Ing.Lenka Bombera Piskačová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět Odborný výcvik Tematická oblast Nauka o zboží II. Téma Nápoje – alkoholické, pivo Ročník 2. Jméno autora Ing. Lenka Bombera Piskačová Datum tvorby Anotace Žáci se seznámí se s výrobou a tržními druhy piva
Pivo = nápoj s obsahem alkoholu a oxidu uhličitého = přírodní produkt, do kterého se nesmí přidávat chemické prostředky
Pivo se vyrábí v pivovarech velikosti továren a moderními postupy, ale současně také v malých rodinných pivovarech tradičními postupy podle originálních receptur.
Nejdůležitější vlastnosti piva: - pěnivost - čirost - barva - chuť - vůně
Pivo je nápoj, který se vyrábí z obilí, chmelového prášku a vody, rmutováním, vařením a kvašením kvasinkami. Slad = naklíčený ječmen.Škrob v ječmeni se změní na maltózu a dextriny ( chuťové a aromatické látky.
Voda = musí být pitná a nezávadná. Chmel = pivo má díky chmelu nahořklou chuť. Pivovarské kvasnice = mění při kvašení sladový cukr na alkohol a oxid uhličitý.
Procesy při výrobě: Rmutování = slad se promísí s vodou, zahřeje, škrob se přemění na cukr a vzniká sladina. Výroba mladiny = sladina se scedí, rmut se vaří, přidá se chmel. Kvašení = do zchlazené mladiny se přidají pivovarské kvasnice, kvašení. Vzniká mladé pivo.
Dodatečné kvašení a zrání = v uzavřených nádobách pivo dosáhne zralosti ( až 4 měsíce), vytváří se aroma a oxid uhličitý. Filtrace = filtrací získává pivo průhlednou a jasnou barvu. Stáčení = přefiltrované pivo se stáčí – láhve, sudy, plechovky, plast.
Rozdělení piva: A) podle surovin – pšeničné, ječmenné … B) podle extraktu v mladině – stupňovitost piva C) podle barvy – světlé, tmavé, řezané
Stupňovitost piva = hustota mladiny, z které bylo pivo vyrobené. Skutečný obsah alkoholu je mnohem nižší. 10% pivo má 2,4-2,8 % alkoholu
Druhy piva: Lehké světlé pivo Výčepní světlé pivo Ležáky Speciální piva Černá piva Dietní a nízkoalkoholová piva
Skladování: - chladné sklady, vyhrazené pouze na pivo - teplota +7° - 10°C - sklady čisté, podlahy i stěny omyvatelné - větrání
Vady piva: - zákal, hořká chuť, nízká pěnivost
1.) Co to je pivo ? 2.) Jaké jsou základní suroviny pro výrobu piva ? 3.) Jaké znáš tržní druhy piva ? 4.) Vyjmenuj základní fáze výroby piva: