Technika obsluhy – Suroviny pro přípravu míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuTeO F Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastBary Vzdělávací oborTechnika obsluhy Vzdělávací okruhSuroviny pro přípravu míchaných nápojů Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky se surovinami, které se používají pro přípravu míchaných nápojů. Jaké suroviny se používají pro jejich výrobu. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaLihoviny, destiláty, likéry. fortifikovaná vína, kořeněná vína DatumDatum vytvoření –
Suroviny pro přípravu míchaných nápojů
Pojmy Destiláty Lihoviny Likéry
Gin - původ Holandsko. Obilný líh, směs koření a bylin. Může se vyrábět macerací nebo redestilací při destilaci páry alkoholu procházejí před kondenzací přes sáček se směsí bylin a koření. Značky – Beefeater, Bombay sapphire, Gordons, Seagrams, Tamqueray
Vodka – vyrábí se destilací obilí, levnější se vyrábí z brambor, cukrové třtiny atd Vodka je neutrální alkohol čiré barvy chuťově a aromaticky nevýrazná Pochází z Polska, Ruska, Skandinávské země Značky – Absolut vodka – Švédsko, Fonlandia – Finsko, Stoličnaja – Rusko, Smirnoff - Rusko
Rum - pochází s karibské oblasti. Vyrábí přímo z vylisované šťávy cukrové třtiny nebo z melasy, která je vedlejším produktem při výrobě cukru. Některé druhy rumů zrají v soudech od Bourbon whisky o obsahu 200 – 250 L. Značky – Bacardi, Capitan Morgan,Havana club, Matusalem
Tequila - vyrábí se v Mexiku ze srdce modré agáve. Agáve se sklízí po 7 – 10 letech. Značky – OLMECA, PORFIDIO, MEZCAL
Whisky – je obilný destilát Pochází z Irska, Skotska, zraje v dubových sudech, stáří bývá označováno old 7 years Single malt – vyrábí se výhradně z ječmenného sladu, poté je na lahvi uvedeno Single malt (z jediné palírny). Blended Malt – smíchaná z minimálně dvou a více druhů single malt whisek z různých destilérií.
Single Grain – vyrábí se z nesladovaného obilí - ječmene, žita, pšenice. Blended grain – whisky míchaná ze dvou a více grain whisky z rozličných destilérií. Blended Scotch – whisky, která se míchá ze single malt whisky a grain whisky.
Cognac – je destilát z vína. Zákon povoluje použití pouze tří odrůd pozdního bílého vína, a sice Folle Blanche, Colombard a Ugni Blanc. Ochranná známky, výroba Francie oblast Cognac. Zraje v dubových sudech a jeho stáří je označováno: V. S V. S. O V. S. O. P EXTRA
Likéry Likéry jsou ochucené lihoviny. Likéry můžeme rozdělit na: 1)Hořké – PERNOD, PASTIS RICARD 2)Hořkosladké – Galliano, 3)Ovocné – Cointreau, Grand Marnier,Mraschino 4)Emulzní – Baileys, Advokát
Kořená vína Víno upravované přidáním speciálního koření nebo macerátu z koření. Přidává se obvykle i cukr nebo zahuštěný vinný mošt a rafinovaný líh nebo vinný destilát. Z koření se nejčastěji užívají fenykl, hřebíček, kardamon, koriandr, muškátový oříšek, pelyněk, skořice, šalvěj, tonka vonná, tymián, vanilka aj.
Fortifikovaná vína Fortifikovaná vína = dolihovaná vína - PORTO – víno vyráběné u řeky Douro v Portugalsku, před ukončením fermentace se přidá vinný destilát. Zastaví proces přeměny cukru v alkohol a víno je tak sladké přírodním zbytkovým cukrem z hroznů.
Sherry je po kompletní fermentaci dolihováno brandy. Protože je víno dolihováno až po fermentaci, je většina sherrie zpočátku suchá a sladké tóny se ve víně začínají vytvářet až později. Naproti tomu portské víno je zesilováno alkoholem uprostřed fermentace,
-MADEIRA – dolihované víno, které se vyrábí na stejnojmenném portugalském ostrově. -MALAGA – vinný mošt zraje v Malaze, víno zraje v kaštanových sudech. -MARSALA –víno ze Sicílie,do vína se přidává směs polosušených hroznových bobulí a vinného alkoholu.
Bitters Bitters = hořký. Základ tvoří lihovina, která je doplněná různými druhy koření. V mixologii se bitters dávkuje pomocí střiků. Značky: Jägermeister, Underberg, Fernet Stock, Campari bitter.
Révové víno Je to alkoholický nápoj, který je produktem alkoholového kvašení moštu z hroznů vinné révy. Základní surovinou pro výrobu jsou bílé nebo modré odrůdy.
Šumivé víno Víno s obsahem oxidu uhličitého. Šumivá vína se rozdělují: -Šampaňským se může označovat pouze víno z oblasti Champagne ve Francii vyrobené ze tří odrůd Chardonnay, Pinot noir a Pinot Meunier. -Sekty – vína, která se vyrábí v jiných oblastech.
Zdroje Mikšovic, A., Bar. Praha: CONSOFF,S.R.O.,2009. ISBN
Pracovní list 1)Fortifikovaná vína jsou ………………. vína. 2)Likéry jsou ………………… …………………. 3)Likéry můžeme rozdělit: a)……………………. c) ……………………. b)……………………. d) ……………………. 4) Šampaňské pochází ………………. z ………………. 5) Jaké odrůdy se používají pro výrobu šampaňského?
6)Destiláty jsou ………………, které mají minimálně …… % ………………. 7)Likéry jsou ……….. nápoje 8)Lihoviny