Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Rozdělení podpory mezi zapojené subjekty a jejich změny v průběhu realizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
Advertisements

Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ IPVZ Praha.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Individuální projekt Jihomoravského kraje OP LZZ Zajištění vybraných sociálních služeb na území Jihomoravského kraje pracovní seminář 3. března 2010 Tento.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Administrace projektu (finanční část) Pracovní workshop pro příjemce – 2. výzva PO 1, 2. GG
Seminář pro žadatele OP LZZ – Zvýšení adaptability zaměstnanců podniků v profesních oborových a odvětvových sdruženích 6.února 2009 Praha.
PUBLICITA. Publicita Proč publicita a informovanost?  povinnost informovat cílovou skupinu a veřejnost o financování projektu ze zdrojů EU v rámci OP.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Veřejné služby a veřejná podpora Plzeň 4. května2012 JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013.
Publicita v projektech. Povinná součást všech projektů spolufinancovaných z fondů EU –je předmětem kontrol Nařízení Komise č. 1828/2006 –kdo dává peníze.
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Podpora oprav domovních olověných rozvodů.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 5. února 2010 Praha.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Příprava žádosti a realizace projektu. Sestavení projektu Dotazník – prosinec 2015, leden 2016 Identifikace potřeb školy Vyhodnocení dotazníku a zaslání.
Publicita v projektů financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Základní síť sociálních služeb ve Středočeském kraji Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.1.00/ Oblast podpory: Podpora sociální integrace.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Publicita v projektech spolufinancovaných z ESF/OP LZZ.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Finanční část. Seminář pro žadatele, výzvy Předaplikační výzkum a Předaplikační výzkum pro ITI.
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
Seminář pro žadatele 29. července 2008, Praha Mgr. Magda Cabrnochová
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
odbor politiky bydlení
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI MONITOROVÁNÍ PROJEKTŮ SEMINÁŘ PRO PŘÍJEMCE 5. května 2010.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Podstatné změny projektu Bc. Jana Hrazdilová Ing. Radek Rinn
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Seminář pro příjemce podpory z OP VK
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI
Seminář pro příjemce Typ I – Příprava a podpis právního aktu, pravidla a podmínky realizace Oddělení dubna 2019, Praha.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ
Transkript prezentace:

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Rozdělení podpory mezi zapojené subjekty a jejich změny v průběhu realizace

Obsah semináře 1.Nezbytnost formální úpravy při výměně subjektu 2.Specifika projektů se zapojenými subjekty 3.Změny projektu ve spojitosti se zapojenými subjekty 4.Změny RoD z důvodu změny zapojených subjektů – mix dokumentů 5.Rozpočtení VP mezi zap. subjekty 6.Prostor pro Vaše dotazy

1. Nezbytnost formální úpravy při výměně subjektu Požadavky práva Evropské unie 1.Poskytovatelem VP je orgán veřejné správy nikoli příjemce 2.Blokové výjimky (nař. č. 800/2008) – dodržení požadavků na oblast působnosti (čl. 1); poskytovaná VP musí obsahovat výslovný odkaz na nařízení, jeho název a na zveřejnění v ÚV EU (čl. 3); prokázání motivačního účinku před poskytnutím podpory (čl. 8) atd. 3.Dočasný rámec podle bodu (sdělení EK o dočasném rámci) – dodržení požadavků na oblast působnosti; poskytovatel je povinen před poskytnutím VP zajistit aby nedošlo k překročení limitu podpory 4.Podpora de minimis (nař. č. 1998/2006) – dodržení požadavků na oblast působnosti (čl. 1); povinnost poskytovatele zajistit (před poskytnutím podpory), aby nedošlo k překročení limitu podpory (čl. 2); informační povinnost poskytovatele před poskytnutím podpory (čl. 3) 5.Potřeba přesně vyčíslit podporu vyčerpanou odcházejícím subjektem – nelze navýšit podporu.

1. Nezbytnost formální úpravy při výměně subjektu Požadavky národního práva 1.Rozhodnutí o poskytnutí dotace (§ 14 zákona č. 218/2000) – rozhodnutí o dotaci obsahuje závazné a taxativní vymezení podmínek pro realizaci dotovaného projektu; o změně podmínek realizovaného projektu rozhoduje na základě žádosti příjemce pouze poskytovatel 2.Zákon o finanční kontrole (zákon č. 320/2001) – ex ante resp. průběžná kontrola podmínek projektu

1. Nezbytnost formální úpravy při výměně subjektu Požadavky ŘO OP LZZ jako poskytovatele 1.Dodržení oprávněnosti cílové skupiny projektu 2.Potřeba přesně vyčíslit podporu vyčerpanou odcházejícím subjektem – po zániku nároku na podporu upraví poskytovatel podniku částku poskytnuté podpory dle skutečně vyčerpané podpory (započítá do ní i „neoprávněně“ nevyčerpanou podporu např. podnik zruší svou závaznou účast na školení) – tzn. podnik čerpá VP, i když se rozhodne nedoškolit či neproškolit vůbec.

2. Specifika projektů se zapoj. subjekty POSKYTOVATEL (MPSV) PŘÍJEMCE DOTACE (asociace, svaz, sdružení apod.) PŘÍJEMCI PODPORY (členské firmy) Odpovědnost za správné čerpání z ESF vůči Evropské komisi => nutné vědět předem, kolik který zapojený subjekt čerpá, výše je uvedena v RoD Odpovědnost za čerpání dotace a za realizaci projektu vůči poskytovateli (MPSV) Odpovědnost za účast v projektu vůči příjemci dotace

Příjemce dotace = realizátor projektu - sám se nevzdělává a zajišťuje vzdělávání třetím osobám (členům svazu, asociace, sdružení apod.). Zodpovídá za zdárný průběh projektu poskytovateli. Příjemce veřejné podpory = vzdělávaný subjekt - čerpá podporu prostřednictvím své účasti na kurzech uspořádaných příjemcem dotace. Zodpovídá sám za sebe a současně je před vstupem do projektu informován o výši VP, kterou na základě své budoucí účasti v projektu vyčerpá (Prohlášení o zapojení CS do projektu). příjemce dotace ≠ příjemce veřejné podpory 2. Specifika projektů se zapoj. subjekty

3. Změny projektu ve spojitosti se zapojenými subjekty Původní předpoklad Realizátor projektu si před začátkem detailně zjistil potřeby zap. subjektů a zajistil si jejich účast (motivaci) na pořádaných seminářích. Ke změnám zap. subjektů resp. míře jejich zapojení by tedy nedocházelo – příjemce by využil „polštáře“ v MI a nedočerpanou dotaci vrátil. Původní TVVP nebyla natolik návodná, aby bylo možné ji použít pro rozpočtení podpory mezi zapojené subjekty jednoduchým způsobem, který by odrážel realitu. Řešení Poskytovatel na základě zkušeností s již realizovanými projekty umožní výměnu zap. subjektů – řadu projektů by bez těchto změn nebylo možné dokončit. Byla vytvořena nová TVVP, v níž je jasně specifikováno, jak podporu správně rozpočítat.

3. Změny projektu ve spojitosti se zapojenými subjekty POZOR!!! Změna zapojeného subjektu je vždy změnou podstatnou podléhající schválení poskytovatele a vydání změnového rozhodnutí. Před schválením takové změny NELZE subjekty jakkoliv MĚNIT!!! PŘÍJEMCE DOTACE není oprávněn svévolně měnit zapojené subjekty, aniž by předem nezažádal o podstatnou změnu projektu a nebylo mu vydáno změnové rozhodnutí. PŘÍJEMCE PODPORY Musí být předem seznámen s výší čerpané podpory a bere na vědomí, že část podpory čerpá vždy, a to i v případě, že se nakonec rozhodne nikoho ze zaměstnanců neproškolit. Tato skutečnost je doložena podepsaným Prohlášením o zapojení CS do projektu.

4. Změny RoD z důvodu změny zapojených subjektů – mix dokumentů Projekt s již novou TVVP Příjemce dotace je nucen změnit strukturu zap. sub., volí tedy řešení následovně: Formulář pro změnu zapojených subjektů (či intenzity zapojení) Prohlášení o zapojení CS do projektu (za každý subjekt, kterému se jakkoliv mění VP) žádost o podstatnou změnu VŽDY POUZE S MZ!!! + +

5. Rozpočtení VP mezi zap. subjekty Tabulka pro výpočet veřejné podpory (TVVP) je technickou pomůckou (kalkulačka) pro rozpočtení VP mezi zapojené subjekty je součástí rozhodnutí o poskytnutí dotace naleznete ji na Vstupní data pro vyplnění 1.ceny kurzů 2.sdílené náklady kurzů (SNK) 3.procento nepřímých nákladů 4.počty účastníků jednotlivých firem v kurzech

Sdílené náklady kurzů - SNK SNK = veškeré přímé náklady, které nelze přímo spojit pouze s jedním kurzem. Např. kapitoly: 1.osobní náklady 2.zařízení a vybavení 3.nákup služeb Podíl na SNK = podíl počtu účastníků kurzů daného subjektu na celkovém počtu účastníků za všechny firmy podíl subjektu na = počet účastníků kurzů daného subjektu. celkových SNK v % celkový počet účastníků kurzů za všechny subjekty 5. Rozpočtení VP mezi zap. subjekty

Specifika SNK Procentuální podíl na SNK se při vydání rozhodnutí každému zapojenému subjektu fixuje, jinak by nebylo technicky možné umožnit výměny subjektů. Po celou dobu projektu se nemění, a to ani na základě žádosti o podstatnou změnu RoD. Bude-li odcházející subjekt nahrazen nově příchozím subjektem (-ty), zbývající SNK v Kč budou mezi nově příchozí přerozděleny pomocí stejného principu. Podíl na SNK čerpá každý zapojený subjekt stále, a to od svého zapojení do projektu do konce resp. do nahrazení jiným subjektem. 5. Rozpočtení VP mezi zap. subjekty

Prostor pro Vaše dotazy

Děkujeme Vám za pozornost! Další informace: