ANTONÍN SOVA - DÍLO. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/34.1073 NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_2B_04_Antonín.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká literatura na přelomu 19. a 20. století
Advertisements

Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
PETR BEZRUČ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
SLOH – popis statický líčení
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Přelom 19. a 20. století ve světové literatuře
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Holana…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Impresionismus Impresionismus není ještě moderním uměleckým směrem, za počátek moderního umění považujeme až postimpresionismus. Zato zůstává impresionismus.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Poezie z řeckého poiésis – tvorba
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. V. Sládka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Elektronická učebnice - I
K AREL J AROMÍR E RBEN – VO DNÍK. Ú KOLY PRO SKUPINU : 1. Znáte celou báseň? Odhadněte, co v básni předchází a co následuje po naší ukázce. 2. Vyznívá.
Mgr. Jitka Polišenská.  bohém, žil s J. A. Rimbaudem, postřelil ho, vězení  symbolismus, citovost, hudebnost, náladovost, melancholie  sbírky: Saturnské.
IMPRESIONISMUS Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české literatuře.
Světová poezie 1. poloviny 20. století Opakování
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Christian Morgenstern
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Téma: Po nás ať přijde potopa – F. Gellner
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Karel Toman Anarchistický buřič.
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
Poetismus – jak se rodí báseň
Literární moderna 8. ročník Literární moderna Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české.
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.1 impresionismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor:Mgr. Jana Strejčková Datum/období: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma sady:ČR.
LITERÁRNÍ DRUHY LYRIKA – LYRICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
ROZBOR DÍLA ROZBOR DÍLA MÍSTO DĚJE krajina u Doks bez bližšího časového vymezení noc před Vilémovou popravou a ráno závěr po sedmi letech.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_04.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_2B_08_Petr Bezruč TÉMA SADY.
Jan Skácel (1922 – 1989) : Zemřel Jan Skácel Pouhých deset dnů před sametovou revolucí zemřel Jan Skácel. Básník ticha, básník moravských.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Impresionismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Romantismus Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Novalis. Název školy:Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Antonín Sova.
Jan Neruda - dílo.
Česká moderna, Buřiči a Česká dekadence
AUTOR: Kateřina Křížová
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
A. Sova – Květy intimních nálad
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_12_INOVACE_Tru_I_28 Název Rozlišení poezie a prózy
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_84
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_14_IMPRESIONISMUS Název materiálu:
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Česká meziválečná poezie
VY_32_Inovace_6.2.1 impresionismus
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název materiálu: Impresionismus
Transkript prezentace:

ANTONÍN SOVA - DÍLO

NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_2B_04_Antonín Sova - dílo TÉMA SADY : Literatura 19. a 20. století ROČNÍK : septima DATUM VZNIKU: říjen 2013 AUTOR : Mgr. Kateřina Benešová

ANOTACE Materiál je určen k výuce tvorby spisovatele Antonína Sovy, studenti pracují s ukázkami, odlišují typické znaky impresionismu a symbolismu a interpretují tvorbu A. Sovy V prezentaci je užito animací pro odkrytí správných odpovědí. Dále se pracuje s audio ukázkami – recitace x zhudebnění

K VĚTY INTIMNÍCH NÁLAD Impresionismus Zachycení okamžiku nálady Do obrazu krajiny promítány básníkovy duševní stavy – melancholie, smutek Přírodní, meditativní a intimní lyrika Vzpomínky na šťastné dětství Okouzlení přírodou – jihočeská příroda Obr. 1

U ŘEK U řek mám večer vlažný rád, u řek, kde plno mušlí leží, kde zvolna z řeky vstává chlad, a bílá pěna z dálky sněží. U řek mám břízy nejraděj a olše, do nichž stín se dere, a cvrčků šum a vážek rej a v dálce města rysy šeré. Rád u řek rybáře já zřím za clonou par s lodičkou línou se ploužit šerem večerním, kdy červánky v mze modré hynou. A večer když se nachýlí a měsíc v řece kdy se houpá, ten noční chodec, napilý modravou parou, z vod jež stoupá: rád spřádám rytmus hudby pln při vzpomínkách a sladké tuše, při šplouchání ztišených vln a při vzrušení celé duše.

