Listopad 2015 Jak spočítat přínos investice do HR? Pavel Jirůtka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
III. výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
TALENTI V DHL SUPPLY CHAIN
Motivace Jak si udržet zaměstnance? Co motivuje zaměstnance, rozvíjí jejich vztah k firmě? vztahy na pracovišti pracovní prostředí systém řízení výkonnosti.
Řízení diverzity Mgr. Hana Velíšková, HR specialistka Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů.
Řízení lidských zdrojů
Zvládání stresu ve společnosti KEK INA IDEC SA Piraeus, Řecko
managementu znalostí podle
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování a řízení kariéry
Nabídka personálních služeb
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Flexibilita a Inovace Outsourcing mezd Outsourcing účetnictví Účtárny na klíč Daňové a ekonomické poradenství E-Consulting Czech, s.r.o Václavské nám.
Strategie personálně-poradenské společnosti La Brava
TKZ Polná spol. s r.o. od 1994 (1911) výrobce stavebního a nábytkového kování česká firma bez zahraniční spoluúčasti obrat - cca 210 mil. Kč počet zaměstnanců.
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Palatinum Excellence Software na řízení firmy. 1.Proč Software Excellence 2.Představení Software Excellence 3.Jak zavést do praxe Obsah Prezentace.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
PRŮZKUM Budoucnost HR.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Hodnocení zaměstnanců ve výrobních firmách
Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky.
TRH PRÁCE V ROCE 2015 Mgr. Jan Záruba Ing. Jiří Halbrštát KA Director
1 Kriteria hodnocení simulace – Balanced Scorecard (BSC) Toto metoda může být s úspěchem využita i pro stanovování cílů konkrétních projektů. Detailně.
Business partnering a role (v) HR Iva Pechová Leden 2008.
Řízení lidských zdrojů v mezinárodním prostředí Seminář pro studenty VŠE listopad 2003 Alena Olšarová, HR & Development Manager.
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
Strana: 1 © Vema, a. s. Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky.
Systém hodnocení v ČSOB
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
Systém hodnocení zaměstnanců Trenkwalder KAPPA people a.s.
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Hledání rovnováhy mezi podnikatelským subjektem a zákazníkem Seminář ČMS Říjen 2012.
marketingové poradenství
Propojení „soft“ nástrojů a „hard“ podpory je nutnost
Moderní personalistika I. BLOK
Moderní personalistika I. BLOK
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Plánování lidských zdrojů
Personální plán pro podnikatelský plán
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Struktura podnikatelského plánu
Personální strategie mezinárodní firmy
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
květen 2016 Jak na odměňování dle výkonu? Pavel Jirůtka
Letní HR škola 2016, 24. srpna 2016 Systémy odměňování - interně spravedlivé - konkurenční - cílené na produktivitu Martina Možná, HR ředitelka, Schindler.
Stránka 1, © Vema, a. s. Personální portál a hodnocení zaměstnanců Jaroslav Šmarda.
Katedra Řízení Podniku Řízení Lidských Zdrojů Ing. Miloš Krejčí
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Systémy pro podporu managementu 2
Nenaplněné cíle a vize majitelů
Firemní klima jako nástroj HR marketingu
Jak na odměňování dle výkonu?
Plánování lidských zdrojů
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Ekonomické vyhodnocení firemního vzdělávání a jeho vliv na výkonnost.
Job rotace a jiné formy flexibilizace práce
Prezentace obchodního plánu
Název společnosti Obchodní plán.
Prezentace obchodního plánu
Transkript prezentace:

Listopad 2015 Jak spočítat přínos investice do HR? Pavel Jirůtka

Listopad 2015 O společnosti Sophia Solutions  Česká společnost  Založena v roce 2002  Specialista na poradenství a implementaci řešení pro oblasti: – Strategické řízení lidského kapitálu (Talent Management) – Řízení výkonnosti a efektivity společnosti – Business Intelligence a datové sklady

Listopad 2015  10 v současnosti nejžádanějších pracovních pozic před 10 lety vůbec neexistovalo. „Školy dnes připravují studenty na pracovní pozice a technologie, které ještě neexistují, a na řešení problémů, o kterých ještě nevíme, že problémy jsou“ Víte že…

