Způsob financování GP a způsobilé výdaje Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK, oblast podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání Liberec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Finanční část.
Advertisements

Hradec Králové TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Finanční část.
Duben 2011 Hradec Králové TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Finanční část.
1. 2. – Hradec Králové TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Finanční část.
Hradec Králové TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Finanční část.
ZPŮSOBILÉ A NEZPŮSOBILÉ VÝDAJE v OP VK
Způsobilé výdaje projektů
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZPŮSOB FINANCOVÁNÍ A ZPŮSOBILÉ VÝDAJE.
Způsobilé výdaje poskytovatelů sociálních služeb pro Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Pracovní setkání k OPVK 1. Výzva oblast podpory rozpočet.
Hradec Králové TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Finanční část.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část projektu (zpracování rozpočtu grantového projektu)
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecné informace k finanční části seminář pro žadatele – 3. výzva
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část projektu Rozpočet projektu Seminář pro žadatele – 3. výzva oblast podpory
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část projektu Rozpočet projektu Seminář pro žadatele – 5. výzva oblast podpory
RKC Regionální konzultační centra Vykazování nákladů Romana Žáková.
Rozpočet projektu Mgr. Zita Nidlová 1. Oblast podpory 3.1 – výzva č Finanční podpora na jeden projekt IPO: minimální výše: ,- Kč maximální.
Petra Němcová Finanční rámec grantových projektů z OP VK, zaměření na oblast podpory 3.2 ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Výzva Budování expertních kapacit – transfer technologií Praha, 15. února 2016 Seminář pro žadatele.
Cestovní náhrady kapitola rozpočtu 2 Jiří Haken 1.
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V RÁMCI OPZ – VÝZVA Č. 03_15_015 Veronika Pokorná, MPSV Praha,
Název kapitoly Název podkapitoly Text Výzva Budování kapacit pro rozvoj škol I. Praha, 12. února 2016 Seminář pro žadatele.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
ZPŮSOBILÉ VÝDAJE, DOKLADOVÁNÍ A ARCHIVACE Seminář pro příjemce finanční podpory z OP VK, oblast podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání Liberec.
Finanční řízení 6. října Obsah  Financování ex-ante  Způsobilé výdaje  Přímé náklady dle kapitol  Nepřímé náklady  Účetnictví a dokladování.
Seminář pro příjemce finanční podpory z OP VK Způsobilé a nezpůsobilé výdaje Jihomoravský kraj Oddělení evropských dotací Březen 2009.
Specifická pravidla VÝZVA Č. 6 IROP – REŽIJNÍ VÝDAJE MAS Mgr. Helena Kosová , Jince.
Způsob financování GP a způsobilé výdaje. Financování GP  Celková výše dotace: 100 % celkových způsobilých výdajů  Podíl EU: 85 %  Podíl SR: 15 % 
Zařízení kapitola rozpočtu 3 Jiří Haken 1.
Seminář pro žadatele o finanční podporu - Výzva č. 51 Finanční řízení 1.
1 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Finanční část projektu Operační program Vzdělávání.
1 Finanční část projektu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část projektu (rozpočet grantových projektů) (seminář pro žadatele.
Centrum pro regionální rozvoj ČR Seminář pro žadatele Cíl 3/Ziel 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko
1 Finanční řízení Ing. Jana Literová. Obsah Rozpočet projektu Nepřímé náklady Nezpůsobilé výdaje 2.
Markéta Lisová Finanční rámec grantových projektů 3. výzva, oblast podpory 3.2 ORR, Krajský úřad kraje Vysočina Tato prezentace je spolufinancována Evropským.
Alena Zítková INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část projektu (zpracování rozpočtu grantových projektů)
1 TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání.
1 Finanční řízení Ing. Jana Čandová. Obsah Rozpočet projektu Nepřímé náklady Nezpůsobilé výdaje 2.
1 Seminář pro příjemce 2. výzvy oblasti podpory 3.2 (finanční část) Ing. Petr Franěk Odbor regionálního rozvoje oddělení grantů Tento seminář.
Seminář k „Výzvě na technologická centra a elektronické spisové služby“ Oblast podpory: 2.1 Zavádění ICT v územní.
IV. Finanční řízení Rozpočet projektu Nepřímé náklady Nezpůsobilé výdaje Ing. Petra Kalinová 1.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost FINANČNÍ ČÁST PROJEKTU (seminář pro příjemce – 2. výzva)
Veřejná podpora v rámci OP VK Seminář pro žadatele 6. února 2012.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část projektu (zpracování rozpočtu globálních projektů)
Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz Seminář k výzvě OP LZZ č. 89 – Finanční část Mgr. Lucie Kučerová, Bc. Karel Ritschel oddělení hodnocení.
Odbor regionálního rozvoje oddělení grantů Jana Patočková 20. června 2012 Tento seminář je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
UNIVERZITNÍ INSTITUT SEMINÁŘ K OP VK VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ DOPORUČENÍ PRO PŘÍPRAVU PROJEKTŮ Zlín, budova VTP, 1. července 2009.
Pracovní setkání středních škol k připravovanému individuálnímu projektu z OP VK Finanční příprava projektu 1.
1 TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání.
Veronika Kamenická Finanční rámec grantových projektů z OP VK pro prioritní osy 1 a 3, oblasti podpory 1.1, 1.3 a 3.2 ORR, Krajský úřad Kraje Vysočina.
Jana Kopečková Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OBECNÉ INFORMACE (seminář pro žadatele – 2. výzva, 2. GG PO 1)
Finanční část. Seminář pro žadatele, výzvy Předaplikační výzkum a Předaplikační výzkum pro ITI.
Seminář pro žadatele Výzvy 2. GG OP VK - Finanční část
seminář pro žadatele 4. května 2011
2. Výzva OP Finanční část Ondřej Nauš.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
1.Výzvy 2. GG OP VK - Finanční část
Finanční rámec grantových projektů oblast podpory 3.2 (3. výzva)
Způsobilé výdaje projektu a související
Implementace KAP v Jihočeském kraji I
Seminář MAS– Prorodinná opatření - realizace
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ
Transkript prezentace:

