Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Mgr. Hana Matěásková TEMATICKÁ OBLAST: Dějiny umění NÁZEV DUMu: Claude Oscar Monet POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: KÓD DUMu: HM_Dějiny_umění_02 DATUM TVORBY: ANOTACE (ROČNÍK): Prezentace seznamující se základními rysy tvorby Clauda Moneta. Studenti ve zvolených ukázkách hledají typické znaky impresionistické malby. METODICKÝ POKYN: Kvinta/1.ročník, Sexta/2.roč.

2 Nejtypičtější představitel impresionismu
Claude Oscar Monet – 1926 Nejtypičtější představitel impresionismu

3 Dílo C. Moneta Zavržení tzv. akademických technik
Otevření cesty k abstraktnímu umění 1863 – přijetí Manetovy zásady prosvětlené malby (1)

4 Dílo C. Moneta Důsledné zkoumání vlivu světla na různé objekty
Malba – hlavně v plenéru Náměty – zdánlivě nezajímavé, důležitost kladena na zobrazení světla Často celé cykly obrazů – tentýž motiv, v různých klimatických podmínkách

5 Claude Monet Imprese, východ slunce, 1872 (2))
Imprese, východ slunce 1872, tento obraz ukázal na 1. výstavě impresionistů v roce 1874 v Paříži. Kritik Louis Leroy pak napsal o této výstavě hanlivý článek, kde kritizoval díla tzv. impresionistů. Převzal tak tento název od Monetova obrazu. Jde o pohled na přístav Le Havre, je zachycen z okna domu. Technika malby založena na užití kontrastních barev, které jsou nanášeny širokými tahy štětce. Imprese, východ slunce, 1872 (2))

6 Claude Monet – Snídaně v trávě II (3)
1865 – Monet chtěl podobným obrazem jako vytvořil E.Manet upoutat pozornost Salónu. Obraz ale zůstal nedokončen, zachovala se jen jedna část. Ostatní části zůstaly nedokončené, byly poškozeny vlhkem.

7 Claude Monet . Ulice Montorgueil (4)
1878- dokonale impresionisticky ztvárnění pohybu, obraz plný dynamiky, shonu, přemíry barev

8 Claude Monet – Plačící vrba (5a,5b)

9 Claude Monet – Lekníny (6)
1906

10 Claude Monet – Lekníny (7)

11 Claude Monet – Žena se slunečníkem (8)
1875

12 ZDROJE 1. AUTOR NEVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: 2. AUTOR NEVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: 3. AUTOR NEVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: 4. AUTOR NEVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: montorgueil.JPG 5.A. AUTOR NEVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: 5.B. AUTOR NEVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW:

13 ZDROJE 6. AUTOR NEVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: _1906,_Ryerson.jpg 7. AUTOR NEVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: 8. AUTOR NEVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google