Nově diagnostikovaný pacient: role sestry a potřebné dovednosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
The theme for World AIDS Day Women, Girls, HIV and AIDS
Advertisements

Novinky v prevenci HIV infekce
- sociální a právní problémy - sociální a právní problémy Václav Strouhal, DiS Česká společnost AIDS pomoc „Život s AIDS“
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
přednosta doc. MUDr. Milan Košťál, CSc.
Komunikace ve zdravotnictví – potřeba kontaktní sestry Konference nadačního fondu Porozumění Mgr. Alena Šmídová.
ČESKÝ HELSINSKÝ VÝBOR Děti vězněných rodičů „Barevný svět dětí“ Program je finančně podpořen ze sbírkového projektu Pomozte dětem a Nadací O2.
Kalmetizace novorozenců a její komplikace
ohroženým domácím násilím
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Komunitní péče.
Domácí násilí v praktické rovině
INFEKČNÍ CHOROBY A KOJENÍ
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Aids.
Inspirováno přednáškou Doc. MUDr. Ondrejčáka, CSc.
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
Didaktická část diplomové práce
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
Projekt do Výchovy ke zdraví
Syndrom získaného imunodeficitu
Pediatrie - dětské lékařství
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Zpráva ze setkání hlavních sester států EU Lucembursko, Mgr. Veronika Di Cara.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
ANTIRETROVIROVÁ TERAPIE možnosti a problémy Ladislav Machala Nemocnice Na Bulovce, Praha 3. LF UK Praha.
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Definice, základní pojmy
Domácí CRP test Celostátní konference manažerek domácí péče Luděk Ogoun – HARTMANN-RICO a.s. Deštné v Orlických Horách
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb PROSTITUUJÍCÍ SE OSOBY Mgr. Irena Kudláčková.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
HIV Související Stigma and rozlišování: a patients perspective Jane Bruton and Janey Sewell.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Zapojení a integrovaný multidisciplinární tým Jane Bruton Clinical Research Nurse.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Mezinárodní den sester květen 2009
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Porodní asistentka regulované povolání
HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Klára Nezvalová Tomáš Fábin DeHy 2.ročník
Vyšetření sluchu u nejmenších dětí
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Obor zdravotních služeb MZ
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Školská sociální práce
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Budoucnost domácí péče
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Nově diagnostikovaný pacient: role sestry a potřebné dovednosti.

Nejdůležitější otázka !! - Posílit VÝHODY Neléčená HIV zabije! Včasná diagnóza a léčba může znamenat téměř normální délku života Prevence pozdní diagnóza HIV a AIDS a její komplikace Zabránit Kupředu přenosu viru HIV HIV + ve diagnóza testu změní lékařskou řízení pro pacienty Proč chceme testovat na HIV?

Jeden uspěšný příběh PMTCT! Program UK, aby se zabránilo perinatální infekce HIV je jedním z nejúspěšnějších v světově dosaženo prostřednictvím - Kombinace HIV screeningu v těhotenství A -A Vysoce kvalitní multidisciplinární péče pro ženy po celé těhotenství, porodu a jejich miminka.

Pacient musí vypořádat s- Nová Diagnóza HIV – psychologický dopad – Strach, vlastní smrtelnosti, domácího násilí? – prozrazení? – Asymptomatická / Symptomatické? Léčba diskuse Možné nežádoucí účinky Dodržování - celoživotní

Psycho-sociální otázky, které mají vliv na pacienta Stigma vnitřní / vnější Rasismus / Homofobie Chudoba / Finanční tlaky nestabilita Bydlení Zaměstnanost instability- sex práci? Užívání návykových látek - drogy / alkohol Souběžnými podmínky - duševní zdraví

HIV zůstává stigmatizující / stigmatizováni nemoc - Strach a stigma jsou ještě dává HIV negativní moc! HIV + ve lidé jsou chráněny zákonem, je naše role, která jim pomůže získat přístup, co potřebují Musíte dodržovat obě etické a právní pokyny a zákony své země Spodní hranice je Diskrétnost je rozhodující pro pacienta důvěru Pacienti mohou muset spoléhat na nás sestřičky pro podporu před jakýmkoli zpřístupněním rodině Doručit soucitnou péči.

Patient Medical needs Social Needs Psychological needs Spiritual needs Holistický přístup k péči o HIV

Zapojení do péče Soucitná péče se bude zabývat pacientovým srdcem a pak se pacient zaangažuje do péče. Důvěrnost Ne-odsuzující Důvěra Podpora / uklidnit Školství obhajoba Navigace

Nová diagnostika HIV v těhotenství a porod

HIV a těhotenství v Anglii monitorování je nabízeno a doporučuje všem těhotným ženám v rámci NHS infekčních nemocí národního screeningového výboru britského v těhotenství Screening Si klade za cíl identifikovat ženy s HIV, Hep B, syfilis a zarděnky, aby se zabránilo MTCT a také zlepšení zdraví matčino

Cesta pro těhotné ženy Koordinace 3 oblastí Mateřská Služby - monitorování krve při rezervaci na předporodní vyšetření, včetně hepatitidy B, C a HIV; * když žena má výzvu přijít diskutovat výsledky, ona neví, který z testů pozitivní, výsledek HIV se nikdy nesmí podávat po telefonu! * Nová diagnóza - porodní asistentka dává výsledek, a odkazuje na služby pro dospělé HIV. Žena už známý služeb - postoupení se provádí přímo na oborové Porodní asistentka pro předporodní navazující Dětská služba - informuje Pediatrický týmu a diskutovat MDT složitých případů.

Porodnický řízení je založeno na Pokynů BHIVA Které ART dát? Které pozorování dokončí? Způsob dodání? Nezjistitelné / zjistitelný V / L Kojenecká postexpoziční profylaxe Low Risk? (maminka V / L) Vysoce rizikové (vysoká virová zátěž / nová diagnóza v termínu) Týdenní MDT (HIV lékaři, specializované zdravotní sestry, specialista Mid-manželka, dietetik, lékárník) mají vstup do Vypracování INDIVIDUAL Narození plán pro každou ženu

Cíle léčby v těhotenství Optimální zdraví matek Bezpečné terapie ARV Minimalizovat matek vedlejší účinky Snížit riziko vertikálního přenosu Minimalizace rizika pro kojence Jakým problémům čelíte v individualizaci péče o těhotné žen?

Diskuse! Jakékoli problémy ve vaší péči? MULTIDISCIPLINÁRNÍ PRACOVNÍ. ŘÍZENÍ HIV + výsledky PODPORA PŘILNAVOSTI URGENT HIV testování žena v práci, neznámý stav

Obecné pravidlo ART, V / L. <50 na 36 týdnů plánu V / D ART, V / L 36 týdnů uvažovat o C / S ART, V / L> 400 na 36 týdnů Plan C / S

Kojenecká ART profylaxe <50 matek V / L AZT BD x 28 dní > 50 V / L -triple terapie po dobu 6 týdnů První dávka musí být poskytnuta tak rychle, jak je to možné, a "rozhodně do 4 hodin" Kojenecká co-trimoxazole- pokud dítě infikováno.

Testování kojenců / dětí Kojenecká narozené HIV + matky -Na narození -Na 6 týdnů -Na 3 měsíce a -Final měsíců. Všechny děti žen diagnostikována antenataly by měla být testována.

Ženy podporu organizací-Vždy pomoc! Účinná podpora je klíčová pro tyto ženy To dělá jí lépe informováni, lépe zapojeny, lépe zabývající Staví její důvěry spolupracovat s jinými ženami, není sama Ona rozvíjí kompetence ve vlastní správě vlastního zdraví a pohody Prostřednictvím interakce, ona je oprávněna a dělá zdravější volby se zvýšenou přilnavost

Děkuji