“DOBROVOLNICTVÍ JAKO IMPULS PRO UPLATNĚNÍ SE NA TRHU PRÁCE“ PŘEDÁVÁNÍ PRAKTICKÝCH ZKUŠENOSTÍ BAVORSKO – JIŽNÍ ČECHY Mgr. Bohdana Břízová, Ph.D. Zdravotně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolníci v sociálních službách
Advertisements

Národní soustava povolání
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
ECVET v Programu celoživotního učení
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Kvalitní péče o seniory Vítejte na mezinárodní konferenci v Praze, 9.března 2007.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Dobrovolnictví v české společnosti
ESF - rovné příležitosti pro všechny CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ.
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Konference projektu KRUH
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Význam odborné praxe v rámci vysokoškolského profesního vzdělávání
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
KomunitníCentrum. ČESKÉHO ŠVÝCARSKA TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR  4 národní.
Junior Achievement je mezinárodní vzdělávací nezisková organizace. Česká kancelář Junior Achievement byla založena panem Tomášem Baťou v roce Jejím.
Nabídka služeb kariérové poradny ZČU Pavla Hrabačková, 12. –
Fakulta zdravotnických studií
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Dita Slavíková Národní centrum Europass ČR S Europassem se neztratíte.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Odborná konference "Zvyšování kompetencí absolventů vysokých škol" Absolvent se firmě vyplatí.
Závěrečné setkání Nové Dvory, 26. – Bc. Lucie Chládková Bc. Kristýna Juhová Mgr. Lenka Karbanová Bc. Markéta Kovářová Bc. Jana Vavříková.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
1 SOZE Sdružení občanů zabývajících se emigranty Libor Studený
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Personální plán pro podnikatelský plán
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
PORADENSKÉ CENTRUM ZF JU V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Bohumila Voženílková Zdeněk Štěrba Katedra rostlinné výroby Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Fakulta zdravotnických studií
Ostravská univerzita (1991 → )
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
Setkání kariérových poradců
Kvalita ve školství Ing. Dagmar Bednářová, CSc.
Kompetence kariérových poradců ke kariérovému vzdělávání
Transkript prezentace:

“DOBROVOLNICTVÍ JAKO IMPULS PRO UPLATNĚNÍ SE NA TRHU PRÁCE“ PŘEDÁVÁNÍ PRAKTICKÝCH ZKUŠENOSTÍ BAVORSKO – JIŽNÍ ČECHY Mgr. Bohdana Břízová, Ph.D. Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Chelčice

Fakulty a ústavy Ekonomická fakulta Fakulta rybářství a ochrany vod Filozofická fakulta Pedagogická fakulta Přírodovědecká fakulta Teologická fakulta Zdravotně sociální fakulta Zemědělská fakulta Ústav fyzikální biologie Zdravotně sociální fakulta od 1991 samostatná více než 2000 studentů obory -13 Bc., 4 Mgr., 2 Ph.D. habilitační i profesorské řízení úzce propojuje zdravotnickou i sociální problematiku praktická výuka dobrovolnictví

D OBROVOLNICTVÍ NA ZSF JU Ústav zdravotně sociální práce Centrum bioetiky Centrum práv dítěte Centrum prevence civilizačních chorob Centrum prevence úrazů, násilí a společensky nežádoucích jevů Centrum rozvojové spolupráce a humanitární pomoci Regionální laktační centrum Centrum Zoorehabilitací Dobrovolnický program v Nemocnici České Budějovice a.s. Pět P Univerzitní centrum pro seniory PATUP Realizace dobrovolnictví v roce Dobrovolnické centrum dobrovolnické programy se realizují v rámci vysoké školy garant – vysokoškolský pracovník koordinátor – student vyššího ročníku dobrovolníci – především studenti univerzity přirozené propojení výuky s praxí problém s financováním

P OHLED STUDENTŮ NA DOBROVOLNICTVÍ většina studentů zná dobrovolnické programy (více jak 70%) informace mají ze školy nebo z letáku zhruba 35% se dobrovolnictví věnuje jednorázově, 29% pravidelně až 50% si myslí, že zde mohou využít znalosti ze školy za přínosy vnímají „naučím se něco nového“ (89%), „dobrý pocit“ (84%) a „praktické zkušenosti“ (72%) Studenti dobrovolníci výcvik i supervizi vnímají jako důležité aspekty v dobrovolnictví uplatňují teoretické znalosti ze školy ve škole využívají získané dovednosti z dobrovolnictv í většina si myslí, že jim dobrovolnictví pomohlo ujasnit si jejich budoucí profesní orientaci praktická výuka x dobrovolnictví zábavnost Průzkum na 190 studentech veškeré výsledky v bakalářské práci Lucie Kučerové: Dobrovolnictví jako součást profesního rozvoje studentů ZSF JCU

Z AMĚSTNAVATELÉ A DOBROVOLNÍCI upřednostňují absolventy - dobrovolníky (především v neziskovém sektoru) mají reálnou představu o práci, jsou více motivovaní, vytrvalejší ale nejvýznamnější pro práci - odborná kvalifikace, motivace a praxe (dobrovolnictví až poslední) nemá vliv – velikost organizace, pozice přijímajícího, dobrovolníci na pracovišti vliv má osobní zkušenost přijímajícího s dobrovolníky nedostatek informací o dobrovolnictví (zákon, management,..) Zaměstnaní dobrovolníci ½ dobrovolnické zkušenosti neuvedla v životopise zaměstnavatelé se jich aktivně neptali na dobrovolnictví u 1/3 mělo dobrovolničení vliv na příjem do zaměstnání dobrovolník zaměstnanec Průzkum u 236 zaměstnavatelů z registru poskytovatelů sociálních služeb (z toho 197 NNO) Veškeré výsledky v diplomové práci Lucie Kučerové: Vlivy dobrovolnictví na profesní uplatnění

PROGRAM: GRUNDTVIG PARTNERSTVÍ JAK POSKYTNOUT REFERENCE DOBROVOLNÍKŮM? UZNÁVÁNÍ A VYUŽITÍ DOBROVOLNICKÝCH ZKUŠENOSTÍ PRO ZÍSKÁNÍ ZAMĚSTNÁNÍ červenec 2012 – červenec zapojených zemí - CZ, DE, UK, SLO, MT, RO, SK EUR hlavní výstup doporučení pro NNO, jak poskytovat reference svým dobrovolníkům (i do business sféry) referenční dopis pro dobrovolníky + průvodce hard skills, soft skills příklady z různých zemí

P ROFESNÍ KVALIFIKACE : KOORDINÁTOR DOBROVOLNÍKŮ Národní soustava kvalifikací národní projekt MŠMT (řešitel -Národní ústav pro vzdělávání) spolufinancováno z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky systém stavějící na profesních kvalifikacích, které jako nový prvek dalšího vzdělávání přináší zákon č. 179/2006, o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání občanům mohou být uznávány jejich skutečné znalosti a dovednosti získané ve škole, v kurzu, v praxi nebo samostudiem profesní kvalifikace jsou definovány jako způsobilost vykonávat určité pracovní činnosti, které dávají možnost pracovního uplatnění Profesní kvalifikace kvalifikační standard hodnotící standard autorizovaná osoba celostátně platné osvědčení

D ĚKUJI ZA POZORNOST