Tabulkový procesor Použití nejběžnějších funkcí v Excelu, datové funkce, funkce uvnitř funkcí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
X EXEL.
Advertisements

Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_13.
 Kalkulátor  Slouží k tvorbě tabulek, sestav, grafů i pro náročné výpočty z oblasti matematiky, statistiky, financí apod.
Excel – editace ( formát ) buněk
Dnes učím já....
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Tabulkový procesor.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_17.
Tabulkový procesor MS EXCEL II. VZORCE A FUNKCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v.
TEXTOVÝ EDITOR.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Microsoft ® Excel Zpracovala : Dana Lišková 4.B
Psaní do buňky Klikneme na buňku → označí se → → můžeme začít do buňky psát.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
MS OFFICE - WORD VYTVOŘENÍ TABULKY Ing. Petr Hanáček
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Otevření fotografie v programu Adobe Photoshop Stručný popis otevření fotografie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš.
Podmíněné příkazy jednoduché bVbVbVbVytvořené jednoduché tabulky bJbJbJbJednoduché opravy údajů bPbPbPbPodmíněné zadávání údajů.
TISKOVÉ SESTAVY Michaela Žítková, 4. Y. Úkol: Vytvoření seznamu studentů pro hromadný výlet Úvod Program WinBase Postup při vytváření Závěr.
Microsoft PowerPoint Tabulky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Zahradník.
Tabulkový procesor MS EXCEL III. TVORBA GRAFŮ, SEZNAMY, FILTROVÁNÍ DAT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová.
Tvorba přednastavení úprav fotografie v Adobe Lightroom Základní popis tvorby přednastavení úprav Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. Tabulkové procesory Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník: 2.
Porovnáváme povrch a objem válce a kuželu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zbyněk Tůma. Dostupné z Metodického portálu.
TROJÚHELNÍKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Funkce v Excelu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Word Číslo DUM: III/2/VT/2/2/30 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Excel Číslo DUM: III/2/VT/2/2/31 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ořez a rámeček fotografie Číslo DUM: III/2/VT/2/3/51 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
MS EXCEL Charakteristika
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Přenos snímků do počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/3/50 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Tabulkový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Tabulkový procesor Formuláře – interaktivní prvky v Excelu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Počítačová grafika Zoner Callisto – tabulky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-04 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Počítačová grafika Zoner Callisto geometrické tvary I. část Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z.
Tabulkový procesor Základní popis pracovního prostředí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Tabulkový procesor Operace s řádky a sloupci, filtry – výběrová kriteria Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
Tabulkový procesor Základní informace o kontingenčních tabulkách a grafech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z.
Vkládání grafických objektů
WordArt, SmartArt, Tvary
Tabulkový procesor Formát buňky
Počítačová grafika Zoner Callisto Efekty
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Výpočet úrokové doby ze zvětšené jistiny.
Tabulkový procesor Základní popis pracovního prostředí
Barevné prostory v Adobe Photoshop
Ostatní manipulace s objekty II.
Import fotografií v Adobe Lightroom
Vzorce, vkládání vzorce, kopírování vzorce
Podmíněné formátování
Převod souborů a kompatibilita
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Počítačová grafika Zoner Callisto geometrické tvary I. část
Vytváření grafů, úpravy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Tvorba webových stránek na google – Sites (4.)
Export fotografií v Adobe Lightroom
Nový dokument v Adobe Photoshop
Tvorba webových stránek na google – Sites (2.)
Transkript prezentace:

Tabulkový procesor Použití nejběžnějších funkcí v Excelu, datové funkce, funkce uvnitř funkcí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Které funkce považuješ za nejvíce používané v Excelu? K nejvíce používaným funkcím patří : suma průměr součin když svyhledat datové funkce

Znáš postup vytvoření funkce SUMA? kurzor postavíme do buňky, ve které chceme zobrazit výsledek klikneme do řádku vzorců f x vybereme z nabídky funkci SUMA do řádku Číslo 1 vložíme označené buňky s čísly, které chceme sečíst klikneme na ok (obr. 1, 2, 3)

obr. 1 obr. 2

obr. 3

funkci SUMA můžeme vložit také z karty Úpravy – SUMA tato funkce zobrazí výsledek ihned po výběru buněk (obr. 4) obr. 4

