Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešní přednášce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INTERNET A WORL WIDE WEB JAKO SOUČÁST INFORMAČNÍHO SYSTÉMU ZÁKLADNÍ ŠKOLY Petr Vitásek, 2004 Diplomová práce.
Advertisements

Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2012 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Přístupnost webových stránek orgánů státní správy výzkumný projekt MI ČR YA RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, Brno, duben 2007.
Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.
Martin Weiter, Petr Zdílna, Karolína Černá, Miroslava Krčmová
Počítačové kurzy v rámci projektu TyfloEmployAbility Mgr. Radek Pavlíček, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
INTEGROVANÁ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
1. Vstup do pilotního projektu RVP GV
Základy informatiky Ing. Roman Danel, Ph.D.
IS na podporu Projektu vzdělávání zdravotníků - prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí Ing. Michal Opat.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Poradce 2010 Bob Kartous 7. dubna 2010, Brno. Znáte odpověď na dotaz studenta? 1.Co je to TSA? 2.Jaký je rozdíl mezi testem OSP a TSP? 3.Dokážete vyjmenovat.
Informatika I Informatika pro 1. ročník 4 letého gymnázia
Téma: Sociologické metody Vypracoval: Mgr. Milan Pilař.
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
RozšÍŘEnÍ IIS NZZ Konference projektu NZZ_
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Workshop SFDP - Telč 2007 Fotogrammetrické firmy v České republice - průzkum současného stavu Ing. Jindřich Hodač Ph.D. Bc. Tereza Klečková Telč, 22. -
SO – studijní opora podpora výuky BSe a DSe LS2012
Vzdělávání na Univerzitách třetího věku v ČR Zlín, 26. –
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Střední škola informatiky a služeb LCA Dvůr Králové nad Labem.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
Jiří Dan Etické cíle vysokoškolského vzdělávání 11. seminář z cyklu Hodnocení kvality vysokých škol. Současné trendy v hodnocení kvality. Brno
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
RNDr. Jana Matesová Obsluha počítače, tvůrce počítačové grafiky, videa a tvůrce webových stránek Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím.
Za akademický rok 2013/2014 Hana Kolářová proděkanka LF UP.
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
Úvodní informace Informatika pro ekonomy I LS 2012/2013.
METODICKÝ SEMINÁŘ Psaní závěrečné práce STUDIJNÍ PROGRAM: U Č ITELSTVÍ VŠEOBECN Ě VZD Ě LÁVACÍCH P Ř EDM Ě T Ů.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Centrum celoživotního učení Projekt Knihovny Kroměřížska.
Projekt Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů reg. č. CZ.1.07/1.3.48/ Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek.
Předmět Marketing BP522 Kontaktní údaje: Ing. Šárka Dvořáková, Ph.D. Středa.
Cíle programu – profesní a osobní rozvoj Zvýšit kvalitu kvalifikací a dovedností. Zlepšení jazykových kompetencí. Seznámení se zahraničními metodami práce.
Logistika a Supply Chain Management Úvodní seminář.
Maturity – jaro Předměty Povinně: Český jazyk a literatura Na výběr jeden z předmětů: - Cizí jazyk -Matematika Jediná úroveň Další (profilové) zkoušky.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Název příspěvku: K pedagogické přípravě učitelů SOŠ z pohledu edukátora Karel OURODA, Ph.D., Mgr. et Mgr. novinář a odborný pedagog Workshop partnerství.
Zahajovací konference projektu Zahajovací konference projektu „Chceme mít blíže do světa.“
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
Informační a komunikační technologie 5. Co je to počítač, jeho využití Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vzdělávání zaměstnanců v UniCredit Bank, a.s. Autor bakalářské práce:
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
Projekt Mapa školy Jihlava,
Maturity – jaro 2013.
Didaktické prostředky
Autor bakalářské práce : Karel Ibehej Vedoucí bakalářské práce: Ing
Problematika návykových látek u žáků středních škol
Povolání logistický manažer
za akademický rok 2015/2016 Hana Kolářová proděkanka LF UP
Maturity – jaro 2017.
K čemu je nám MŠMT Konference AŘG ČR Karlovy Vary 29/3 - 31/3/2017
Studijní program Ošetřovatelství
Jméno učitele | číslo kurzu
Název operačního programu:
Informatika pro ekonomy I LS 2009/2010
Projekt VOV Ekonomická sekce jazyky
Transkript prezentace:

Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešní přednášce

Téma semináře: Jaké by měly být výstupní znalosti absolventů gymnázia z oblasti ICT? (A také jaké jsou a budou maturity z Informatiky.)

Jaké jsou vstupní znalosti studentů prvních ročníků VŠ – seznámení s výsledky výzkumu vysokoškolských pracovišť a pohledem VŠ pedagogů Co očekávají VŠ – jaké vstupní znalosti by tedy nastupující studenti z oblasti ICT měli mít Ukázka testu z oblasti kancelářských aplikací Postavení vzdělávací oboru Informatika v rámci škol zúčastněných pedagogů - facilitace Přestávka Program semináře – 1. část

Současná organizace maturity z informatiky na zúčastněných školách, představení přinesených témat, seznámení se způsobem zkoušení a se souvisejícími činnostmi a podmínkami pro úspěšné složení maturitní zkoušky Výměna dobrých nápadů zejména pro část profilové zkoušky chystané státní maturity Rozbor katalogu Informatiky Závěrečná diskuze Shrnutí závěrů Program semináře – 2. část

Vstupní znalosti studentů 1. ročníků VŠ Co umí současní absolventi gymnázií z oblasti ICT, jak svoje znalosti uplatňují při studiu na VŠ?

Výsledky výzkumu na Fakultě ekonomicko-správní Univerzity Pardubice Použitá metoda: dotazníkové šetření, strukturovaný dotazník dle firmy STEM s. r. o. Výběrová skupina: studenti napříč všemi studijními obory FES Univerzity Pardubice. Pevně určené parametry šetření.

Parametry šetření 1.účast v dotazníkovém šetření byla dobrovolná, 2.účast v dotazníkovém šetření byla důsledně anonymní, 3.od každého respondenta byly vyžadovány stejné informace, 4.otázky dostal každý respondent ve stejném pořadí, 5.otázky byly formulované jako uzavřené, ve výjimečných případech jako polouzavřené nebo otevřené. Většina otázek byla uzavřených s výběrem z nabídnutých odpovědí, nebo s možností hodnocení nabídnuté odpovědi ve škále 1 až 5 (známkování jako ve škole). Použito bylo i několik polootevřených otázek, kde respondent při označení odpovědi musí svůj výběr zdůvodnit.

Cíle šetření Hlavní cíle šetření byly dva: 1.Získat informace od studentů o úrovni jejich znalostí práce s PC. 2.Zjistit, kde studenti své znalosti v této oblasti získali. Cílová skupina – rozsah Dotazník byl rozdán 320 studentům. Vrátilo se 295 správně vyplněných dotazníků.

Metodika sběru dat (cíl 1) 1.obecné identifikační údaje respondenta, 2.údaje o střední škole respondenta ve sledované oblasti, 3.základní terminologie v oblasti hardware, 4.základní terminologie v oblasti ovládání práce na PC, 5.práce s programem na tvorbu a úpravu textových dokumentů, 6.práce s tabulkovými kalkulátory, 7.práce s internetem a elektronickou poštou.

Metodika sběru dat (cíl 2) – Jak student znalosti získal 1.v rámci školní výuky na SŠ, 2.prostřednictvím počítačových kurzů, 3.jsem samouk metodou pokus-omyl, 4.prostřednictvím členů své rodiny, 5.prostřednictvím svých přátel, 6.v rekvalifikačním kurzu, 7.prostřednictvím interaktivního výukového materiálu v PC, 8.prostřednictvím četby odborných knih nebo časopisů, 9.až v rámci školní výuky na VŠ (tato odpověď byla zařazena dodatečně, protože šetření 10.probíhalo v prosinci, kdy už studenti měli možnost získat mnoho informací v rámci 11.studia na VŠ), 12. jiným způsobem.

Výsledky šetření Co umí současní absolventi gymnázií z oblasti ICT, jak svoje znalosti uplatňují při studiu na VŠ?

Struktura středních škol

Rozsah výuky ve třetím a čtvrtém ročníku studia třetí ročník studiačtvrtý ročník studia

Vybavení školy (jen za gymnázia)

Oblasti výuky dle škol, asociace jednotlivých typů používaného sw

Hodnocení znalostí z oblasti Hardware Osobní hodnocení: 3,26 Test: 3

Hodnocení znalostí práce s PC Osobní hodnocení: 2,85 Test: 2,06

Hodnocení znalostí práce s textem Osobní hodnocení: 2,87 Test: 1,7

Hodnocení znalostí práce s tabulkovým procesorem Osobní hodnocení: 2,6 Test: 3

Hodnocení znalostí práce s em a Internetem Osobní hodnocení: 2,07 Test: 1,12

Získání znalostí. 1.z oblasti HW (SŠ, rodina), 2.práce s PC (SŠ, pokus–omyl), 3.práce s textem (SŠ, pokus–omyl), 4.práce s tabulkovým kalkulátorem (SŠ, rodina), 5.práce s Internetem, (pokus–omyl, přátelé)

Závěr výzkumu 1.Minimální hodinové dotace na výuku informatiky v posledních dvou ročnících studia SŠ (na gymnáziích) 2.Srovnatelné vybavení 3.Celkově srovnatelné hodnocení studentů a výsledku testu (avšak jen znalost pojmů ne schopnost pracovat) 4.Podobný používané software

Vstupní znalosti studentů 1. ročníku PEF Mendlovy univerzity v Brně Počet studentů 1. ročníku: Kurz Excel: 23 skupin 2.Kurz Word: 29 skupin 3.VA1: 30 skupin

Vlastní průzkum z aktuální výuky v LS 2009/ Znalosti počítačové grafiky: 10 % studentů, 65 % se s počítačovou grafikou dosud nesetkalo, někteří uvádí jako jediný program, který z této oblasti znají Malování 2.Znalosti tvorby webových stránek: 8 %, 70% se s tvorbou webových stránek nikdy nesetkalo.

Ukázka testů pro studenty 1. ročníku PEF Mendlovy univerzity v Brně Testy poskytla autorka: ing. Naděžda Chalupová, PhD.

Zdroje použité v prezentaci PETR, Pavel; JONÁŠOVÁ, Hana Vstupní znalosti studentů z oblasti informatiky. In Sborník publikací konference Informatika XXI/2008. Brno: PEF MZLU, 2009 [cit ]. Dostupné z WWW:.