Vedení týmů a týmová práce Vedení týmu. Efektivní vedení  Teorie rysů  Zvláštní způsob chování (GRID)  Situacionalistický přístup  Nové vedení (charisma)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení lidí, motivace, styly řízení
Advertisements

Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Rozpoznání motivačního ladění a motivační profil jednotlivce
Management Ing. Jan Pivoňka.
Faktory prosperity Tvrdé a měkké faktory.
V e d e n í l i d í.
Tereza Podaná Lucie Řeřábková
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CÍLE VE SPORTU Mgr. Eva Tomešová, Ph.D
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Řízení vztahu s klientem – rámec EDICT. Fáze Vstup. Pavla Kotyzová
Registrační číslo projektu: VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_20
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Řídící struktury v organizaci
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Klíčové kompetence. Styly vedení. Pravomoci. Pavla Kotyzová
MANAŽERSKÉ DOVEDNOSTI PRO STŘEDNÍ MANAGEMENT
Styly vedení lidí Pavla Kotyzová
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_MANAŽER_P2.
Personální management
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Personální management
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
Odlišnosti vedení v jednotlivých fázích vývoje.
Vedení týmů a týmová práce Týmové role. RoleČinnostRysy Předseda (Co-ordinator, chairman) demokratický vedoucí, zaměřený na cíl, pomáhá rozdělovat role,
Člověk v organizaci PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Jak řídit a vést lidi Březinová Ludmila
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_219.
VÝCHODISKA PRO ROZVOJ VŮDCOVSTVÍ
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_STYLY.
Vedení lidí, styly vedení, efektivnost vedení lidí
1 Týmová práce TYMP 2/ C6 Styly vedení lidí/ 2. Odlišnosti vedení v jednotlivých fázích vývoje. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 7. přednáška, Řízení NNO, Strategické plánování.
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice. Proč znalostní ekonomika ? silná konkurence ekonomická krize efektivní výroba a prodej.
1 Týmová práce TYMP 1/ C6 Styly vedení lidí Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ.
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
1 Týmová práce TYMP 2/ C5 Styly vedení lidí. Odlišnosti vedení v jednotlivých fázích vývoje. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH.
Styly vedení lidí Pavla Kotyzová
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Řízení kariéry PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ
T3 Osobnost vedoucího. Management = umění ? = věda ? Manažerem se člověk rodí ? stává na základě praxe ? naučí být ve škole ?
Styl vedení, komunikace, týmová práce
Manager nebo leader? Management je pozice
Teambuilding 2 Posouzení potřeby Podávání zpětné vazby
Styly vedení.
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Ovlivňování II. Ladislava Kuchynková.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
Million Leaders Mandate
MAP Místní akční plán rozvoje vzdělávání v SO ORP Šternberk
Ing. Veronika Dostálková MBA
Assessment centrum.
Ekonomika malých a středních podniků
VOLBA STYLU ROZHODOVÁNÍ
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Ovlivňování II. Ladislava Kuchynková.
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice
Pedagog.
Transkript prezentace:

Vedení týmů a týmová práce Vedení týmu

Efektivní vedení  Teorie rysů  Zvláštní způsob chování (GRID)  Situacionalistický přístup  Nové vedení (charisma)

Teorie rysů Úspěšný vedoucí se vyznačuje určitými rysy osobnosti Schopnosti  Koncepční (strategické) myšlení  Operativní myšlení  Pružnost myšlení

Teorie rysů Znalosti  Odborné znalosti  Znalost managementu Dovednosti  Organizace práce a řízení času  Vedení lidí, motivování a delegování  Komunikační dovednosti a vyjednávání  Komunikování v cizích jazycích  Práce s PC

Teorie rysů Vlastnosti osobnosti  Asertivita  Citová stabilita  Komunikativnost a schopnost ovlivňovat ostatní  Vcítění do jiných lidí  Odpovědnost, vytrvalost a důslednost  Pružnost

Teorie rysů Postoje  Orientace na výkon  Orientace na zákazníka  Orientace na tým  Oddanost vůči firmě  Čestnost, oddanost vůči morálním hodnotám

Test čtyř typů jednání vedoucího

Zvláštní způsob chování (GRID)  Úspěšnost vedoucího určují určité způsoby jednání nebo styl řízení.  Základním kritériem pro rozlišení stylů řízení je: orientace na lidi, snaha o uspokojení všech potřeb pracovníků, o vytvoření a udržení přátelské atmosféry na pracovišti, orientace na úkol, úsilí splnit uložené úkoly a dosáhnout co nejvyššího pracovního výkonu.

Systém Grid Orientace na úkoly Orientace na lidi

Styly řízení dle GRID  Vedoucí spolku zahrádkářů (1,9) zaměřuje se na potřeby lidí, aby uspokojil vztahy, které vedou k příjemné, přátelské organizační atmosféře a snesitelnému pracovnímu tempu. Často na úkor pracovních výsledků.  Týmový vedoucí (9,9) dosahuje pracovních výsledků prostřednictvím lidí. Vzájemné sdílení „společného krajíce“ v organizaci vede ke vztahům důvěry a spolupráce. Je orientovaný na dosažení cíle týmovým přístupem participací pracovníků a společným řešením problémů.  Volný průběh (1,1) vedoucí, který vydává minimální úsilí vzhledem k úkolu a nevšímá si potřeb pracovníků. Snaží se pouze do té míry, aby na svém místě přežil.