Způsob financování GP a způsobilé výdaje Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK, oblast podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání Liberec

Financování GP  Forma financování– nenávratná přímá dotace podle zákona 250/2000Sb., poskytnutá na základě Smlouvy o realizaci grantového projektu  Evropský sociální fond a státní rozpočet ČR  Celková výše dotace: 100 % celkových způsobilých výdajů  Podíl EU: 85 %  Podíl SR: 15 %

Financování GP  Financování GP je zálohové  První záloha ve výši 20 % z CZV  Další zálohy vždy po kontrole realizace a čerpání předchozí části dotace  Součet všech poskytnutých záloh činí 90 % z celkového rozpočtu

Rozpočet projektu  Rozpočet projektu je nedílnou součástí projektového záměru  Rozpočet je kvalifikovaným odhadem budoucích výdajů  V průběhu realizace lze provádět dílčí změny rozpočtu  Rozpočet je závazný a nelze nikdy překročit  Rozpočet projektu musí být provázán s aktivitami projektu  Kriteria pro způsobilost výdajů z hlediska podmínek OP VK

Způsobilé výdaje způsobilé výdaje.  Z veřejných prostředků OP VK mohou být financovány pouze tzv. způsobilé výdaje. PRAVIDLA ZPŮSOBILOSTI VÝDAJŮ:  Charakter výdaje - výdaj musí být přiměřený, hospodárný, účelný a efektivní  Účel výdaje – v souladu s pravidly OP VK, dané výzvy a plánovány v projektové žádosti  Prokazatelnost výdaje – doložitelné účetními doklady, zachycené v účetnictví, proplacené ze zvláštního účtu (s výjimkou odpisů a nepřímých nákladů)  Datum uskutečnění výdaje – v průběhu realizace projektu

Přímé a nepřímé náklady  Přímé náklady  přiřaditelné ke konkrétní aktivitě projektu  dokládají se účetním dokladem a výpisem z účtu  slouží jako základ pro výpočet nepřímých nákladů  Nepřímé náklady – stanovují se % z doložených přímých nákladů po odečtení nákladů na křížové financování  nejsou spojené s konkrétní aktivitou jednoznačně  převážně spojeny s administrací projektu  nemusí se prokazovat účetními doklady  nejsou jimi dotčeny účetní postupy organizace

Struktura rozpočtu podle kapitol 1.Osobní výdaje 2.Služební cesty zahraniční 3.Zařízení (max. 25 % CZV) 4.Nákup služeb (max. 49 % CZV) 5.Stavební úpravy 6.Přímá podpora (max. 20 % CZV) 7.Náklady vyplývající přímo ze Smlouvy 8.Přímé způsobilé výdaje ( ř ) 9.Nepřímé způsobilé výdaje ( % z přímých ZV bez KF) 10.Celkové způsobilé výdaje ( ř.8 + 9) 11.Celkové nezpůsobilé výdaje ( neuvádí se) 12.Celkové výdaje projektu ( ř ) 13.Příjmy projektu celkem 14.Zdroje připadající na nezpůsobilé výdaje 15.Křížové financování ( počítá se automaticky podle KF v ř. 3 a 5)

1. Osobní výdaje  Mzdové výdaje osob majících v rámci projektu uzavřen pracovně právní vztah a jsou zapojeni do realizace projektu (vč. všech zákonných odvodů hrazených zaměstnavatelem);  Nesmí přesahovat výši v daném oboru, místě a čase obvyklou;  Metodický dopis č. 4. upravuje doporučenou výši mezd

Rozpočtové položky  Náklady na odborné zaměstnance Výdaje na zaměstnance, kteří odborně zajišťují náplň projektu ( např. odborný garant, lektor apod.)  Platy – výdaje na odborné zaměstnance zaměstnané pro projekt na základě pracovní smlouvy  Odměny z dohod DPČ – v rámci projektu DPČ, max. 0,5 úvazku  Odměny z dohod DPP – v rámci projektu DPP, max. 150 hod/rok u jednoho zaměstnavatele  Autorský honorář – autorské smlouvy dle zákona č. 121/2000 o právu autorském  Náklady na administrativní zaměstnance -výdaje na zaměstnance, kteří řídí nebo administrují projekt (např. manažer projektu, asistentka apod.)

 1.2 Sociální pojištění Povinně hradí zaměstnavatel z platů a DPČ, dopočítává se automaticky  1.3 Zdravotní pojištění Povinně hradí zaměstnavatel z platů a DPČ, dopočítává se automaticky  1.4 FKSP Pouze pro organizace s povinností hradit FKSP, 2% z hrubých mezd, nezapočítávají se DPP ani DPČ  1.5 Jiné povinné výdaje Uvádí se zákonné pojištění zaměstnavatele z platů a mezd a DPČ dle vyhlášky 125/1993 Sb.

2. Služební cesty zahraniční  Tuzemské služební cesty -výdaje na pracovní cesty zaměstnanců žadatele a osob zapojených do realizace projektu, které mají v rámci projektu uzavřen pracovně právní vztah spadají pod nepřímé náklady.  2. Zahraniční služební cesty – jen v odůvodněných případech, zdůvodnění v projektové žádosti. Tuto položku nelze navyšovat.

3. Zařízení související s realizací GP  Výdaje na pořízení vybavení a zařízení, které je nezbytné pro realizaci projektu, smí činit max. 25 % celkových způsobilých výdajů ( spolu s % podílem KF )

Křížové financování  3.8 Křížové financování  výše KF upravena výzvou – max. 9% ( stavební úpravy v rámci KF položka 5.2)  v KF uplatňuje pouze příjemce, který daňově neodepisuje  zahrnuje celkovou pořizovací cenu majetku  Výdaje spadající do KF  DHM s pořizovací cenou vyšší než 40 tis. Kč  Výdaje na nábytek bez ohledu na pořizovací cenu pro cílovou skupinu  Vybavení a zařízení pro realizační tým – na jeden přepočtený úvazek je výše max. 15 tis. Kč  Stavební úpravy, které jsou rekonstrukcí nebo modernizací a převýší za zdaňovací období v úhrnu 40 tis. Kč a jsou prováděny za účelem usnadnění přístupu osobám zdravotně postiženým nebo úpravy výukových prostor pro práci s cílovou skupinou  Investiční část –výdaje na nákup DHM v pořizovací ceně vyšší než 40. tis. Kč  Neinvestiční část – výdaje na nákup nábytku pro potřeby cílové skupiny

