum vytvoření –

Suroviny pro přípravu míchaných nápojů

Pojmy Destiláty Lihoviny Likéry

Gin - původ Holandsko. Obilný líh, směs koření a bylin. Může se vyrábět macerací nebo redestilací při destilaci páry alkoholu procházejí před kondenzací přes sáček se směsí bylin a koření. Značky – Beefeater, Bombay sapphire, Gordons, Seagrams, Tamqueray

Vodka – vyrábí se destilací obilí, levnější se vyrábí z brambor, cukrové třtiny atd Vodka je neutrální alkohol čiré barvy chuťově a aromaticky nevýrazná Pochází z Polska, Ruska, Skandinávské země Značky – Absolut vodka – Švédsko, Fonlandia – Finsko, Stoličnaja – Rusko, Smirnoff - Rusko

Rum - pochází s karibské oblasti. Vyrábí přímo z vylisované šťávy cukrové třtiny nebo z melasy, která je vedlejším produktem při výrobě cukru. Některé druhy rumů zrají v soudech od Bourbon whisky o obsahu 200 – 250 L. Značky – Bacardi, Capitan Morgan,Havana club, Matusalem

Tequila - vyrábí se v Mexiku ze srdce modré agáve. Agáve se sklízí po 7 – 10 letech. Značky – OLMECA, PORFIDIO, MEZCAL

Whisky – je obilný destilát Pochází z Irska, Skotska, zraje v dubových sudech, stáří bývá označováno old 7 years Single malt – vyrábí se výhradně z ječmenného sladu, poté je na lahvi uvedeno Single malt (z jediné palírny). Blended Malt – smíchaná z minimálně dvou a více druhů single malt whisek z různých destilérií.

Single Grain – vyrábí se z nesladovaného obilí - ječmene, žita, pšenice. Blended grain – whisky míchaná ze dvou a více grain whisky z rozličných destilérií. Blended Scotch – whisky, která se míchá ze single malt whisky a grain whisky.

Cognac – je destilát z vína. Zákon povoluje použití pouze tří odrůd pozdního bílého vína, a sice Folle Blanche, Colombard a Ugni Blanc. Ochranná známky, výroba Francie oblast Cognac. Zraje v dubových sudech a jeho stáří je označováno: V. S V. S. O V. S. O. P EXTRA

Likéry Likéry jsou ochucené lihoviny. Likéry můžeme rozdělit na: 1)Hořké – PERNOD, PASTIS RICARD 2)Hořkosladké – Galliano, 3)Ovocné – Cointreau, Grand Marnier,Mraschino 4)Emulzní – Baileys, Advokát

Kořená vína Víno upravované přidáním speciálního koření nebo macerátu z koření. Přidává se obvykle i cukr nebo zahuštěný vinný mošt a rafinovaný líh nebo vinný destilát. Z koření se nejčastěji užívají fenykl, hřebíček, kardamon, koriandr, muškátový oříšek, pelyněk, skořice, šalvěj, tonka vonná, tymián, vanilka aj.

Fortifikovaná vína Fortifikovaná vína = dolihovaná vína - PORTO – víno vyráběné u řeky Douro v Portugalsku, před ukončením fermentace se přidá vinný destilát. Zastaví proces přeměny cukru v alkohol a víno je tak sladké přírodním zbytkovým cukrem z hroznů.

Sherry je po kompletní fermentaci dolihováno brandy. Protože je víno dolihováno až po fermentaci, je většina sherrie zpočátku suchá a sladké tóny se ve víně začínají vytvářet až později. Naproti tomu portské víno je zesilováno alkoholem uprostřed fermentace,

-MADEIRA – dolihované víno, které se vyrábí na stejnojmenném portugalském ostrově. -MALAGA – vinný mošt zraje v Malaze, víno zraje v kaštanových sudech. -MARSALA –víno ze Sicílie,do vína se přidává směs polosušených hroznových bobulí a vinného alkoholu.

Bitters Bitters = hořký. Základ tvoří lihovina, která je doplněná různými druhy koření. V mixologii se bitters dávkuje pomocí střiků. Značky: Jägermeister, Underberg, Fernet Stock, Campari bitter.

Révové víno Je to alkoholický nápoj, který je produktem alkoholového kvašení moštu z hroznů vinné révy. Základní surovinou pro výrobu jsou bílé nebo modré odrůdy.

Šumivé víno Víno s obsahem oxidu uhličitého. Šumivá vína se rozdělují: -Šampaňským se může označovat pouze víno z oblasti Champagne ve Francii vyrobené ze tří odrůd Chardonnay, Pinot noir a Pinot Meunier. -Sekty – vína, která se vyrábí v jiných oblastech.

Zdroje Mikšovic, A., Bar. Praha: CONSOFF,S.R.O.,2009. ISBN

Pracovní list 1)Fortifikovaná vína jsou ………………. vína. 2)Likéry jsou ………………… …………………. 3)Likéry můžeme rozdělit: a)……………………. c) ……………………. b)……………………. d) ……………………. 4) Šampaňské pochází ………………. z ………………. 5) Jaké odrůdy se používají pro výrobu šampaňského?

6)Destiláty jsou ………………, které mají minimálně …… % ………………. 7)Likéry jsou ……….. nápoje 8)Lihoviny