Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zdroje Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace CYKLISTA Tento Digitální učební.
Advertisements

Řízení motorových vozidel
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Společná akce pro děti „Dopravní bezpečnost a výchova“
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
Prevence dětských dopravních úrazů
Role Městské policie v prevenci úrazů v Chrudimi
Prázdninový provoz Ing. Martin Farář
10.1 Cyklista na silnici, výbava cyklisty
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
Motocyklisté. Řidiči ostatních motorových vozidel by si měli uvědomit že:  motocyklisté jezdí velmi často vyšší než dovolenou rychlostí.  často předjíždějí.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Dopravní výchova TÉMA:
Bezpečnost silničního
Dopravní značky Zde si vyzkoušíte zda si aspoň kapku pamatujete dopravní značky. Zkuste to bez pomoci rodičů, sourozenců či internetu. Zde najdete jen.
Úvod do první pomoci. Právní odpovědnost 40/2009 Sb. - trestní zákoník § 150 Neposkytnutí pomoci (1)Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky.
Cesta do školy a z ačátek školního roku Karel Loprais zmocněnec ministra dopravy.
Jezdi pouze po pravé straně vozovky. Smíme jezdit jen jednotlivě za sebou. Každou změnu směru jízdy musíš dát najevo zřetelným upažením ruky. Součástí.
Dopravní výchova Mgr. Petra Polášková.
Jak z mého pohledu snížit podíl dopravních nehod motocyklistů Autor: Julie Dlouhá ZŠ a MŠ Hrabišín, 8. třída.
Cyklistické přilby 1. Jak může přilba pomoci ? 2. Co by měla přilba mít ? 3. Jakou helmu si koupit ? 4. Zakázáno 5. Shrnutí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_175.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Umíte se chovat na silnici?
Stále se zvyšující provoz na pozemních komunikacích sebou přináší vyšší rizika vzniku dopravních nehod a jejich následků. Jedním z období, které se projevuje.
DOPRAVNÍ VÝCHOVA Jízdní kolo. Milí žáci, předpokládám, že mezi vámi není nikdo, kdo by nerad jezdil na kole. Kolo je vaším pomocníkem při cestě za kamarádem,
ŘÍZENÍ PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH Řízení provozu na pozemních komunikacích Provoz na pozemních komunikacích se řídí: - světelnými, případně i.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Tisková konference příčiny nehod v podzimním a zimním období priority a úkoly – podzimní období Tisková konference příčiny nehod.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
PODZIM na SILNICÍCH - chodci + cyklisté = nechránění účastníci - chybí pud sebezáchovy - zejména horší viditelnost (tma, mlha, déšť…..) - změna povrchu.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška NÁVRH A VYHODNOCENÍ OPATŘENÍ KE SNÍŽENÍ NEHODOVOSTI Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního.
VÝVOJ DOPRAVNĚ BEZPEČNOSTNÍ SITUACE NA ÚZEMÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE ZA ROK LEDNA 2011 KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE.
Mgr. Iveta Niederlová VY_32_INOVACE_17_ 17_cyklista.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_01_PRVNI_SVETOVA_VALKA Název materiálu:První světová válka Předmět:Člověk a jeho světRočník: 5. Časová dotace:45 minutDatum.
Tisková konference dopravní nehodovost - priority a úkoly – podzimní období Tisková konference dopravní nehodovost - priority.
DOPRAVNÍ NEHODOVOST NA ÚZEMÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE ZA ROK
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_02_Cyklista.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_35_CHOVÁNÍ CYKLISTY TÉMA:
DOPRAVNÍ VÝCHOVA CYKLISTA VYBAVENÍ JÍZDNÍHO KOLA VYBAVENÍ CYKLISTY.
MOJE CESTA DO ŠKOLY Bezpečnost v silničním provozu
Autor: Mgr. Radana Marelová
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_15_PRVOUKA
Tisková konference Velikonoce 2010, jarní motoristická sezona plk. Ing
Letní prázdniny lepší než 2009 ?
Prázdniny bezpečnější
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Prázdniny vyhodnocení plk. Ing. Tomáš LERCH.
DUM_008/ ČLOVĚK A JEHO SVĚT/BEZPEČNĚ NA SILNICI/ VYDMUCHOV/ŠŤÁSTKOVÁ/ 2012 Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace.
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_STAT Název materiálu: Stát Předmět:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_07_LIDSKY_ORGANISMUS_KOSTRA
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Alkohol v silničním provozu plk. Ing. Tomáš LERCH
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za období leden až září roku 2013 a technický stav vozidel plk.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Viditelnost nemotorizovaných účastníků silničního provozu a rizika podzimního a zimního období.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Senioři v dopravě kpt. Mgr. Miroslav ŠIMEČEK
Věcné učení Doprava, dopravní prostředky.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_76_PRV1
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za I. čtvrtletí roku 2014 a Velikonoce plk. Ing.
0.7 SEKUNDY.
Dětské dopravní hřiště Liberec
0.7 SEKUNDY.
Dopravní nehodovost v Pardubickém kraji 2018
Transkript prezentace:

Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu: VY_32_INOVACE_13_BEZPECNE_NA_KOLE Název materiálu:Bezpečně na kole Předmět:Občanská výchovaRočník:6. Časová dotace:45 minutDatum ověření: Jméno autora:Mgr. Kristýna Rýcová Klíčová slova:Cyklista – úrazy – bezpečnost v dopravě – používání přileb – zásady bezpečného chování Výchovné a vzdělávací cíle: Žák zná pravidla bezpečného chování v dopravě, popíše chování cyklisty Rozvíjené klíčové kompetence: Občanské – chová se odpovědně v krizových situacích a přebírá odpovědnost za sebe Anotace, metodický list: Prostřednictvím interaktivního znázornění žáci získají základní informace o bezpečném chování v dopravě se zaměřením na jízdu na kole. Použité zdroje: Neštěstí: Cyklistovi se zamotala brzda do kola, nehodu nepřežil. In: Tv.nova.cz [online] [cit ]. Dostupné z: Smrtelná nehoda cyklisty v Jeseníkách. In: Horská služba ČR [online] [cit ]. Dostupné z: Auto srazilo dvanáctiletého cyklistu bez přilby, nehodu nepřežil. In: IDnes.cz [online]. [cit ]. Dostupné z: /krimi.aspx?c=a110718_154745_olomouc-zpravy_sot /krimi.aspx?c=a110718_154745_olomouc-zpravy_sot IBESIP [online] [cit ]. Dostupné z:

Bezpečně na kole

Přečti si následující zprávy a uveď, co bylo příčinou úrazu. Kdo je zavinil? Dalo se jim nějak zabránit? Jak?

Neštěstí: Cyklistovi se zamotala brzda do kola, nehodu nepřežil Na Karlovarsku se stala kuriózní nehoda s nešťastným koncem. Cyklistu zabilo staré kolo, kterému se rozbily brzdy. Nehodu nepřežil. Bezvládného muže ležícího bez známek života objevili náhodní svědci v pátek dopoledne na silnici mezi obcemi Štědrá a Borek na Karlovarsku. Agenturu Mediafax o nálezu mrtvého muže informoval mluvčí policie Pavel Valenta. Vyšetřování ukázalo, že došlo k opravdu nešťastné nehodě, jejíž příčinou byla porucha starého kola. Cyklista jel bezpečně po kraji silnice, ale špatný stav brzd se mu stal osudným. Mechanismus se totiž zamotal do drátů předního kola, které se zaseklo. To muže katapultovalo přes řidítka a způsobilo mu smrtelné zranění.

Smrtelná nehoda cyklisty v Jeseníkách Při sjezdu cyklisty z Ovčárny směrem na Hvězdu na silničním kole došlo ve spodní třetině silnice ke kolizi sedmatřicetiletého cyklisty s autobusem pravidelné kyvadlové dopravy. Záchranáři Horské služby ČR byli na místě nehody během 5-ti minut od nahlášení nehody dispečinkem záchranné služby Bruntál. Do příjezdu rychlé lékařské pomoci Bruntál byla prováděna resuscitace, avšak lékařka posléze Konstatovala smrt v důsledku polytrauma a podezření na vnitřní krvácení. Cyklista měl na hlavě přilbu, ale rychlost byla tak veliká, že kolizi s autobusem nepřežil. Současně s RLP Bruntál byl aktivován vrtulník LZS Ostrava, který přistál na parkovišti Hvězda a po konstatování smrti cyklisty lékařkou RLP Bruntál odletěl.