Místní kancelář  Výdaje na zabezpečení provozu projektové kanceláře, které vznikají v souvislosti se zajištěním realizace projektu. Náklady na místní kancelář spadají pod nepřímé náklady.

4. Nákup služeb  Podíl výdajů vynaložených na nákup služeb smí činit max. 49 % celkových způsobilých výdajů (nezapočítávají se výdaje, které vyplývají přímo ze Smlouvy o realizaci GP – Kapitola č. 7);  Výdaje spojené s nákupem služeb nezbytných pro realizaci projektu  Povinnost provést výběrové řízení dle pravidel daných Příručkou pro žadatele/příjemce nebo zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách

 4.1 Publikace/školící materiály/manuály výdaje na externí zpracování publikací, školících materiálů, učebnic, zhotovení multimediálních pomůcek atd.  4.2 Odborné služby/Studie a výzkum zpracování studií, analýz atd.  4.3 Náklady na konference/kurzy výdaje související s pronájmem školících místností a zajištěním výpočetní techniky v souvislosti s konferencemi a kurzy konanými v rámci projektu, lektorné externích lektorů  4.4 Podpora účastníků (stravné, ubytování) výdaje na občerstvení účastníků konferencí v souvislosti s realizovaným projektem – limit Kč 300,-- na celodenní akci (tzn. akce, jež trvá 8 běžných hodin); výdaje na ubytování – limit Kč 1 500,-- za osobu a noc nebo dle interních předpisů organizace  4.5 Jiné výdaje

5. Stavební úpravy  5.1 Drobné stavební úpravy nesmí přesáhnout částku za všechny dokončené stavební úpravy v jednom zdaňovacím období v úhrnu 40 tis. Kč na každou jednotlivou účetní položku majetku  5.2 Stavební úpravy v rámci KF musí být provedena v souvislosti s úpravou pracovního místa nebo úpravou přístupu pro osoby se zdravotním postižením nebo úpravy výukových, tréninkových nebo pracovních prostor používaných na realizaci aktivit s cílovou skupinou

6. Přímá podpora  Podíl výdajů na „Přímou podporu“ jednotlivců smí činit max. 20 % celkových způsobilých výdajů;  6.1 Mzdové příspěvky výdaje týkající se přímo cílové skupiny; náhrada mzdy zaměstnavateli pro pedagogické, akademické a další pracovníky ve školství po dobu jejich účasti na dalším vzdělávání  6.2 Ubytování a stravování občerstvení max. 300 Kč osoba/den; ubytování max Kč osoba/noc.

7. Náklady vyplývající přímo ze Smlouvy  7.1 Audit povinnost zpracovat závěrečný audit u projektů s náklady vyššími než 3 mil. Kč  7.2 Ostatní

Tvorba rozpočtu s NN  Rozpočet přímých nákladů  Do přímých nesmí být zahrnuty nepřímé náklady  Nepřímé náklady budou hrazeny formou paušálu ve výši konkrétního procenta stanoveného ve výzvě  Výše nepřímých nákladů je zahrnuta do rozpočtu do pole nepřímých nákladů  2. výzva – výše NN Objem přímých nákladů (bez nákladů na KF) % z přímých nákladů Přímé náklady ≤ 4 mil. Kč 18% Přímé náklady > 4 mil. Kč ≤ Kč 16%

Nepřímé náklady 2. výzva  ,84………………maximální výše přímých nákladů, pokud nebude uplatňováno křížové financování  0………..………………..křížové financování  ,16…………………nepřímé náklady  Kč…………………Rozpočet celkem  ,20…………………maximální výše přímých nákladů, když bude uplatňována max. výše křížového financování  ,00…………………křížové financování  ,80…………………nepřímé náklady  Kč ………………Rozpočet celkem  Výše KF a limity kapitol se počítají k celkovým způsobilým výdajům

