Barviva odvozená od kyslíkatých heterocyklů  Rozsáhlá skupina rostlinných fenolů (je známo více než 4 000 flavonoidů)  Jejich základem je flavon.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BOTANIKA ORGANELY ROSTLINNÝCH BUNĚK
Advertisements

ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM ROSTLINY ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
ISOPRENOIDY II. CH-2 Organická chemie, DUM č. 20 Mgr. Radovan Sloup
Eva Pechová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Velikonoční inspirace
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
VY_32_INOVACE_CHK4_4660 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Ovoce Mgr. Iveta Honzejková.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
Ovoce.
UŽITKOVÉ ROSTLINY.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Zdroj obrazového materiálu
Komponenty výživy Hejmalová Michaela.
Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Moření Změna přirozené barvy dřeva barvícími kapalinami nebo parami. Málo výrazné dřevo se přibarvuje na tmavší odstín nebo se napodobují vzácnější druhy.
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Plastidy.
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA ODBORNÝ PRACOVNÍK V OCHRANĚ A PODPOŘE VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Nikol Vokáčová 2015/2016.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Barviva jsou:  senzoricky aktivní látky potravin  určují charakteristickou barvu potravin Barviva rozdělujeme na 3 skupiny: a) přírodní barviva b)
Zdravé potraviny OVOCE ZELENINA Ovoce dozrávající v létě na keřích Maliny Ostružiny Rybíz Borůvky Angrešt.
Šablona 32.  Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo  Autor: Mgr. Lenka Kajabová  Předmět: Chemie  Očekávaný výstup: získat přehled.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: duben 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_17_Ekosystém zahrady a sady Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 17 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tematický okruh: BIOLOGIE ROSTLIN Název učiva: OVOCNÉ STROMY A KEŘE
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola
Dělení ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_106_Ovoce
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_65_PRV1
AUTOR: Mgr. Marcela Veisová
VY_32_INOVACE_07_Rostlinná buňka
Co všechno už víte o fotosyntéze?
VY_32_INOVACE_52_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
VY_32_INOVACE_49_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Testy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: Moderní škola
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I)
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Období: září – prosinec 2011
VY_52_INOVACE_05_ Ovocné stromy a keře
Botanika Rostlinná Buňka.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ KARBOXYLOVÉ KYSELINY
ROSTLINY Rozdělení rostlin.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Barviva odvozená od kyslíkatých heterocyklů

 Rozsáhlá skupina rostlinných fenolů (je známo více než flavonoidů)  Jejich základem je flavon  Rozdělení flavonoidů:  katechiny  vznikají při enzymovém hnědnutí potravin  leukosantotiokyanidiny  vznikají při enzymovém hnědnutí potravin

 flavonony  bezbarvá až světle žlutá barviva  nachází se v citrusových plodech  flavonoly  žlutá barviva  důležitá pro rostliny  nachází se v borůvkách, jablcích, šípcích, bezu černém

 Je známo asi 300 druhů antokyanů  Jedná se o oranžová, červená, fialová a modrá barviva  Mezi nejvýznamnější antokyany řadíme:  kyanidin – fialové barvy, nachází se v chrpě  pelargonidin – červené barvy, nachází se v z pelargonii  peonidin – fialové barvy, nachází se v pivoňce  delfinidin - purpurově modrý, nachází se ve stračce  petunidin – modré barvy, nachází se v petunii  malvidin - purpurové barvy, nachází se ve slézu

 Výskyt antokyanů ovoce (červený angrešt, banán, borůvky, brusinky, fíky, hrozny, ve slupce jablek a hrušek, jahody, maliny, mango, oliva, ostružiny, pomeranč, rybíz, švestky, višně) zelenina (červená cibule, lilek, ředkvička, červené zelí, brambory)  Použití antokyanů  více než 100 let se používají ve formě barviv, mnohem déle se používají ve formě koncentrátů šťáv  pro barvení potravin se využívají barviva z hroznů vinné révy, bezinek, červeného zelí, červených pomerančů, není stanoven limit pro jejich použití  vzdušný O 2 oxiduje anthokyany na nebarevné až hnědé produkty

 Jedná se o skupinu asi 70 žlutých barviv  Některé xantony se používají od nepaměti jako potravinářská barviva  Zástupci:  mangiferin – má antivirální charakter  gentisin a gentisein - v koření, v hořci žlutém (do hořkých likérů)  santabin - červený, v červeném santalovém dřevě; k barvení čajových nálevů a k nakládání zeleniny

Barviva odvozená od chinonů

 Jedná se o barviva odvozená od jednoduchých chinonů  Skupinu tvoří 200 žlutých, červených, hnědých až černých barviv  Výskyt barviv vyšší rostliny, lišejníky, řasy, houby, bakterie, u některého hmyzu  Použití barviv dříve se barviva používala k barvení textilií a kůží, dnes v kosmetickém průmyslu, farmacii, potravinářství

 Mezi tato barviva odvozená od chinonů řadíme 3 hlavní skupiny:  Benzochinony  Naftochinony  Antrachinony

 Arbutin Bezbarvé barvivo Získává se z pšenice, rýže, hrušky, majoránky  Kormosid Nachází se v olivách (hořká látka oliv)  Emtelin Nachází se v rybízu (žlutooranžový)  Muskurafín Nachází se v mochumůrkách (barvivo klobouků)

 Zástupci:  Lawson Žlutooranžová barva Získává se z listů keře heny bílá  Jugton Červenohnědá Nachází se v listech a nezralých plodech ořešáku Vykazuje projímavé účinky  Alkanin Nachází se v kamejníku barvířském (v kořenech) Má červenohnědou barvu Použití jako textilní barvivo, barvivo zmrzlin a cukrovinek

 Zástupci:  Alizanin  mořidlové textilní barvivo  Používá se v potravinářství  Získává se z kořenů mořeny barvířské  Košenila  nejvýznamnější z antrachinonových potravinářských barviv  jedná se o živočišný produkt – získává se z oplodněných samiček červce nopálového  barevný odstín závisí na pH: pH 3 – barva oranžová, pH 5 – barva červená, pH 7 – barva purpurová  červená forma se nazývá karmín a používá se k barvení pekařských a cukrářských výrobků, želé, dortů, jogurtů, do mléčných výrobků

 Zástupci:  Monaskus  Jedná se o směs červených pigmentů z plísní  Používá se k barvení rýže, fazolí, rýžového vína

Barviva odvozená od terpenu

 Rozdělení karotenoidů:  karoteny- oranžová-červená barva  xantofyly- odvozeny od karotenů, kyslíkaté sloučeniny, žlutá barva  Karotenoidy se vystupují spolu s chlorofyly v chromoplastech a chloroplastech  chlorofyly občas maskují červenou a žlutou, i když jsou karoteny přítomné  Je známo asi 700 karotenoidů, z toho asi 50 jich vykazuje aktivitu vit. A (retinoidy)

 Výskyt karotenů:  Lykopen - v rajčatech, meruňkách  α-karoten - pomeranče, mrkev, palmový olej  β-karoten - mrkev, paprika, meruňky, mango, pomeranč, špenát, rajčata, palmový olej  γ-karoten - meruňky, mrkev, rajče  Krocein - v šafránu

 Výskyt xanthofylů  Lutein - mrkev, rajče, špenát, pomeranč  Rodoxanthin - v podzimním listí  Astaxanthin - losos, krevety, raci, krabi  Použití karotenoidů  barvení potravin  antioxidanty, antikarcinogenní  hydrofilní a lipofilní barviva: margarínů, zmrzlin, sýrů, džusu, těstovin

 Rozsáhlá skupina rostlinných fenolů (je známo více než flavonoidů)  Jejich základem je flavon  Rozdělení flavonoidů:  katechiny  vznikají při enzymovém hnědnutí potravin  leukosantotiokyanidiny  vznikají při enzymovém hnědnutí potravin

 flavonony  bezbarvá až světle žlutá barviva  nachází se v citrusových plodech  flavonoly  žlutá barviva  důležitá pro rostliny  nachází se v borůvkách, jablcích, šípcích, bezu černé

Použitá literatura:  Velíšek J. Chemie potravin 2; Ossis, Tábor  Velíšek J. Chemie potravin 3; Ossis, Tábor 1999.