Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Advertisements

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb OSOBY ZÁVISLÉ NA PSYCHOAKTIVNÍCH LÁTKÁCH Syndrom závislosti Mgr. Irena Kudláčková.
VY_32_INOVACE_09_20_návykové látky. Návykové látky jsou omamné látky (drogy) a psychotropní látky.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Drogy Ch_065_Přírodní látky_Drogy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
ALKALOIDY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_26.
Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Energetická hodnota potravin (EH)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Provozovny společného stravování
Potřeby a pudy - aktivačně motivační vlastnosti
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tatínkovo nářadí pro předškoláky.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Halucinogen Halucinogeny jsou skupina psychoaktivních drog dělící se do tří kategorií, na psychedelika, disociační drogy a delirogeny. Alternativním názvem.
Inf Počítač a lidé s handicapem
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výchova ke zdraví – důsledky závislostí
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Techniky práce s mentálně postiženými
POTŘEBY DUM _13.
Cukry – přírodní sladidla
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Psychotropní látky.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
City DUM_15.
Návykové látky Název projektu: OP VK
ANOTACE Prezentace ukončuje tematický celek nervová soustava
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Alkohol
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Marihuana.
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
PŘÍRODOVĚDA JEDOVATÉ ZLOZVYKY
Droga Je ??????????????.
VY_32_INOVACE_SA4A_4 DUM 4. „Chlapec, uživatel služby-dramatizace “
Název projektu: Moderní škola
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Návykové látky v silničním provozu ( novela zákona 361/2000 Sb. ,) plk
Globální problémy současného světa 4 – HIV, AIDS
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Návykové látky Alkohol
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
The Czech Republic.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky ICT Název a číslo materiálu: ODS_32_INOVACE_JTD3.A_2 Vytvořeno: Autor:Mgr. Petra Převrátilová Vyučovací předmět: Sociální pedagogika - Občan v demokratické společnosti Ročník:III. SOŠ Výsledky vzdělávání dle RVP Žák umí klasifikovat jednotlivé závislosti, popsat jejich účinky Typ interakce: Kombinované Druh výukového zdroje: Prezentace s využitím interaktivní tabule Klíčová slova: Droga Závislost Anotace: Didaktický učební materiál je určen pro žáky maturitních oborů SOŠ. Je zaměřen na prezentaci jednotlivých druhů závislostí a jejich prevenci. Je možné ho využít jako samostatný studijní materiál nebo jako podklad k diskuzi. Součástí materiálu jsou otázky a úkoly vztahující se k problematice drogové závislosti..

2 významy pojmu droga:  Droga (léčivo) – usušené nebo jinak konzervované rostliny, živočichové, sloužící jako léčivo nebo k podobným účelům Droga (léčivo)  Psychoaktivní droga (návyková látka, psychotropní látka, droga) – látka ovlivňující psychiku, zpravidla návyková, některá škodlivá a vesměs nelegální nebo státem omezovaná Psychoaktivní droga  návyková látka - látka, která při užití:  Má účinky, které mění prožívání, vnímání, chování nebo tělesné procesy  Má schopnost vyvolat návykové užívání nebo závislost

 Drogy dělíme na:  Legální -zákonné, dovolené, volně prodejné ( tabákové výrobky a alkohol)  Nelegální – nedovolené, nezákonné (cannabinoidy, halucinogeny, opiáty, psychofarmaka, stimulační drogy, těkavé látky) Obr.2

 látky s halucinogenním účinkem,obsaženy v rostlině Cannabis (konopí)  účinná látka -delta-9-tetrahydrokanabinol (THC) Hašiš - pryskyřice z konopí Marihuana - směs listů, větviček, semen, květů a palic  nejčastěji se kouří – jointy, dýmky, lze ji také konzumovat v podobě různých pokrmů

 vliv na vědomí člověka, způsobují psychické změny LSD - ve formě tzv. tripů (malé papírové čtverečky s potiskem) či krystalů (malé granulky ) účinek je nevypočitatelný, někdy již po prvním užití nastat velké problémy v podobě halucinací a panických reakcí Psilocybin (Lysohlávky) - látka obsažena v houbách Lysohlávkách - účinek - pocity neklidu nebo naopak ospalosti, mohou být bolesti hlavy, poruchy koordinace, mění se vnímání reality

