První pomoc nejen při úrazech v TV VY_32_INOVACE_03_36.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy první pomoci.
Advertisements

POLOHOVÁNÍ RANĚNÝCH Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Kardio pulmonální resuscitace B.Szücsová sestra specialistka
Základní kardiopulmonální resuscitace
NEODKLADNÁ RESUSCITACE
Základní neodkladná resuscitace
© 2004 UTEE FEKT VUT v Brně První pomoc Postup záchranných prací  Zhodnocení příčin úrazu a vyproštění postiženého  Určení rozsahu poranění a poskytnutí.
První pomoc Úrazy ve škole.
První pomoc při závažných stavech
Pediatrická KPR únor ‘06 1.
Základní informace.
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Resuscitace pro sestry dle guidlines 2005
Algoritmus použití AED
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
ZÁSTAVA DECHU A OBĚHU Definice
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Základy první pomoci 7. ročník.
Elektronická učebnice – II
bezvědomí a resuscitace Guidelines 2005
Laická první pomoc.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Neodkladná resuscitace
Adult Basic Life Support (ABLS)/ Základní podpora života dospělých
VY_32_INOVACE_PPM11760NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Školení první pomoci
První pomoc - úvod K výukovým účelům zpracovala Mgr. Kubíková 11/2007.
První pomoc při úrazu elektrickým proudem
2. První pomoc – bezvědomí
Tato studijní opora je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Učíme se.
VY_42_INOVACE_28_01. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
KRVÁCENÍ Patří mezi stavy ohrožující život. Náhlá ztráta 2l krve při silném krvácení může vyvolat šok, který ohrožuje život.
Krychle a kvádr Povrch a objem VY_42_INOVACE_16_02.
Procenta – obchod VY_42_INOVACE_33_01. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_16_První pomoc Číslo a název klíčové aktivity: III/2.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Hra na využití poměru 1 : 2 : 4 VY_42_INOVACE_06_01.
Obvod a obsah čtverce a obdélníku VY_42_INOVACE_11_02.
Obvod a obsah rovnoběžníku VY_42_INOVACE_26_02. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Co se stalo? Výuková prezentace s využitím dotykového zařízení ročník ZŠ Vypracovala: Lucie Kováčová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo12 Označení materiálu evo12_resuscitace.pptx Název školy Gymnázium Kladno.
VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, CO JE NEODKLADNÁ PRVNÍ POMOC, POPSAT A VYZKOUŠET SI, JAK POSTIŽENÉHO ULOŽIT DO STABILIZOVANÉ POLOHY, JAK PROVÁDĚT NEPŘÍMOU MASÁŽ SRDCE.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ IX 1.POMOC Resuscitace Nepřímá masáž srdce Umělé dýchání Šok Záchrana tonoucího.
RESUSCITACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_20_P8_Bartonkova TÉMA: První pomoc OBSAH: První pomoc ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Slovní úlohy o společné práci VY_42_INOVACE_24_01.
Matematické hry Vetřelec, Bludiště Násobky přirozených čísel, čísla složená, prvočísla VY_42_INOVACE_07_01.
Slovní úlohy s procenty VY_42_INOVACE_18_01. Opakování - procenta Doplň: Základ je % % %
Jak překonat únavu VY_32_INOVACE_16_36.  Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace  Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ 
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6. ročník III
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ První pomoc při úrazu el.proudem
Krychle a kvádr VY_42_INOVACE_12_02.
Druhy čar Technické kreslení VY_42_INOVACE_01_02.
Druhy a dvojice úhlů Konvexní, nekonvexní, ostrý, tupý, pravý, přímý, plný Vedlejší, vrcholové, souhlasné, střídavé VY_42_INOVACE_09_02.
K výuce zpracovala Mgr. Kubíková 11/2007
Bozp, první pomoc při úrazu elektrickým proudem
Zobrazení bodů, útvarů v osové souměrnosti, osově souměrné útvary
Převody jednotek obsahu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Plánované rodičovství
Sčítání, odčítání, násobení, dělení – příklady k procvičení
CVIČÍME PAMĚŤ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření. Všechny objekty použité k vytvoření tohoto materiálu.
Vyšetření v PP.
KURZ PRVNÍ POMOCI ZŠ Eden.
Převody jednotek délky
Kurz základní resuscitace
3 : : 4 Počítání s poměrem 5 : 20 VY_42_INOVACE_31_01.
VY_32_INOVACE_24_Stabilizovaná poloha
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

První pomoc nejen při úrazech v TV VY_32_INOVACE_03_36

První pomoc nejen při úrazech v TV Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: První pomoc Autor: Mgr. Zuzana Pokorná Vytvořeno: 2. října 2011 Ročník: 6. – 9. Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví Tematický okruh: Rizika ohrožující zdraví a jejich prevence Téma: První pomoc při úrazech Pomůcky: PC, dataprojektor Anotace: Prezentace je určená k výuce první pomoci u úrazů, které se mohou stát při TV. Žáci se seznámí nejen s první pomocí lehčích úrazů, ale i s postupem KPR. Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.

Resuscitace dítěte Raněného oslovím,udělám bolestivý podnět, nereaguje – li, je v bezvědomí, začínám KPR Uvolním dýchací cesty záklonem hlavy a zvednutím brady, zjistím, zda dýchá Dýchá – volám 155 Nedýchá – 5 vdechů, 30 kompresí hrudníku, dále v poměru 30:2 Vdech: záklon hlavy, zvednutí brady, stisknutí nosu, otevření úst, plynulý vdech Komprese: dolní třetina hrudní kosti, hranou dlaně jedné ruky, druhá je zaklesnutá do první, propnutý loket, frekvence 100/min Po neúspěšné 1 minutě KPR volám 155 a provádím KPR dále až po převzetí záchrannou službou POKUD NEJSEM ZCELA PŘESVĚDČENA O ZDRAVOTNÍM STAVU PACIENTA, NEDÝCHÁM DO NĚJ, PŘISTOUPÍM POUZE KE KOMPRESÍM!!! VŽDY DODRŽUJEME PRAVIDLO, ZACHRAŇUJ, AVŠAK NEOHROZ SEBE A SVÉ ZDRAVÍ!!!

Volání 155 Představím se Řeknu, co se stalo, stav postiženého (kolik je postižených), jméno, věk postiženého Kde se to stalo – město, ulice, číslo popisné, patro, jméno na zvonku, orientační bod v terénu, zda bude někdo čekat Zda jsou potřeba další složky: hasiči, policie… Jasně a stručně odpovídat na dotazy Položit telefon jako druhý, ne dříve než operátor!

Resuscitace dospělého Obdobně jako u dítěte zjistíme zda raněný dýchá. Zjištěné informace ihned voláme 155 Pokud nedýchá, zahajujeme KPR Nachystáme si resuscitační roušku a uděláme 30 kompresí hrudníku, poté 2 vdechy a pokračujeme v poměru 30:2

Krvácení Z nosu – pevně stiskneme nosní křídla, překloníme hrudník, nic do nosu nevkládáme Povrchové – omyjeme čistou vodou, dezinfikujeme a překryjeme obvazem Silné krvácení – nezaškrcujeme!!! Do rány vložíme prsty, po přinesení lékárničky přiložíme tlakový obvaz. Raněného položíme na záda a zvedneme mu nohy

Zlomeniny Otevřená zlomenina a krvácení – přiložíme prsty do rány, raněného položíme na záda, zvedneme mu nohy, poté přiložíme tlakový obvaz, voláme 155 Zlomenou ruku či nohu přidržujeme v poloze, v jaké se nachází, aby se nepohybovala, nenarovnáváme ji!

Vyražený dech po pádu nebo úderu Raněný se nemůže nadechnout, chvíli vyčkáme, dýchání se může samo do několika sekund obnovit Pokud se dýchání neobnoví, zahájíme KPR Cizí těleso v ráně Předmět z rány nikdy nevytahujeme!!! Zavolám 155 Přidržujeme těleso tak, aby se nepohybovalo a vyčkáme do příjezdu záchranné služby

Poranění hrudníku a břicha pád na břicho či hrudník: při vědomí – postiženého uložíme do úlevové polohy v polosedě na zádech či boku, voláme 155 V bezvědomí – viz KPR Bodné poranění břicha či hrudníku – voláme 155, těleso přidržujeme proti pohybu, nevytahujeme!

Další důležitá čísla 155 – Zdravotnická záchranná služba ČR 158 – Policie ČR 150 – Hasiči ČR 112 – Evropské tísňové číslo

Rozdíl mezi 155 a je dobré volat v případě ohrožení života 112 je dobré volat především v cizině nebo v případě že na mobilním telefonu není signál. Je–li v místě signál jiného operátora, bude spojení na 112 možné 112 je dobré využít také tehdy,když volající neví, kde se nachází. Volání přes toto číslo umožní lokaci volajícího Volání 155 i 112 je po celé ČR zdarma! Volání na obě čísla jsou možná i bez vložené SIM karty!

Čím dříve je ZZS zavolána, tím dříve se pacientovi dostane odborné pomoci. Neboj se volat 155! V případě naléhavého život ohrožujícího stavu je ZZS na místě do 15 minut!

Všechny objekty použité k vytvoření tohoto materiálu jsou součástí softwaru Microsoft® Office. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.