Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk
Advertisements

CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.16
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výroba piva Nikola Pohrancová.
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Radegast nefiltrovaný ležák
„Kde se pivo vaří, tam se dobře daří.“
JanáčeK značka pohody „Teprve pivem je žízeň krásná“
Vznik a vývoj piva Tomáš Kovařík 8.B
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
P I V O 203, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa 3.ročník,
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výroba piva – varný proces
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_10_GAS_541_Sob
Druhy piva, skladování piva
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Výroba piva.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Martin Fabián, Marketing v EU Jaro 2011.
Pivovarnictví Historie
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV54 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP50 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV40 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_ADP52 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV50 Název školy.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV17 Název školy SPŠ.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV34 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV39 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV32 Název školy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV15 Název školy SPŠ.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Jakost, skladování a vady vína Ročník / obor studia:2.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Alkoholické nápoje - víno
Drogerie – osobní hygiena I
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Prací prostředky - rozdělení
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Slad Základní surovinou při výrobě sladu je kvalitní sladovnický ječmen Cílem výroby sladu je přeměnit většinu škrobu v obilkách na sladový cukr, a tím.
Úklidové čistící prostředky I.
Psychologie ceny a cenové triky
Evidence pracovních úrazů a další evidence
Ing. Lenka Bombera Piskačová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Pivo a jeho výroba.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Prací prostředky – složení
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Čistící úklidové prostředky II
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Transkript prezentace:

Ing.Lenka Bombera Piskačová

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět Odborný výcvik Tematická oblast Nauka o zboží II. Téma Nápoje – alkoholické, pivo Ročník 2. Jméno autora Ing. Lenka Bombera Piskačová Datum tvorby Anotace Žáci se seznámí se s výrobou a tržními druhy piva

 Pivo  = nápoj s obsahem alkoholu a oxidu uhličitého  = přírodní produkt, do kterého se nesmí přidávat chemické prostředky

 Pivo se vyrábí v pivovarech velikosti továren a moderními postupy, ale současně také v malých rodinných pivovarech tradičními postupy podle originálních receptur.

 Nejdůležitější vlastnosti piva:  - pěnivost  - čirost  - barva  - chuť  - vůně

 Pivo je nápoj, který se vyrábí z obilí, chmelového prášku a vody, rmutováním, vařením a kvašením kvasinkami.  Slad = naklíčený ječmen.Škrob v ječmeni se změní na maltózu a dextriny ( chuťové a aromatické látky.

 Voda = musí být pitná a nezávadná.  Chmel = pivo má díky chmelu nahořklou chuť.  Pivovarské kvasnice = mění při kvašení sladový cukr na alkohol a oxid uhličitý.

 Procesy při výrobě:  Rmutování = slad se promísí s vodou, zahřeje, škrob se přemění na cukr a vzniká sladina.  Výroba mladiny = sladina se scedí, rmut se vaří, přidá se chmel.  Kvašení = do zchlazené mladiny se přidají pivovarské kvasnice, kvašení. Vzniká mladé pivo.

 Dodatečné kvašení a zrání = v uzavřených nádobách pivo dosáhne zralosti ( až 4 měsíce), vytváří se aroma a oxid uhličitý.  Filtrace = filtrací získává pivo průhlednou a jasnou barvu.  Stáčení = přefiltrované pivo se stáčí – láhve, sudy, plechovky, plast.

 Rozdělení piva:  A) podle surovin – pšeničné, ječmenné …  B) podle extraktu v mladině – stupňovitost piva  C) podle barvy – světlé, tmavé, řezané

 Stupňovitost piva = hustota mladiny, z které bylo pivo vyrobené. Skutečný obsah alkoholu je mnohem nižší.  10% pivo má 2,4-2,8 % alkoholu

 Druhy piva:  Lehké světlé pivo  Výčepní světlé pivo  Ležáky  Speciální piva  Černá piva  Dietní a nízkoalkoholová piva

 Skladování:  - chladné sklady, vyhrazené pouze na pivo  - teplota +7° - 10°C  - sklady čisté, podlahy i stěny omyvatelné  - větrání

 Vady piva:  - zákal, hořká chuť, nízká pěnivost

 1.) Co to je pivo ?  2.) Jaké jsou základní suroviny pro výrobu piva ?  3.) Jaké znáš tržní druhy piva ?  4.) Vyjmenuj základní fáze výroby piva: