CESTA PŘES ALTERNATIVY TRADIČNÍHO MODELU K OSVOBOZUJÍCÍMU POJETÍ DÍTĚTE Karel Rýdl Fakulta filozofická Univerzity Pardubice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA SOCIÁLNÍ U MATKY BOŽÍ JIHLAVA
Advertisements

Alžběta Brožová Barbora Šimková Lenka Krejcárková.
Role asistenta v Montessori pedagogice
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Pojetí a obsah pedagogiky sportu u nás a v zahraničí
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Konference Jihlava mluví o vzd ě lávání a Montessori pedagogice 2014 Montessori na 1. stupni ZŠ – zkušenosti z praxe.
Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)
Výstupy z Úvodního semináře
Sociální práce s rodinou 3
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
dotazníkové šetření na vysokých školách
Buchtová Eva, Staňková Barbora. „Pomoz mi, abych to dokázalo samo“ děti mají rozdílné učební schopnosti a nadání.
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
Přetrvává stejný postoj k dítěti
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
10. Proměny cílů předškolní výchovy
Postavení pedagogiky mezi vědami
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Hnutí kritizovalo zejména to, že: Školy připravovaly ukázněného občana Ve vzdělávání.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
2. Pojetí dítěte a dětství v historickém kontextu, počátky a vývoj institucionálního vzdělávání u nás PRAVĚK Dítě jako pokračovatel rodu, nulová hodnota.
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Ke kontrastu dvou pedagogických světů v současnosti Karel Rýdl
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Mgr. Michal Vičar.  Zrání (biologický vývoj) versus učení  Aktivita versus pasivita  Vědomý versus nevědomý vývoj  Nature vs. Nurture.
Kam kráčíš komunito ? Změny terapeutických komunit v měnícím se světě. Bratislava 2008 Dr. Martina Richterová Těmínová.
OSOBNOST UČITELE JAKO JEDEN ZE SUBJEKTŮ VÝCHOVNĚ-VZDĚLÁVACÍHO PROCESU Seminární práce KPG/RPEPS Pavel Švejda.
STANDARDIZACE PROFESNÍCH ČINNOSTÍ UČITELE Projekt MŠMT ČR pro rok 2008.
Osobnostní rozvoj Znalost a aplikace principů M.M. Pravidla Komunikace a zdvořilostní formy chování Mravní hodnoty Já rodina okolí Zralá osobnost dítěte.
V ÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.19.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
TV jako součást výchovných systémů v historii  Antika – Atény vers. Sparta  Středověk – pokles zájmu o TK, především šlechta: 7 rytířských ctností –
SAN 280 ANTROPOLOGIE DĚTSTVÍ Jarní semestr 2016 Vyučující: Radka Klvaňová Konzultační hodiny: úterý 15,30 – 16,30, místnost 3.48
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
Rodina? Určitě ano, ale jak? Mgr. Lenka Lacinová, PhD. Centrum výzkumu vývoje osobnosti a etnicity při Fakultě sociálních studií MU v Brně.
D IDAKTIKA INFORMATIKY : SOUČASNÝ STAV A PERSPEKTIVY JEJÍHO ROZVOJE V RÁMCI SYSTÉMU OBOROVÝCH DIDAKTIK Miroslava Černochová (Univerzita Karlova v Praze)
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Ostravská univerzita (1991 → )
Václav Bělohradský * Praha.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Pedagogika jako vědecká disciplína
Zdeněk Helus OSOBNOSTNÍ DESATERO
Případová konference v práci s rodinami a ohroženými dětmi
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
„Zaostřeno na dítě": rizika pedagogiky mezi ochranou a autonomií dítěte Stanislav Štech.
Teorie a metodika výchovy Lekce 2: Alternativní školství
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

CESTA PŘES ALTERNATIVY TRADIČNÍHO MODELU K OSVOBOZUJÍCÍMU POJETÍ DÍTĚTE Karel Rýdl Fakulta filozofická Univerzity Pardubice

Pojetí dítěte a dětství  Oblíbené téma historiků všedního dne.  Francouzská a německá škola (filozofické spekulativní pojetí)  Anglosaská škola (pojetí pragmatické, pozitivní)  V ČR pojetí dítěte a dětství v rámci i dalších oborů (sociologie, psychologie, antropologie, etnologie, historiografie)  Paušalizace zastírá individuální příběhy.

Trendy v pojetí dítěte  Přirozený, pudový, instinktivní – mládě potřebuje péči, ale i výchovu k samostatnosti  Dítě je vtělením nevinnosti, čistoty a naděje, ale i zbavovatel hříchů a zločinů.  Dítě je malý dospělý, nemá vlastní zvláštnosti a musí se přizpůsobit světu dospělých.  Dítě má vlastní svět, ten je nutné respektovat, aby byl vývoj přirozený. Dospělý se do jisté míry přizpůsobuje světu dítěte.

Přirozené pojetí dítěte  Jde o zachování rodu, druhu, společenství.  Výchova je smysluplná směrem k samostatnosti dítěte.  Dítě musí být chráněno a ne trestáno fyzicky. Pozitivní přístup.

Dítě je vtělení nevinnosti a naděje  křesťanské pojetí dítěte – vykupitel hříchů.  nesmrtelnost (má vlastnosti, co chybí dospělým (Thetis a Achilles)  Dětská křížová výprava  stylizace andílka, putti  Dítě je tabula rasa a je nutné jeho hloupost vymýtit

Dítě je malý dospělý Nemá duši, ta se musí vypěstovat (podle představ dospělých), Míra přizpůsobivosti předepsaným povinnostem vytvořila hodnotící nástroje – tresty, odměny. Dídaktika strašení – vymoci si poslušnost.

Zvůle dospělého bez znalosti specifik dítěte a dětství

Kolik umělecké fantazie, ale i pokřivení bylo zaseto strašením

Kompromis mezi idealizací a reálným pojetím dítěte intuitivně – Komenský

Dítě jako předmět vlastních schopností – přirozená výchova- Rousseau

Institucionalizace dětství Východisko bylo pojetí „tabula rasa“ (J. Locke) Od opatroven k výchovným zařízením – pedagogizace. Speciální příprava personálu - profesionalizace. Od státních institucí k obecním zařízením x role rodiny potlačena?

Dítě má svá práva – je to reálný člověk Ellen Keyová – Století dítěte 1902 Maria Montessori – Objevování dítěte Vývojová stádia (psychologie: Piaget, Vygotskij, Příhoda) Humanizace (Gardner) Neuropedagogika – biologické zákonitosti Jak na výsledky empirických výzkumů reaguje pedagogická praxe?

Alternativy? Ale k čemu?  Pokusy o projevy respektu k osobnosti dítěte v minulosti  Pluralita možností mimo mainstream.  Kolik respektu k osobnosti dítěte unese prodidaktizované školství?  Kontinuita vývoje umožňuje postupné proměny systému.  Pojetí inkluze z hlediska osobnostního přístupu?

Perspektivy prožívání dětství Nové technologie zkracují dítěti možnosti prožití dětství ontogeneticky nebo umožňují naplnění dětství mimo hranice našich dosavadních představ? K. Rahner – Teologie der Kindheit 1966 Z. Helus - osobnostní přístup 1986, 2009 Dětství je takové, jaké jsou podmínky, ale vždy to je dětství.

Může se dítě vyvíjet samostatně? Míra svobody rozhodování dítětem. Na co rezignujeme a co získáváme v liberálním postmodernismu?

Technologie či i vize učitelství u absolventů pregraduální přípravy?

Děkuji za toleranci a pozornost