Příklad pro vytvoření rozpočtu s NN  …………………………. Celkové způsobilé přímé náklady  …………………………. Výdaje na KF  …………………………. Základ pro výpočet NN 18% z přímých nákladů = nepřímé náklady  ……………………………nepřímé náklady  ………………………….. CELKOVÉ ZPUSOBILÉ VÝDAJE

9. Nepřímé náklady - příklady  Náklady na odměňování pracovníků Vedení účetnictví včetně vedení mezd pracovníků, vedení rozpočtu, personalistika Zajištění školení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v režimu stanoveném právními předpisy ČR Zajištění ostrahy, zajištění úklidu a čištění, zajištění opravy a údržby zařízení, vybavení a využívaných nemovitostí  Zajištění publicity pomoci z ESF Inzerce, výroba propagačních předmětů, letáků  Spotřební zboží a provozní materiál Kancelářský materiál pro administraci projektu (papír, tonery, šanony, psací potřeby)  Správa počítačových sítí a internetových stránek, včetně aktualizace internetových stránek  Tisk pro administraci projektu a pro publicitu  Kopírování

Nepřímé náklady  veškeré cestovní náhrady realizačního týmu  nájem kanceláře a dalších prostor využívaných k administraci projektu  náklady na nákup vody paliv a energie v prostorech využívaných k realizaci projektu výdaje na vodné, stočné, el. energii,plyn, teplo  odpisy budov a vybavení využívaných pro realizaci projektu;  náklady na nájem či operativní leasing zařízení či vybavení, které slouží k administraci projektu  telefon, poštovné, fax poplatky za internetové a telefonické připojení, fax, poštovné, dopravné, balné  bankovní poplatky  náklady na realizaci výběrových řízení nezbytných pro projekt (inzerce, poradenství atd.).

DPH Obecně jsou všechny daně a cla nezpůsobilými výdaji, výjimka pro DPH  Plátce DPH DPH je způsobilým výdajem jen pokud neexistuje zákonný nárok na odpočet daně u přijatého zdanitelného plnění u Finančního úřadu příjemce podpory, pokud prokazatelně poskytuje svoje služby v rámci projektu bez úplaty, nemá nárok na přijatá zdanitelná plnění (nakoupené zboží a služby) uplatnit odpočet DPH u FÚ; DPH je poté součástí rozpočtu projektu a proplácí se jako způsobilý výdaj; na osobu se pak pohlíží jako na neplátce DPH  Neplátce DPH DPH je způsobilým výdajem v rámci projektu, jelikož žadatel si nemůže nárokovat odpočet DPH na Finančním úřadu

Nezpůsobilé výdaje  Nelze je hradit z veřejných prostředků, protože nesplňují pravidla způsobilosti (výdaje, které zcela zřetelně nesouvisí s projektem, nelze je doložit písemným dokladem, nesplňují princip hospodárnosti, účelnosti a efektivity, nebo výdaje vzniklé mimo časový rámec způsobilosti)  Příjemce je vždy plně hradí ze svých prostředků;  Příjemce je neuvádí do projektové žádosti.

Chyby v projektových žádostech  Neprovázanost rozpočtu s aktivitami projektu  Překročení doporučených hodnot mezd/platů bez zdůvodnění  Překročení limitů kapitol rozpočtu  Nezpůsobilé výdaje v rozpočtu  Porušování pravidel křížového financování  Nepřímé náklady zařazené do přímých nákladů  Chybné procento nepřímých nákladů stanovených výzvou

 Podrobná pravidla pro jednotlivé skupiny způsobilých výdajů naleznete v Příručce pro příjemce finanční podpory z OP VK (verze 3).  Příručka pro žadatele o finanční podporu OP VK (verze 6) obsahuje pouze informativní přehled.

Děkuji Vám za pozornost Kontakt: Petra Kašparová odbor regionálního rozvoje a evropských projektů oddělení řízení grantových schémat