Ú KOLY K UKÁZCE Impresionismus chce působit na smysly. 1. Vyhledejte v ukázce vše, co označuje nějakou barvu a působí tak na náš zrak. 2. Vyhledejte v ukázce vše, co působí na sluch. 3. A zbývající smysly? 4. Je text náladový? Jaká nálada je v něm zachycena? Zkuste i zdůvodnit, proč na vás působí právě takto. 5. Vyhledejte a pojmenujte básnické prostředky. 6. Jaký rým je v básni použit?

U ŘEK U řek mám večer vlažný rád, u řek, kde plno mušlí leží, kde zvolna z řeky vstává chlad, a bílá pěna z dálky sněží. U řek mám břízy nejraděj a olše, do nichž stín se dere, a cvrčků šum a vážek rej a v dálce města rysy šeré. Rád u řek rybáře já zřím za clonou par s lodičkou línou se ploužit šerem večerním, kdy červánky v mze modré hynou. A večer když se nachýlí a měsíc v řece kdy se houpá, ten noční chodec, napilý modravou parou, z vod jež stoupá: rád spřádám rytmus hudby pln při vzpomínkách a sladké tuše, při šplouchání ztišených vln a při vzrušení celé duše. anafora personifikace metafora metonymie anafora

S OUCIT I VZDOR Stále ještě se objevuje lyrická náladovost spojená s obrazy krajiny Tato sbírka ale už stojí na rozhraní mezi impresionismem a symbolismem Navíc se melancholie mění ve vzdor (motivy revolty, odporu, vzpoury), ale stále ještě i z předchozího období patrné motivy bolesti, smutku, vnitřních rozporů Název vystihuje přelom v tvorbě Obr. 2

J EŠTĚ JEDNOU SE VRÁTÍME Symbolismus – symboly vyjadřují duševní stav lyrického hrdiny – smutek, hořkost, nemožnost uskutečnit životní ideály 2 okruhy motivů Jaro Podzim Čerpá ze snů – snové obrazy Intimní lyrika Volný verš

U KÁZKA – K DO VÁM TAK ZCUCHAL TMAVÉ VLASY Když ona přišla na můj sad, vše právě odkvétalo. Tak nevrle a tulácky v obzoru slunce spalo. Ó, proč tak pozdě? řek jsem k ní. Poslední slunce na sítí, zvony mi v mlhách umlkly, jsou ptáci v travách ukrytí, mé louky teskní vůní mdlou a vody sešeřeny jsou a přes přívozy stíny jdou a všecko planou je už hrou. Že do daleka odplout chci kams na zelené ostrovy a zdvihám vlajky na stožár a bílé plachty, lanoví. Vás tenkrát z jara čekal jsem... V obzoru modrý zvučel jas. Já napjal struny z paprsků, by echem chyt se v nich váš hlas. Nuž rcete, kde jste tenkrát byla? A pod jakými zeměpásy? Nuž, rcete, čí jste jaro žila? Kdo vám tak zcuchal tmavé vlasy? AUDIO Hm - Kdo vám tak zcuchal tmavé vlasyAUDIO Hm - Kdo vám tak zcuchal tmavé vlasy AUDIO - recitace Zdeňka ŠtěpánkaAUDIO - recitace Zdeňka Štěpánka

I NTERPRETACE UKÁZKY 1. S čím jsou spojovány motivy jara a podzimu? Jaro = mládí Podzim = stáří 2. Jaké je hlavní téma textu? 3. Recitujeme text a porovnáváme s oběma poslechovými ukázkami. Ztracená láska, životní ideál, žena, která přichází příliš pozdě

P RO ZAJÍMAVOST Obr. 3 Obr. 4

CITACE 1. Obr. 1: SOVA, Antonín. bookfan [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 2. Obr. 2: SOVA, Antonín. baila [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 3. Obr. 3: ŠVABINSKÝ, Max. volny [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 4. Obr. 4: NEZNÁMÝ AUTOR. wikimedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 5. Ukázka 1: SOVA, Antonín. svjet.sweb.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 6. Ukázka 2: SOVA, Antonín. cesky-jazyk [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: sova/kdo-vam-tak-zcuchal-tmave-vlasy-jeste-jednou-se-vratime.html