Styly řízení dle GRID  Plantážník (9,1) výkonnost v operačním řízení je spojena pouze s plněním úkolu a s minimální pozorností problémům lidí. Vedoucí se opírá se o moc a autoritu. Kontroluje a diktuje lidem co mají dělat a jak. Jakýkoliv odpor tvrdě potlačuje.  Kompromisník (5,5) dosahuje přiměřeného výkonu balancováním mezi potřebou přijatelně splnit úkoly na jedné straně a udržet únosnou morálku lidí na straně druhé.

Styly řízení dle GRID  Paternalista (9 + 9) kombinuje zájem o lidi s orientací na úkol. Nejde však o skutečnou integraci, jak je tomu u stylu 9,9. Nepřistupuje k podřízeným jako ke skutečným kolegům, ale z pozice „Patříš mi a já pomohu tvé kariéře. Běda však, když nebudeš ochoten přizpůsobit se mým požadavkům“.  Oportunista používá všech stylů neprincipálním způsobem. Ve snaze dosáhnout výhod, zejména lepšího platu nebo povýšení, napodobuje takový styl, který je zrovna v organizaci žádaný.

Systém GRID 1,99,9 5,5kompromisník 1,19,1 vedoucí spolku zahrádkářů týmový vedoucí volný průběh plantážník

Situacionalistická teorie  Výběr správného stylu řízení je určován situací

Situační vedení Participování Delegování Přesvědčování Přikazování Vztahové chování Direktivní chování Zralost

Volba stylu vedení ve vazbě na pracovníky  Přikazování  nízká kvalifikační úroveň, psychologicky nezralí lidé  přesně určovat práci, neustále kontrolovat  Přesvědčování  Pracovníci dosáhli určité úrovně dovedností  Vedoucí vysvětluje svá rozhodnutí a získává lidi pro aktivní plnění úkolů

Volba stylu vedení ve vazbě na pracovníky  Participování  podřízení zvládají úkoly sami  Problémy se rozhodují společně  Delegování  vysoká odborná i psychologická zralost  zvládání úkolů (vedoucí se věnuje strategickým záležitostem)

TEST TRANSAKČNÍHO A TRANSFORMAČNÍHO VEDENÍ  Tento test zjišťuje preferenci nástrojů používaných k vedení. Volba těchto nástrojů záleží jak na osobnosti a hodnotách manažera, tak na úrovni podřízených pracovníků

Nové vedení Teorie zdůrazňuje emocionální stránku vztahu mezi vedoucím a podřízeným  Transformační vedení Vedoucí silně ovlivňuje emocionalitu lidí má vizi a snaží se měnit firmu i okolní svět  Transakční vedení Vedoucí využívá tradičních motivačních prostředků

Transformační vedoucí využívá k vedení zvláštní prostředky  Charisma - silný emocionální vztah  Osobní úcta - partnerský vztah  Citové povzbuzení - využívání emocionálních prostředků  Stimulace myšlení -schopnost mít vizi a schopnost přenést ji na jiné lidi

Orientace týmových rolí  Role „sociální“, orientované na lidi Předseda (Co-ordinator, chairman) Hasič či týmový hráč (Team worker) Sháněl (vyhledávač zdrojů)(Resource investigator)  Role „akční“, orientované na akci Ředitel(Sharper) Tahoun(Implementer) Dotahovač(Completer - finisher)  Role „mentální“, orientované na myšlení Chrlič(myslitel)(Plant) Rejpal či hodnotící kritik(Monitor - evaluator) Specialista(Specialist)

Ředitel(Sharper)  Vhodné pro vedení lidí s nízkou úrovní dovedností či pracovní morálky Řídící a motivační nástroje  Přesné instrukce (co, jak, termín)  Důsledná průběžná kontrola  Postih či hrozba postihem

Předseda (Co-ordinator, chairman)  Vhodné pro vedení lidí s vysokou úrovní dovedností a morálky Řídící a motivační nástroje  Důvěra  Delegování  Intelektuální stimulace

Vedoucí týmu jako tvůrce vize  Transformační vedoucí týmu jsou nositeli vize.  Mají jasnou představu budoucího stavu a dokáží tuto představu přenést na své podřízené, o kterých se pak hovoří jako o následovnících (followers).

Vize  Vize má mít formu jasné a konkrétní představy  Vize by měla být vysoce postavená (vysoký cíl), ale reálná  Vize by měla mít atraktivní podobu a přesvědčivost

Vedoucí týmu působí v rolích  Chrlič(myslitel) (Plant) vize vyžaduje ideu, kreativitu, představivost, budoucnost  Hodnotící kritik (Monitor - evaluator) Zajistí reálnost vize  Vyhledávač zdrojů) (Resource investigator) Zajistí přenos vize na následovníky

Vedoucí týmu působí v rolích  Ředitel(Sharper) Vedení lidí s nízkou úrovní dovedností či pracovní morálky  Předseda (Co-ordinator, chairman) vedení lidí s vysokou úrovní dovedností a morálky

Týmové vedení týmu  I když R. M. Belbin tvrdí, že jakákoliv kombinace rolí je možná, vedoucího, který skvěle zvládá všech 5 rolí bude asi velmi obtížné hledat.  I vedení týmů může být týmové.