Auto srazilo dvanáctiletého cyklistu bez přilby, nehodu nepřežil Dvanáctiletý chlapec zahynul poté, co ho u Bernartic na Jesenicku při jízdě na bicyklu srazilo auto. Hoch, jenž neměl na hlavě přilbu, utrpěl při nárazu těžká zranění, kterým i přes rychlý zásah záchranářů s vrtulníkem podlehl. Policistům sice řidička po nehodě řekla, že hocha na kole přehlédla, do jaké míry však nehodu ovlivnil fakt, že chlapec vjížděl na hlavní silnici, a zda žena vůbec měla šanci srážce zabránit, bude muset určit soudní znalec. "V tuto chvíli se v žádném případě nedá jednoznačně určit, na čí straně je vina," řekla mluvčí jesenické policie Tereza Neubauerová. "Řidička jela po hlavní komunikaci z Bernartic na Vidnavu, chlapec přijížděl po vedlejší silnici od Horních Heřmanic. Mladého cyklistu bez přilby žena nabrala na přední kapotu," popsala mluvčí policie. /krimi.aspx?c=a110718_154745_olomouc-zpravy_sot

Dopravní úrazy Každoročně utrpí v souvislosti s dopravními nehodami újmu na zdraví kolem dětí, což představuje 145 tříd základních škol. Základní příčinou úrazů a zranění je nezodpovědné chování. Úraz se stane během zlomku vteřiny, ale přináší dlouhodobé následky nejen pro zraněného, ale pro celou rodinu i společnost.

Jak zabránit úrazům? Dbejte na stav kola a jeho výbavu

Používejte cyklistické přilby Těžká zranění jsou většinou provázena vážným poraněním hlavy. Mnoho z těch, kteří utrpí tato těžká poranění se už nikdy neuzdraví. Zlomené kosti nebo odřeniny se mohou zahojit, ale poranění hlavy může vést ke smrti nebo k invaliditě. Přilba je POVINNÁ pro cyklistu do 18 let…. … ale život zachrání v každém věku!!! Pády bez přileb: pady-bez-prilbyhttp:// pady-bez-prilby

Snažte se vidět a být viděni Bezpečnostní prvky na jízdním kole jsou nezbytné pro zaručení dobré viditelnosti. Povinné je vybavení přední bílou odrazkou, zadní červenou odrazkou a oranžovými odrazkami na pedálech a v paprscích kol (mohou být doplněny reflexními proužky na botách a oděvu). Za snížené viditelnosti musí být kolo vybaveno rovněž světlometem svítícím bílým světlem vpředu a stálým nebo blikajícím červeným světlem vzadu. Pamatujte, reflexní doplňky bezpečnost cyklistů na silnicích v každém případě zvyšují.

Viditelnost Test viditelnosti:

Jezděte při pravém okraji a s rozestupy Ve vozovce i na stezce jezděte vpravo, přitom ale dodržujte bezpečný odstup od překážek, zejména od parkujících automobilů. Dejte si pozor na vozidla, která zastavila, nebo zastavují, především na vystupující - otevřené dveře. Při jízdě ve skupině jezděte za sebou s dostatečnými rozestupy a ve velké skupině se rozdělte na několik menších.

Buďte ohleduplní a předvídaví Chovejte se k ostatním tak, jak chcete, aby se chovali ostatní k vám. Nespoléhejte se však na své okolí a předpokládejte, že všichni kolem vás mohou kdykoli chybovat. A také že cesta před vámi nemusí být volně průjezdná – nevjíždějte proto bezhlavě tam, kam nevidíte. Dejte si pozor na přijíždějící a předjíždějící vozidla.