Dobrovolníci v neziskovém sektoru Historické kořeny dobrovolnictví Dobrovolnictví vzájemně prospěšné Dobrovolnictví veřejně prospěšné Terminologické rozdíly:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Dagmar Fialová Asociace muzeí a galerií České republiky
Advertisements

III. výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR
Integrovaný záchranný systém
Dobrovolnické centrum při Farní Charitě Litomyšl
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb.. Zákon upravuje pojmy: Dobrovolník – člověk vykonávající dobrovolnou činnost, resp. práci bez nároku na finanční.
Dobrovolnická činnost v Domově Sue Ryder Příklad dobré praxe
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Dobrovolnictví a veřejná služba v obci Jak na to? Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními.
DOBROVOLNICTVÍ V DIVADLECH Akreditace dobrovolnické služby.
INVY – International Voluntary Year PŘÍKLAD DOBRÉ PRAXE - PROJEKT Z OBLASTI MLÁDEŽE – SLEZSKÁ DIAKONIE.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Jakub Týle, zajišťování veřejné služby
Dobrovolnictví jako sociální služba, nebo příspěvek ke zdravotní péči?
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Rozdělení sektorů Neziskový sektor Může existovat na základě funkčního ziskového sektoru Ziskový sektor Plně zde působí tržní prostředí cíl = zisk.
Program EU „Mládež v akci“ EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA.
Komerční a nekomerční pojištění
Spojuje tři generace a pomáhá. Celý projekt je postaven na principech lidskosti a vzájemné pomoci a nejdůležitějším předpokladem pro jeho fungování je.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Dobrovolnictví v komunitě jako cesta k sociální soudržnosti Jiří Tošner Na Poříčí 1041/12, Praha 1 tel.:
Společenská odpovědnost organizací
DIDO (Online informační portál pro hendikepované) Projekt DIDO, Posilování civilní společnosti v předvstupním procesu: Grantová podpora neziskových organizací.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Definice dobrovolnictví
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
PŘÍLEŽITOSTI V MEZINÁRODNÍM DOBROVOLNICTVÍ během ERD Eurocentrum Praha, Robin Ujfaluši, ředitel INEX-SDA.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Partnerství NNO a veřejné správy Dobrovolná práce a dobrovolnictví Přednáška
Akce 2 – Evropská dobrovolná služba EDS je součástí programu EU Mládež v akci Akce 1 - Mládež pro Evropu Akce 2 - Evropská dobrovolná služba Akce 3 -
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
01 připraven pro Mezinárodní rok dobrovolníků, vyhlášený OSN v 2002 zpracovatel Úřad vlády, zákon účinný od garanční ministerstvo je MV Zákon.
1 SOZE Sdružení občanů zabývajících se emigranty Libor Studený
Ekonomická hodnota dobrovolnictví ADRA ČR
Dobrovolnictví na Praze 14. Lucius Annaeus Seneca, římský filozof „Člověk je zrozen k vzájemné pomoci “ Setkání s NNO 2016.
Ing. Dagmar Parmová. Kdo jsme? Asociace průvodců České republiky, r. s. 460 individuálních členů z celé ČR, 22 přidružených členů (právnické osoby) –
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
 Vztahy s veřejností můžeme zaznamenat už v dávné historii. V Mezopotámii, Asýrii, Persii a Egyptě, stejně jako v antickém Řecku a Římě se používalo.
DOBROVOLNICTVÍ nejen V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH. HISTORIE, mezníky r zemětřesení v Japonsku r Mezinárodní rok dobrovolníků Mezinárodní den.
1 Projekt : „ PODPORA ZDRAVOTNICKÝCH OBORŮ“ DOBROVOLNICTVÍ - je svobodně zvolená činnost, konaná ve prospěch druhých bez nároku na odměnu.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
“DOBROVOLNICTVÍ JAKO IMPULS PRO UPLATNĚNÍ SE NA TRHU PRÁCE“ PŘEDÁVÁNÍ PRAKTICKÝCH ZKUŠENOSTÍ BAVORSKO – JIŽNÍ ČECHY Mgr. Bohdana Břízová, Ph.D. Zdravotně.
LUŽÁNKY – STŘEDISKO VOLNÉHO ČASU BRNO, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Evropská dobrovolná služba (European Voluntary Service)
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ČINNOST PANELU HO ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE 2016
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Vymezení pojmového aparátu Jana Soukopová
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Společensky odpovědné podnikání
Individuální dárcovství
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
HISTORIE OCHRANY OBYVATELSTVA
Spolupráce, vzájemná očekávání, ovlivňování legislativního prostředí
Co je program Mládež v akci?
„Pomáháme těm co pomáhají… “
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

Dobrovolníci v neziskovém sektoru Historické kořeny dobrovolnictví Dobrovolnictví vzájemně prospěšné Dobrovolnictví veřejně prospěšné Terminologické rozdíly: Dobrovolnická organizace x Dobrovolná organizace

Typy dobrovolnictví Z hlediska aktivity („zdola nahoru“, „zvenčí dovnitř“) Z hlediska využití dobrovolníků Z hlediska časového vymezení (jednorázové akce, dlouhodobá pomoc)

Oblasti dobrovolnictví Sociální a zdravotní oblast Ekologie Sportovní a vzdělávací činnost Kulturní oblast Ochrana lidských práv Humanitární organizace Zahraniční dobrovolná služba

Motivy dobrovolnictví Normativní motivace (morální normy) Reciproční motivace (spojení dobra a vlastního prospěchu) Nerozvinutá motivace (např. šíření dobré myšlenky)

Práce s dobrovolníky Role dobrovolníka v neziskové organizaci (role pracovníka x role dobrovolníka) Koordinátor dobrovolníků Získávání dobrovolníků Příprava dobrovolníků (obecná část, odborná část) Evaluace práce dobrovolníků Oceňování dobrovolníků

Dobrovolnictví z hlediska práva Zákon č. 198/2002 Sb. o dobrovolnické službě Kontrakty uzavírané s dobrovolníky Pojištění dobrovolníků (odpovědnost za škodu, úrazové)

Dobrovolnictví ve světě USA Německo Velká Británie Mezinárodní dobrovolnické organizace IAVE – International Association for Volunteer Effort

Dobrovolnické organizace ve světě AVSO NETAID CEV VOLUNTEUROPE Dobrovolnický program OSN