OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-L-1-008. Náročné životní situace Mgr. Marie Mikulcová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásady první pomoci při zasažení el.proudem
Advertisements

Ochrana člověka za mimořádných situací
BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY PŘI PRÁCI NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH .
Základní neodkladná resuscitace
jmenuji se dráček HASÍK
© 2004 UTEE FEKT VUT v Brně První pomoc Postup záchranných prací  Zhodnocení příčin úrazu a vyproštění postiženého  Určení rozsahu poranění a poskytnutí.
Kardiopulmonální resuscitace I.
Jednotný postup při poskytování první pomoci
Důležitá telefonní čísla
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ZÁSTAVA DECHU A OBĚHU Definice
CHOVÁNÍ V MIMOŘÁDNÝCH SITUACÍCH
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
Úvod do první pomoci. Právní odpovědnost 40/2009 Sb. - trestní zákoník § 150 Neposkytnutí pomoci (1)Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky.
bezvědomí a resuscitace Guidelines 2005
Náročné životní situace, konflikty
Náročné životní situace
Mimořádné události – co dělat!
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH SITUACÍ
Zvládnu i náročné životní situace I.
KPCR Kardiopulmocerebrální resuscitace
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.2 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při poruchách dýchání DUM – výkladový Předmět:
J AK ZVLÁDAT STRES Milana Reichlová. O BSAH 1) Jak se stresu bránit preventivně 2) První pomoc při akutním stresu a) v místnosti b) venku 3) Seznam použitých.
Zuzana Ježková Martina Drozdová Tereza Smejkalová Renata Světlíková
Neodkladná resuscitace
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
CHOVÁNÍ V MIMOŘÁDNÝCH SITUACÍCH
Způsoby řešení náročných životních situací
První pomoc při úrazu elektrickým proudem
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Náročné životní situace Mgr. Marie Mikulcová.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M Náročné životní situace Mgr. Marie Mikulcová.
POŽÁRNÍ HLÁSIČE CHRÁNÍ ŽIVOT Ing.Petr Ošlejšek, HZS Olomouckého kraje.
VY_32_INOVACE_03_OČMS_složky integrovaného záchranného systému AUTOR: Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ III EVAKUACE ZÁSADY OPUŠTĚNÍ BYTU EVAKUAČNÍ ZAVAZADLO IMPROVIZOVANÉ ÚKRYTY.
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_0505_evakuace Téma: Evakuace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, CO JE NEODKLADNÁ PRVNÍ POMOC, POPSAT A VYZKOUŠET SI, JAK POSTIŽENÉHO ULOŽIT DO STABILIZOVANÉ POLOHY, JAK PROVÁDĚT NEPŘÍMOU MASÁŽ SRDCE.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ IX 1.POMOC Resuscitace Nepřímá masáž srdce Umělé dýchání Šok Záchrana tonoucího.
RESUSCITACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_20_P8_Bartonkova TÉMA: První pomoc OBSAH: První pomoc ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ I MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VŠEOBECNÉ ZÁSADY CHOVÁNÍ LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.29_Prvni_pomoc_zastava_dechu.
Náročné životní situace. Náročné životní situace (dále jen NŽS)  Jsou to takové podmínky v životě člověka, které na něj kladou zvýšené nároky jak po.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_17_Integrovaný záchranný systém Číslo a název klíčové.
Záchranná služba Krvácení – Ošetření drobných oděrek První pomoc: Ránu umyjeme, vydezinfikujeme. Vezmeme náplast a oděrku přelepíme.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 3. Náročné životní situace Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Bozp, první pomoc při úrazu elektrickým proudem
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ V.
Resuscitace = oživování, kříšení
Frustrace, deprivace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu
Anotace Objasnit žákům, co je mimořádná událost a jak funguje integrovaný záchranný systém. Vysvětlit, co je evakuace, jak se při jejím vyhlášení chovat.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.13
Stres a jeho zvládání.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ X
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Náročné životní situace
Náročné životní situace (Všeobecný adaptační syndrom) Psychologie 4. S
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Základy první pomoci.
Kurz základní resuscitace
Transkript prezentace:

OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-L-1-008

Náročné životní situace Mgr. Marie Mikulcová

Náročná životní situace Je taková situace, kdy je na cestě k cíli nutno překonat nějakou překážku. Přiměřená zátěž – působí příznivě na zrání osobnosti Přiměřená zátěž – působí příznivě na zrání osobnosti Nadměrná zátěž – působí nepříznivě Nadměrná zátěž – působí nepříznivě Hranice mezi tím, kdy zátěž působí na člověka příznivě a kdy už nepříznivě, je u každého jiná. Záleží na odolnosti jedince k zátěži a schopnosti autoregulace.