Jaký je postup při vkládání funkce PRŮMĚR? kurzor postavíme do příslušné buňky klikneme na řádek vzorců a označíme f x z nabídky vybereme funkci PRŮMĚR do prvního řádku označíme buňky s čísly, ze kterých chceme průměr zjistit klikneme na OK (obr. 5, 6)

obr. 5 obr. 6

Jaký je postup vkládání funkce SOUČIN? postup vkládání funkce SOUČIN je stejný jako u průměru, pouze vybereme funkci SOUČIN obě funkce můžeme vkládat i z karty ÚPRAVY a rozbalit nabídku obr. 7

Popiš postup vkládání funkce KDYŽ u funkce KDYŽ (podmínka) je nutné správně zadat podmínku v řádku vzorců vybereme funkci KDYŽ

zadáme podmínku Když číslo v buňce C1 je větší nebo se rovná 20 Zápis v buňce: C1>=20 vyhodnocení „splnil“ – pokud C1>=20 „nesplnil“ – pokud C1<20 (obr. 8)

obr. 8

Jak vytvoříš funkci SVYHLEDAT? označíme v řádku vzorců f x a vybereme funkci SVYHLEDAT v otevřeném okně vyplníme: co hledáme(v našem případě položku číslo 1 ze skladové karty) v jaké tabulce – označíme celou tabulku a zafixujeme její umístění klávesou F4 v kolikátém sloupci hledáme položku, kterou chceme přiřadit k položce číslo 1 – zapíšeme číslicí (obr. 9)

obr. 9

stejně postupujeme u vyhledání ceny nyní máme pokladní doklad aktivní, stačí do sloupce číslo dopisovat číslo položky ze skladové karty (obr. 10)

obr. 10

Datové funkce Co znamená „datová funkce“? kromě jednoduchých výpočtů umožňuje Excel práci s datovými hodnotami můžeme zjistit, za jak dlouho, kdy, který den bude určitá událost

obr. 11 kolik dní trvá nějaká událost (obr. 11)

obr. 12 kolik dní zbývá do dané události (obr. 12)

obr. 13 který den v týdnu bude určitá událost (obr. 13, 14, 15, 16)

obr. 14

obr. 16 obr. 15 vložením vnořené funkce – KDYŽ můžeme zjistit ihned i den v týdnu výsledek nám zobrazí číslo v týdnu

obr. 17 obr. 18 jaké datum bude za určitý počet dní

Funkce uvnitř funkcí Proč vkládáme do jednoduchých funkcí další funkce? abychom nemuseli vytvářet výpočty k jednomu zadání do několika buněk, vkládáme další funkce do jednoduchých funkcí vkládat můžeme až několik funkcí – stejných nebo rozdílných (obr. 19)

obr. 19

vložením vnořené funkce – podmínky zadáme Excelu příkaz: pokud napíšeme do buňky C7 číslo 6, potom se v buňce B7 vepíše „úroky BÚ“ pokud napíšeme do buňky C7 číslo 8, potom se v buňce B7 vepíše „záloha energie“ pokud napíšeme do buňky C7 číslo 9, potom se v buňce B7 vepíše „pohledávky“ pokud napíšeme do buňky C7 cokoli jiného, zobrazí se v buňce B7 „nic“ – to znamená žádné zařazení v tabulce – NEPRAVDA

=KDYŽ(C7=6;"úroky Bú";KDYŽ(C7=8;"záloha energie";KDYŽ(C7=9;"pohledávky";"nic")))

obr. 20

Můžeme do vnořených funkcí vkládat jakékoli funkce? vnořené funkce musíme vytvářet s rozmyslem nemícháme číselné hodnoty (výsledek číselný) s logickými hodnotami (NEPRAVDA) výsledkem by bylo chybové hlášení vytvořeného vzorce

Autorkou textů a grafického uspořádání je Růžena Hynková. Veškerý obrazový materiál je vytvořen pomocí screenshotů v programu MS Office Word a Excel 2007 a je zpracován autorkou textu.