Listopad 2015 Doba se mění shift happens

Listopad 2015 Human Resources x Human Capital Management Posun vnímání HR

Listopad 2015 DříveNyní Talent = zaměstnanec do 30 let na počátku pracovní kariéry Talent = kterýkoliv zaměstnanec firmy bez ohledu na věk a délku pracovní praxe Talent Management = speciální rozvojový program pro vybrané „Talenty“ Talent Management = cílený rozvoj všech zaměstnanců Talent Management = benefitní program pro vybrané „Talenty“ Talent Management = proces rozvoje kompetencí potřebných pro udržení konkurenční výhody firmy Talent Management = péče o zaměstnance jen v určitém období jeho kariéry Talent Management = péče o zaměstnance před a po celou dobu práce u dané firmy Pojetí Talent Managementu

Listopad 2015 Rozvoj + vzdělávání Odměňo- vání Nástup- nictví Hodnocení kompetencí Cíle a jejich vyhodno- cení Nábor a adaptace Prezentace firmy na pracovním trhu Strategie řízení lidského kapitálu Úspěšnost firmy Technologie Podnikatelská strategie firmy Procesy naplňující strategii Komplexní pohled na zaměstnance

Listopad 2015 Firmy většinou dokáží stanovit správnou strategii pro svůj růst, ale často selhávají v jejím naplnění. zdroj: Harvard Business Review 95% zaměstnanců nezná firemní strategii a cíle. zdroj: Norton & Kaplan 50% pracovní doby stráví zaměstnanci neproduktivními činnostmi. zdroj: Corporate Strategy Board Research: Measures that Matter Současné výzvy pro HR

Listopad 2015 Potvrzují, že jejich zaměstnanci stráví o 5,5% více času činnostmi souvisejícími s naplněním firemní strategie Produktivita práce vzrostla v průměru o 5% Mají o 15% nižší fluktuaci zaměstnanců Zaplňují o 13% více uvolněných pozic interními kandidáty Zaznamenaly 5% nárůst vysoce produktivních zaměstnanců Firmy, které moderní řešení pro Talent Management zavedly:

Listopad 2015 Modelová společnost  obrat: 5 mld. Kč / rok  zaměstnanců  průměrná mzda: ,- Kč / měsíc  celkové personální náklady: 836 MKč  míra fluktuace: 11,5%

Listopad 2015 Strategické zacílení a produktivita práce  Nastavení cílů zaměstnance ve vazbě na firemní strategii  Standardizované, průhledné a důvěryhodné hodnocení výkonu zaměstnance  Nastavení odměňování dle výkonu  5% zvýšení produktivity práce => 5% úspora personálních nákladů  úspora 42 MKč / rok

Listopad 2015 Snížení fluktuace  Nastavení cílů zaměstnance ve vazbě na firemní strategii  Standardizované, průhledné a důvěryhodné hodnocení výkonu zaměstnance  Nastavení odměňování dle výkonu  Nastavení osobního rozvoje a kariérního plánu  Zkvalitnění náborového a adaptačního procesu

Listopad 2015 Snížení fluktuace  Náhrada zaměstnance stojí více než 12 měsíčních platů. (inzerce, agenturní poplatky, čas HR a manažerů, adaptační proces…) zdroj: Hay Group  1% fluktuace stojí 8,4 MKč / rok  Fluktuace 11,5% = 97 MKč/rok  Snížení o 15%, tj. na 9,8%  Úspora: 14,5 MKč / rok  + 13% zvýšení zaplňování pozic z interních zdrojů (úspora nákladů na nábor, kratší adaptace, lepší předpoklady pro dobrý výkon)

Listopad 2015 Odchod klíčového zaměstnance  Vyhledání a nábor nástupce z externích zdrojů (Executive Search)  Výpadek příjmů na zaměstnance navázaných  Období náboru  Adaptace – 3 měsíce  Nižší produktivita (dalších 3 – 12 měsíců)  Snížení motivace a výkonnosti týmu  Riziko spuštění laviny dalších odchodů  Snížení spokojenosti / ztráta zákazníků  Zhoršení reputace na pracovním trhu

Listopad 2015 Ozvěte se nám Sophia Solutions, s.r.o. Pavel Jirůtka tel.: Zajímají vás kalkulace pro váš konkrétní případ?