Typy náročných situací Stres Stres Frustrace Frustrace

Stres Stres je vnitřní stav jedince, Stres je vnitřní stav jedince, který je buď přímo něčím ohrožován, anebo takové ohrožení očekává který je buď přímo něčím ohrožován, anebo takové ohrožení očekává Stresovým činitelem – stresorem – je pro každého z nás něco jiného Stresovým činitelem – stresorem – je pro každého z nás něco jiného Mírný stres - může zvýšit výkon, Mírný stres - může zvýšit výkon, mobilizovat síly k dosažení náročného cíle mobilizovat síly k dosažení náročného cíle Velký stres – vede k poklesu výkonu, chybám a selhání Velký stres – vede k poklesu výkonu, chybám a selhání

Máte symptomy stresu?

První pomoc při akutním stresu narovnejte páteř, přivřete oči a pomalu zhluboka dýchejte narovnejte páteř, přivřete oči a pomalu zhluboka dýchejte rozhlédněte se a pozorujte krajinu a vaše okolí rozhlédněte se a pozorujte krajinu a vaše okolí pomalu vypijte sklenici chladné vody, soustřeďte se na pocity při polykání pomalu vypijte sklenici chladné vody, soustřeďte se na pocity při polykání je-li to možné, opláchněte je-li to možné, opláchněte si pomalu obličej studenou vodou si pomalu obličej studenou vodou

Frustrace Frustrace je psychický stav Frustrace je psychický stav vyvolaný působením vyvolaný působením překážek na cestě k cíli, překážek na cestě k cíli, uspokojování různých uspokojování různých potřeb potřeb Formy frustrace: Formy frustrace: Deprivace – nedostatek podnětů, kladných citů, projevů lásky Deprivace – nedostatek podnětů, kladných citů, projevů lásky Oddálení – kdy je třeba čekat, ačkoli potřeby už působí Oddálení – kdy je třeba čekat, ačkoli potřeby už působí Zmaření – nezdar, rozplynutí naděje Zmaření – nezdar, rozplynutí naděje Konflikt – střet různých sil Konflikt – střet různých sil

Reakce člověka na náročnou životní situaci Agrese - útočné chování, snaha po likvidaci překážky (fyzická, slovní) Agrese - útočné chování, snaha po likvidaci překážky (fyzická, slovní) Únik - útěkové chování, pasivní řešení (skutečný útěk, „mrtvý brouk“, útěk do nemoci, útěk do izolace) Únik - útěkové chování, pasivní řešení (skutečný útěk, „mrtvý brouk“, útěk do nemoci, útěk do izolace)

Agrese a únik jsou vývojově nejstarší obranné mechanismy, dodnes hojně využívané v různých obměnách. Agrese a únik jsou vývojově nejstarší obranné mechanismy, dodnes hojně využívané v různých obměnách. Vlivem působení moderní společnosti, kdy není možné řešit stres či konflikt původními cestami, se vyvinuly odvozené techniky. Vlivem působení moderní společnosti, kdy není možné řešit stres či konflikt původními cestami, se vyvinuly odvozené techniky.

Moderní techniky zvládání náročných situací Kompenzace – vyvážení neúspěchu někde jinde, jinak Kompenzace – vyvážení neúspěchu někde jinde, jinak Egocentrismus - upoutání pozornosti, např. nápadné oblékání Egocentrismus - upoutání pozornosti, např. nápadné oblékání Identifikace s určitou osobou či skupinou, která dodá pocit jistoty Identifikace s určitou osobou či skupinou, která dodá pocit jistoty Projekce – svalování své viny na druhé, vnější prostředí Projekce – svalování své viny na druhé, vnější prostředí Racionalizace – hledání rozumového vysvětlení svého neúspěchu, ospravedlňování se před ostatními i sebou samým Racionalizace – hledání rozumového vysvětlení svého neúspěchu, ospravedlňování se před ostatními i sebou samým

CO dělat v případě ohrožení? Respektovat a snažit se získávat informace z oficiálních zdrojů (rozhlas, televize...) Respektovat a snažit se získávat informace z oficiálních zdrojů (rozhlas, televize...) Nerozšiřovat poplašné a neověřené zprávy Nerozšiřovat poplašné a neověřené zprávy Pomáhat sousedům, zejména starým, nemocným a nemohoucím lidem Pomáhat sousedům, zejména starým, nemocným a nemohoucím lidem Uvědomit si, že největší hodnotu má lidský život a zdraví a až potom záchrana majetku Uvědomit si, že největší hodnotu má lidský život a zdraví a až potom záchrana majetku Uposlechnout pokynů pracovníků záchranných složek Uposlechnout pokynů pracovníků záchranných složek

Nejčastější náročné situace Rozsáhlý požár Rozsáhlý požár Povodeň Povodeň Dopravní nehoda Dopravní nehoda Nezapomeňte, že ŠTĚSTÍ PŘEJE PŘIPRAVENÝM! Je proto nutné vědět, jak se v dané situaci správně chovat a znát základní pravidla první pomoci

CO dělat v případě požáru? Volat tísňovou linku 150 nebo 112 Volat tísňovou linku 150 nebo 112 Pokusit se oheň uhasit - hasicí přístroje, hydrant na chodbách Pokusit se oheň uhasit - hasicí přístroje, hydrant na chodbách Neodvětrávat prostory, v nichž hoří, přístup vzduchu intenzitu hoření zvyšuje Neodvětrávat prostory, v nichž hoří, přístup vzduchu intenzitu hoření zvyšuje Vytvořit ochranu těla nejlépe namočením oděvu Vytvořit ochranu těla nejlépe namočením oděvu Zastavit přívod plynu a vypnout elektrický proud Zastavit přívod plynu a vypnout elektrický proud Vzít si nejnutnější osobní věci a požárem ohrožený prostor opustit Vzít si nejnutnější osobní věci a požárem ohrožený prostor opustit

Požáry v České republice V roce 2008 vypuklo požárů, usmrceno bylo 142 osob V roce 2008 vypuklo požárů, usmrceno bylo 142 osob

Každý den vznikne v průměru 8 požárů Každý den vznikne v průměru 8 požárů Každý den je průměrně při požáru jeden člověk zraněn Každý den je průměrně při požáru jeden člověk zraněn Každý týden zemře při požáru člověk Každý týden zemře při požáru člověk

Nebezpečí při požáru Nejčastější příčnou zranění a smrti při požáru je intoxikace zplodinami hoření - tj. kouřem Shořením Shořením 10 kg dřevěných nábytkových desek se vyvine více jak m 3 kouře Shořením stejného množství papíru se vyvine více jak m 3 kouře Shořením stejného množství čalounění se vyvine více jak m 3 kouře

CO dělat v případě povodně? Připravit pytle a písek, těsnicí fólii a další stavební materiál na utěsnění nízko položených dveří a oken Připravit pytle a písek, těsnicí fólii a další stavební materiál na utěsnění nízko položených dveří a oken Přestěhovat cenné věci do vyšších pater, upevnit věci, které by mohla odnést voda Přestěhovat cenné věci do vyšších pater, upevnit věci, které by mohla odnést voda Na základě pokynů policie a záchranářů opustit včas ohrožený prostor Na základě pokynů policie a záchranářů opustit včas ohrožený prostor Nezapomenout na evakuační zavazadlo Nezapomenout na evakuační zavazadlo

CO dělat v případě dopravní nehody? Neprodleně zastavit vozidlo, Neprodleně zastavit vozidlo, vypnout motor vypnout motor Zajistit místo nehody (výstražný trojúhelník, blikající světlo) Zajistit místo nehody (výstražný trojúhelník, blikající světlo) Přivolat povinně policii, jestliže došlo ke zranění či usmrcení osoby nebo škodě nad ,- Kč Přivolat povinně policii, jestliže došlo ke zranění či usmrcení osoby nebo škodě nad ,- Kč Poskytnout adekvátní pomoc (poskytnutí první pomoci, zavolání na linku tísňového volání) Poskytnout adekvátní pomoc (poskytnutí první pomoci, zavolání na linku tísňového volání)