 Opium -látka obsažená v nezralých makovicích  účinná látka většiny opiátů - morfin  Opiáty -používány také v lékařství (narkotika)  jejich závislostní potenciál - vysoký Opium Tradiční užívání opia - kouření nebo vaření odvarů, aplikuje se také injekčně přímo do žil příznaky - tlumení mozkové činnosti, tlumení bolesti, navozování pocitu euforie a klidu, neschopnost soustředění, nezájem o okolí, snížení ostrosti vidění, nevolnosti a zvracení, sucho v ústech, očích a nose, zácpa, někdy se mohou objevit i křeče, halucinace a pocity úzkosti Heroin - nejčastěji zneužívaným opiátem Objevuje se ve formě hnědého nebo bílého prášku Nejčastěji se vstřikuje přímo do žil, někdy se i kouří Subutex (Buprenorfin) - lék proti bolesti účinek je sice slabší než u heroinu Nejčastěji - forma tablet

 původem léky na léčení psychotických stavů - zbavují strachu a halucinací, uvolňují, zklidňují a zmírňují agresivitu pacientů  řada nežádoucích účinků - poruchy koordinace, poruchy oběhového systému, paměti, zhoršení sexuálních funkcí  mohou vytvořit i těžkou psychickou a fyzickou závislost s abstinenčními syndromy  nejčastěji zneužívaná psychofarmaka - barbituráty, benzodiazepiny a rohypnol

 vyvolávají tělesné a duševní povzbuzení, pocit svěžesti nebo také až nekontrolované vzrušení  legální stimulanty - káva a čaj  nevyvolávají fyzickou závislost, způsobují velmi silnou psychickou závislost, jejich užíváním se zvyšuje riziko vzniku srdečních a mozkových příhod Amfetaminy - stimulují CNS, používány jako nepovolený doping ve sportu účinky - euforie, sebedůvěra a neúnavnosti, ztráta hmotnosti, srdeční arytmii, zvýšení krevního tlaku, také halucinace, úzkosti, těžké deprese a psychózy nejčastěji v podobě tzv. "ice" (led), který lze kouřit, aplikují se i šňupáním nebo injekčně Kokain - z jihoamerického keře koka, tradičně se žvýká, častěji se však kokain šňupe Účinek - veselost, družnost, příjemné halucinace, potřeba pohybu a fyzické činnosti, euforie, mizí zábrany a objevují se poruchy chování a hyperaktivita dlouhodobé užívání - stavy úzkosti, paniky, paranoidní představy šňupání vede k často nevratnému poškození nosní sliznice a ztrátě čichu

Pervitin (Metamfetamin) - často označován jako "tradiční" česká droga - nejčastěji se vyrábí nelegálně tzv. "domácími vařiči" - forma bílého prášku, šňupe se nebo nitrožilně - patří do skupiny tanečních drog Extáze (MDMA) – taneční droga - chemicky - fenyletylamin a svými účinky se řadí na pomezí halucinogenních a stimulačních drog - nejvíce ve formě tablet nebo kapslí - pocity klidu a pohody, mizí stres a zlepší se nálada, objevují se pocity empatie a potřeby se někoho dotýkat, nebezpečné jsou však nežádoucí účinky - absence pocitu žízně či poškození nervových buněk

 nejnebezpečnější skupina látek  silný narkotickým (tlumivým) účinkem a snadno dochází k předávkování s následkem smrti  těžká a nevratná poškození mozku, jater, ledvin a kostní dřeně Toluen (methylbenzen) - kapalina - inhalace (vdechování) výparů -pocit euforie, halucinace a změny nálad - silná psychická závislost - snadno může dojít k předávkování - často smrt Obr.5

- vážná porucha zdraví, která má tyto charakteristiky:  silná, nezvladatelná touha po opakovaném užití drogy - ustoupí až po užití drogy  tendence k zvyšování dávek  existence psychické či fyzické závislosti – abstinenční syndrom  negativní důsledky pro jedince a společnost

1. Podrážděnost, přecitlivělost, agresivita, konfliktnost 2. Poruchy chování, lhaní, rozporná tvrzení 3. Ubývání alkoholu a léků v domácnosti, ztráty peněz a cenných věcí 4. Noví přátelé a kamarádi, kteří zjevně užívají drogy 5. Zhoršení péče o sebe a celkového vzhledu 6. Zhoršení školního prospěchu, ztráta koníčků 7. Nález některé z drog nebo pomůcek 8. Změna v hodnotové orientaci 9. Problémy s úřady, se zákonem, výtržnictví

1.Co to jsou cannabinoidy?  Produkty konopí  Opiáty 2. Drogová závislost je :  Občasné užití návykové látky  Silná, nezvladatelná touha opakovaně užívat drogu 3. Těkavé látky se užívají :  Inhalací  Nitrožilně 4. Tzv.“domácí vařiči“ v ČR nejčastěji připravují :  Heroin  Pervitin 5. Držení a výroba nelegálních drog se v ČR:  Akceptuje  Zakazuje a trestá

Zdroje : Obrázky :  Obr.1 AUTOR NEUVEDEN. substitucni-lecba [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr.2AUTOR NEUVEDEN. substitucni-lecba [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr.3AUTOR NEUVEDEN. gamepark.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr.4AUTOR NEUVEDEN. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr.5AUTOR NEUVEDEN. gamepark.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Literatura:  AUTOR NEUVEDEN. drogová závislost [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  MATOUŠEK, Oldřich a kol. Sociální práce v praxi. Praha: Portál, 2005, ISBN X.  KALINA, K. a kol. Drogy a drogové závislosti. Praha: NMC-Úřad vlády, 2003, ISBN