VoIP – internetová telefonie Úvodní seznámení © Mgr. Petr Loskot 28.10.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Školní síť a její připojení k internetu
Advertisements

DIAL – UP ISDN ADSL kabelová televize bezdrátové (WiFi) mobilní
Připojení k internetu.
Licenční politika Pro výuku devátého ročníku ZŠ Vypracoval: S.V.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Komunikace v malé neziskové organizaci AIESEC ČZU Praha Ondřej Fišer, Markéta Klucová.
* Mobilní telefon (hovorově mobil) je elektronické zařízení, které umožňuje uskutečňovat telefonní hovory jako normální telefon, jehož uživatel však není.
 Taggmanager.cz je nový způsob komunikace umožňující jednoduché propojení mobilního telefonu se speciálním webovým obsahem vyvíjený pod záštitou ministerstva.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Internetové telefonování
Nabídka produktů pro pracovníky v oboru farmacie
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_140_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Datový balíček Ufonův internet U:fon přichází s další atraktivní datovou nabídkou. Od budou moci zákazníci, kteří už mají nebo si pořídí Ufonův mobilní.
INTERNET - TERMINOLOGIE
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Informatika - prezentace
Tomáš Václav, manažer produktového marketingu V Praze dne 23. září 2008 Internet v mobilu, nebo mobilní Internet?
Internet Eva Suchardová. Co je to internet Internet je celosvětová síť (WAN). Prakticky se skládá z mnoha menších sítí, jež jsou vzájemně propojeny. Pro.
Internet.
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
1 iptelefonie denis kosař. 2 obsah Co je ip-telefonie Jak to funguje Protokoly Kodeky Jak to použít Skype Zdroje.
Typy elektronické komunikace
Internetové služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Sociální síť Sociální síť, zvaná též společenská síť, komunitní síť či komunita, anglicky social network, je propojená skupina lidí, kteří se navzájem.
Telefonování přes Internet
ISDN a jeho využití Petra Sedlinská 4.I.
INTERNET Filip Fiala, 4C.  Internet je globální systém vzájemně propojených počítačových sítí. (World Wide Web)  Pro vzájemnou komunikaci v síti se.
NEBOLI. Pojem elektronické bankovnictví Podstatou je elektronické jednání mezi klientem a finanční institucí. Podstatou je elektronické jednání mezi klientem.
Možnosti připojení k Internetu ve Velkém Meziříčí
VoIP Velmi opatrná Integrace Pokroku Jakub Ditrich CIF.
2N® EasyGate PRO. 2N® EasyGate PRO 2N® SmartGate UMTS.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Informační a komunikační technologie
POWER LINE – PLC (POWER LINE COMMUNICATION)
Multimediální elektronická komunikace
Nabídka pro pracovníky v oboru farmacie
GSM.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Vyhledávání na internetu Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Eurotel Internet. Vyberte si připojení k internetu přesně podle svých potřeb! Získáte: Neomezený přístup za paušál Připojení vhodné i pro bezpečný přístup.
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
Jak se volá doména - ENUM v Česku E E Jiří Peterka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
9. ročník SÍTĚ. OSOBNÍ POČÍTAČ Počítač jednotlivce Soukromá data a soubory.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_05 TÉMA: VYNÁLEZY.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
1 ENUM CZ.NIC z.s.p.o. Pavel Tůma
Další služby internetu Šablona 32 VY_32_INOVACE_7_10_Další služby internetu.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
VoIP – internetová telefonie Technická řešení © Mgr. Petr Loskot
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Jak funguje internet. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Co je to skype ? je peer-to-peer program, umožňuje provozovat Instant messaging, internetovou telefonii(VoIP), videohovory a přenos souborů instalace.
Typy připojení k internetu
2N® Omega Series 2N TELEKOMUNIKACE a.s..
Vodafone Zaměstnanecký program
Inf Elektronická komunikace
Internet = je celosvětový systém propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení 4.
INTERNET - TERMINOLOGIE
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
EVROPSKÁ REGULACE B2B.
Mobilní ústředna pro Liberecký kraj
O2 Duo Mobil Praha, 3. dubna 2007.
Předmět: Informatika Ročník: VI.
Transkript prezentace:

VoIP – internetová telefonie Úvodní seznámení © Mgr. Petr Loskot

 Jistě tušíte, že je to jakési telefonování přes Internet.  Je to skutečně tak.  VoIP znamená Voice over Internet Protokol, tedy hlas přes internetové připojení. VoIP - Internetová telefonie

 Historie internetového telefonování není přesně stanovená.  Komerční rozvoj VoIP v Čechách lze umístit zhruba do přelomu tisíciletí. VoIP - Internetová telefonie

VoIP - Internetová telefonie Možnosti P2P  Toto byla prvotní myšlenka.  Podobně jako u počítačových sítí typu peer-to-peer.  Volající zadal do VoIP klienta IP adresu volaného (podobně jako zadáváme telefonní číslo) a spojení bylo navázáno.  Tato varianta se dnes příliš nevyužívá. Pomocí VoIP Providera  Registrací u poskytovatele získáte (podobně jako když si zakládáte ) své VoIP telefonní číslo.  Na toto číslo Vám pak mohou volat ostatní účastníci.  Toto je dnes běžně komerčně využívaná varianta.

VoIP - Internetová telefonie Důvody používání

 Hovory mezi telenonními stanicemi u stejného poskytovatele jsou zcela zdarma.  Mezi mnoha poskytovateli existuje tzv. peering, to umožňuje volat mezi různými VoIP sítěmi také zcela zdarma.  Volání na běžná telefonní čísla (pevná, mobilní) jsou za zlomek ceny oproti cenám pevných, ale zejména mobilních operátorů. VoIP - Internetová telefonie Důvody používání

 Volání do zahraničí je mnohonásobně levnější než z pevného či mobilního telefonu.  Na rozdíl od pevné linky či mobilního paušálu zde neplatíte žádné, případně minimální měsíční poplatky. VoIP - Internetová telefonie Důvody používání

 Můžete zajisté namítnout, že to přece již dávno děláte.  Přes SKYPE, ICQ či jiné programy.  To je určitě pravda, nicméně volaný musí být v době hovoru u svého počítače. VoIP - Internetová telefonie Důvody používání

 Toto omezení dnes částečně eliminují chytré telefony.  Ale ne každý ho má.  Ne každý na něm má spuštěný datový tarif nebo je na WIFI.  A ještě ke všemu to velmi vybíjí baterii smartfonu. VoIP - Internetová telefonie Důvody používání

 Z VoIP telefonu můžete zavolat kdykoliv na:  Běžné telefonní číslo.  Pevné linky v ČR.  Mobilního operátora v ČR.  Libovolné číslo ve světě.  Jiné VoIP číslo. VoIP - Internetová telefonie Důvody používání

 Spolehlivé internetové připojení.  Musí mít krátkou odezvu (ping).  Musí být dostatečně rychlý Download i Upload.  Pozor na připojení typu ADSL, toto asynchronní připojení často nabízí velkou rychlost, ale pouze při stahování – Downloadu a Upload bývá často pomalý.  Většina dnes nabízených pevných internetových připojení vyhovuje, problém bývá občas s WIFI. VoIP - Internetová telefonie Abychom mohli telefonovat přes Internet, potřebujeme:

 Zařízení na telefonování.  K prvotnímu vyzkoušení postačí softwarový telefon (aplikace) a sluchátka s mikrofonem (jako na SKYPE).  VoIP brána, ke které připojítá Váš stávající telefonní přístroj.  VoIP telefon (nejkomfortnější varianta). VoIP - Internetová telefonie Abychom mohli telefonovat přes Internet, potřebujeme:

 Účet u VoIP providera.  Registraci provedete během pár minut na webové stránce poskytovatele VoIP služby.  K prvotnímu vyzkoušení dává často provider nějaký kredit (10 – 30 Kč).  Podle údaju providera musíte nastavit některé údaje v softwarovém či hardwarovém telefonu. VoIP - Internetová telefonie Abychom mohli telefonovat přes Internet, potřebujeme:

Zařízení pro Internetovou telefonii. Aplikace do počítače  Toto je vhodné k vyzkoušení služby.  Je to nejlevnější, ale nejméně kvalitní varianta.  K telefonování je nutný spuštěný počítač.

Zařízení pro Internetovou telefonii. Aplikace do počítače  Existují placené i volně stažitelné soft. telefony.  SoftPhone.  Místo sluchátek je lepší požít nějaký USB telefon.

Zařízení pro Internetovou telefonii. Aplikace do mobilu  Existují placené i volně stažitelné.  CSipSimple.  Vyžaduje internet:  WIFI.  Datový tarif, 3G.

Zařízení pro Internetovou telefonii. VoIP brána  Harwarové zařízení.  Do brány přivedete Internet a připojíte běžný telefon.  VoIP brána je cenově dostupná varianta.

Zařízení pro Internetovou telefonii. VoIP telefon  Harwarové zařízení.  Do telefonu přivedete Internet a můžete telefonovat.  VoIP telefon je nejkomfortnější varianta.

Zařízení pro Internetovou telefonii. VoIP telefon  S tímto přístrojem využíváte všechny dostupné funkce sítě.  Je to velmi podobné jako v GSM síti, např.:  Vidíte kdo Vám volá  Zmeškaná volání a pod.

 Toliko stručné seznámení s telefonováním přes Internet.  Seznámení s možností obrovské úspory při telefonování.  Seznámení s technickými variantami a možnostmi. VoIP - Internetová telefonie

Pokud Vás moje prezentace zaujala a chtěli byste si volání přes Internet vyzkoušet prakticky, podívejte se na prezentaci „Technická řešení“, kde naleznete praktická řešení. VoIP - Internetová telefonie

 Myšlenky a informace vycházejí ze zkušeností autora a odborných školení.  Fotografie – vlastní.  Ukázky nastavení – vlastní zařízení. VoIP - Internetová telefonie

Případné dotazy rád zodpovím na adrese: VoIP - Internetová telefonie

Děkuji za pozornost. © Mgr. Petr Loskot VoIP - Internetová telefonie