Barviva odvozená od kyslíkatých heterocyklů
Rozsáhlá skupina rostlinných fenolů (je známo více než flavonoidů) Jejich základem je flavon Rozdělení flavonoidů: katechiny vznikají při enzymovém hnědnutí potravin leukosantotiokyanidiny vznikají při enzymovém hnědnutí potravin
flavonony bezbarvá až světle žlutá barviva nachází se v citrusových plodech flavonoly žlutá barviva důležitá pro rostliny nachází se v borůvkách, jablcích, šípcích, bezu černém
Je známo asi 300 druhů antokyanů Jedná se o oranžová, červená, fialová a modrá barviva Mezi nejvýznamnější antokyany řadíme: kyanidin – fialové barvy, nachází se v chrpě pelargonidin – červené barvy, nachází se v z pelargonii peonidin – fialové barvy, nachází se v pivoňce delfinidin - purpurově modrý, nachází se ve stračce petunidin – modré barvy, nachází se v petunii malvidin - purpurové barvy, nachází se ve slézu
Výskyt antokyanů ovoce (červený angrešt, banán, borůvky, brusinky, fíky, hrozny, ve slupce jablek a hrušek, jahody, maliny, mango, oliva, ostružiny, pomeranč, rybíz, švestky, višně) zelenina (červená cibule, lilek, ředkvička, červené zelí, brambory) Použití antokyanů více než 100 let se používají ve formě barviv, mnohem déle se používají ve formě koncentrátů šťáv pro barvení potravin se využívají barviva z hroznů vinné révy, bezinek, červeného zelí, červených pomerančů, není stanoven limit pro jejich použití vzdušný O 2 oxiduje anthokyany na nebarevné až hnědé produkty
Jedná se o skupinu asi 70 žlutých barviv Některé xantony se používají od nepaměti jako potravinářská barviva Zástupci: mangiferin – má antivirální charakter gentisin a gentisein - v koření, v hořci žlutém (do hořkých likérů) santabin - červený, v červeném santalovém dřevě; k barvení čajových nálevů a k nakládání zeleniny
Barviva odvozená od chinonů
Jedná se o barviva odvozená od jednoduchých chinonů Skupinu tvoří 200 žlutých, červených, hnědých až černých barviv Výskyt barviv vyšší rostliny, lišejníky, řasy, houby, bakterie, u některého hmyzu Použití barviv dříve se barviva používala k barvení textilií a kůží, dnes v kosmetickém průmyslu, farmacii, potravinářství
Mezi tato barviva odvozená od chinonů řadíme 3 hlavní skupiny: Benzochinony Naftochinony Antrachinony
Arbutin Bezbarvé barvivo Získává se z pšenice, rýže, hrušky, majoránky Kormosid Nachází se v olivách (hořká látka oliv) Emtelin Nachází se v rybízu (žlutooranžový) Muskurafín Nachází se v mochumůrkách (barvivo klobouků)
Zástupci: Lawson Žlutooranžová barva Získává se z listů keře heny bílá Jugton Červenohnědá Nachází se v listech a nezralých plodech ořešáku Vykazuje projímavé účinky Alkanin Nachází se v kamejníku barvířském (v kořenech) Má červenohnědou barvu Použití jako textilní barvivo, barvivo zmrzlin a cukrovinek
Zástupci: Alizanin mořidlové textilní barvivo Používá se v potravinářství Získává se z kořenů mořeny barvířské Košenila nejvýznamnější z antrachinonových potravinářských barviv jedná se o živočišný produkt – získává se z oplodněných samiček červce nopálového barevný odstín závisí na pH: pH 3 – barva oranžová, pH 5 – barva červená, pH 7 – barva purpurová červená forma se nazývá karmín a používá se k barvení pekařských a cukrářských výrobků, želé, dortů, jogurtů, do mléčných výrobků
Zástupci: Monaskus Jedná se o směs červených pigmentů z plísní Používá se k barvení rýže, fazolí, rýžového vína
Barviva odvozená od terpenu
Rozdělení karotenoidů: karoteny- oranžová-červená barva xantofyly- odvozeny od karotenů, kyslíkaté sloučeniny, žlutá barva Karotenoidy se vystupují spolu s chlorofyly v chromoplastech a chloroplastech chlorofyly občas maskují červenou a žlutou, i když jsou karoteny přítomné Je známo asi 700 karotenoidů, z toho asi 50 jich vykazuje aktivitu vit. A (retinoidy)
Výskyt karotenů: Lykopen - v rajčatech, meruňkách α-karoten - pomeranče, mrkev, palmový olej β-karoten - mrkev, paprika, meruňky, mango, pomeranč, špenát, rajčata, palmový olej γ-karoten - meruňky, mrkev, rajče Krocein - v šafránu
Výskyt xanthofylů Lutein - mrkev, rajče, špenát, pomeranč Rodoxanthin - v podzimním listí Astaxanthin - losos, krevety, raci, krabi Použití karotenoidů barvení potravin antioxidanty, antikarcinogenní hydrofilní a lipofilní barviva: margarínů, zmrzlin, sýrů, džusu, těstovin
Rozsáhlá skupina rostlinných fenolů (je známo více než flavonoidů) Jejich základem je flavon Rozdělení flavonoidů: katechiny vznikají při enzymovém hnědnutí potravin leukosantotiokyanidiny vznikají při enzymovém hnědnutí potravin
flavonony bezbarvá až světle žlutá barviva nachází se v citrusových plodech flavonoly žlutá barviva důležitá pro rostliny nachází se v borůvkách, jablcích, šípcích, bezu černé
Použitá literatura: Velíšek J. Chemie potravin 2; Ossis, Tábor Velíšek J. Chemie potravin 3; Ossis, Tábor 1999.