První pomoc zraněnému při nehodě V případě, že hrozí výbuch paliva havarovaného vozidla, je nutné vyprostit zraněné a odtáhnout je co nejdále od vozidla V případě, že hrozí výbuch paliva havarovaného vozidla, je nutné vyprostit zraněné a odtáhnout je co nejdále od vozidla Se zraněnými se doporučuje manipulovat pouze tehdy, jsou-li v bezvědomí, těžce dýchají nebo se dusí Se zraněnými se doporučuje manipulovat pouze tehdy, jsou-li v bezvědomí, těžce dýchají nebo se dusí Důležitá telefonní čísla: Důležitá telefonní čísla: Zdravotnická pomoc 155 Policie ČR 158 Hasiči 150

Zástava dechu Provádí se dýchání z úst do úst: Provádí se dýchání z úst do úst: 1. uvolněte zraněnému horní cesty dýchací, vyčistěte mu ústní dutinu (kapesníkem) 2. zraněnému v poloze na zádech zakloňte co nejvíce hlavu zakloněním šíje 3. uzavřete nos zraněného sevřením prsty, hluboce se nadechněte a obemkněte svými ústy jeho rozevřená ústa, silně vdechněte do plic zraněné osobě

4. pokračujte ve vdechování každých 5 vteřin, tj. 12krát za minutu, po každém vdechnutí oddalte svá ústa od zraněného a pozorujte unikání vzduchu z plic a pokles hrudi 5. pokud se dechová činnost zraněného po 1 minutě neobnoví, pokračujte až do příchodu lékaře

Zástava srdeční činnosti Provádí se zevní masáž srdce: Provádí se zevní masáž srdce: 1. položte zraněného na záda na tvrdou plochu tvrdou plochu 2. klekněte si vedle jeho hrudníku a v místě střetu hrudní kosti přiložte ruku dlaní dolů a druhou rukou dlaní shora na hřbet spodní ruky 3. nataženými pažemi stlačte hrudní kost do hloubky cca 3 cm a potom ji uvolněte

4. při současné zástavě dechu po pěti stlačeních hrudníku jednou vdechněte 5. pokud se srdeční činnost zraněného po 1 minutě neobnoví, pokračujte až do příchodu lékaře.

Zdroje Rathauský, Z. Co dělat…Kapesní průvodce krizovými situacemi doma i v zahraničí. 2. vydání. Praha: Centrum pro bezpečný stát, Rathauský, Z. Co dělat…Kapesní průvodce krizovými situacemi doma i v zahraničí. 2. vydání. Praha: Centrum pro bezpečný stát, Gillernová, I., Buriánek, J. Základy psychologie a sociologie. 2. vydání. Praha: Nakladatelství Fortuna, Gillernová, I., Buriánek, J. Základy psychologie a sociologie. 2. vydání. Praha: Nakladatelství Fortuna, zachranneho-sboru-cr.aspx zachranneho-sboru-cr.aspx oc.htm oc.htm Beránková, M. První pomoc. 1. vydání. Praha: Informatorium, Beránková, M. První pomoc. 1. vydání. Praha: Informatorium, Weigel, O. Autoškola. 17. aktualizované vydání. Brno:CP Books, Weigel, O. Autoškola. 17. aktualizované vydání. Brno:CP Books,

Zdroje obrázků dravotnickekurzy.bloger.cz/ hradec- kralove-skoleni-prvni-pomoci-denik-clanek-solo.jpg dravotnickekurzy.bloger.cz/ hradec- kralove-skoleni-prvni-pomoci-denik-clanek-solo.jpg dravotnickekurzy.bloger.cz/ hradec- kralove-skoleni-prvni-pomoci-denik-clanek-solo.jpg dravotnickekurzy.bloger.cz/ hradec- kralove-skoleni-prvni-pomoci-denik-clanek-solo.jpg /argument-main_Full.jpg /argument-main_Full.jpg /argument-main_Full.jpg /argument-main_Full.jpg obrazky/business-fight.jpg obrazky/business-fight.jpg Klipart Microsoft Office PowerPoint 2003 Klipart Microsoft Office PowerPoint