● Ivan Olbracht a jeho díla inspirovaná Podkarpatskou Ukrajinou ● Vytvořila: Mgr. Monika Vlková ● SPŠ Uh. Brod.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Advertisements

Prezentace literárního díla a jeho autor Jan Zeman I4.B.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Rozbor uměleckého textu
Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_14
Nikola Šuhaj loupežník
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_727_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
VY_32_INOVACE_31-18 Česká próza po r Ladislav Fuks.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Joseph Heller Narození 1. květen 1923 Úmrtí 12. prosinec 1999 NárodnostAmeričan.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _13_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_21_CJL_L Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Poválečné Československo
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ivan Olbracht životopis, dílo, ukázka.
Období od vzniku samostatného Československa po současnost
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Moderní báje v literatuře
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
FANTASTICKÁ LITERATURA
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Autor: Bc. Eva Doležalová
Karel Čapek – 1. část tvorby Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-U
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:JOSEF KAJETÁN TYL Autor:Mgr.
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
Michail Šolochov (1905 – 1984).
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
VY_32_INOVACE_3D.9.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Téma: Audience – V. Havel
Balada pro banditu.
Postmodernismus Postmodernismus. Dokážete vysvětlit tento pojem?
1 Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Ivan Olbracht.
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Legioná ř ská literatura a obraz 1. sv. války Ro č ník:T ř etí Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
1 Josef Škvorecký. 2 Josef Škvorecký (1924) Vystudoval filozofii v Praze, působil jako redaktor, spisovatel. Po r emigroval, přednášel jako univerzitní.
Mgr. Marie Havránková SOCIÁLNÍ PRÓZA A SOCIALISTICKÝ REALISMUS Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
● Ivan Olbracht a inspirace Podkarpatskou Ukrajinou ● Vytvořila: Mgr. Monika Vlková ● SPŠ Uh. Brod.
 Karel Čapek – 2. část tvorby  Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod  OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-L
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH. Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se.
Milan Kundera nar „Muži obdivují ženy, které mluví jako knihy, ale berou si ženy, které vaří jako z kuchařské knihy.“
Jan Neruda - dílo.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ROMANTISMUS.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Spisovatelé a ilustrátoři
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
Městská tematika – Ignát Hermann
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
Pro cenu utíkám, síly své napínám, vše co mám vydávám, pro tebe žiju! Nezadrží mě nic, chci vše co pro mě máš, mou hlavu pozvedáš, tobě náležím!
Česká literatura 1.poloviny 20. století
Střední škola obchodně technická s. r. o.
VY _32_INOVACE_05_09P.Šabach
ROMANTISMUS VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
Transkript prezentace:

● Ivan Olbracht a jeho díla inspirovaná Podkarpatskou Ukrajinou ● Vytvořila: Mgr. Monika Vlková ● SPŠ Uh. Brod

Ivan Olbracht a jeho díla inspirovaná Podkarpatskou Ukrajinou

Ivan Olbracht ( ) ● Vlastním jménem Kamil Zeman, syn spisovatele Antala Staška. ● Pocházel ze Semil, studoval práva, potom filozofii, studia nedokončil a věnoval se žurnalistice.

● Ve 30. letech často pobýval na Podkarpatské Ukrajině. ● Ani po roztržce s KSČ r se nevzdal komunistického přesvědčení, po druhé světové válce byl činný ve vysokých státních orgánech.

● Do literatury vstupuje ještě před 1. sv. válkou knihou povídek ● O zlých samotářích ● zobrazuje lidi žijící na okraji společnosti, společenské vyděděnce (tulák, rasík, komedianti) ● jejich beznaděj a životní ztroskotání se pudově vybíjejí zlem

● Na domácí politickou situaci reagoval románem Anna proletářka, pro nějž je příznačné politizování a schematismus.

● Ve 30. letech opouští pražský politický život a velmi často pobývá na Podkarpatské Rusi.

Nastává vrcholné období jeho tvorby

baladický román Nikola Šuhaj loupežník ● historická postava – válečný zběh Nikola Šuhaj chce po svatbě s Eržikou normálně žít, ale okolnostmi je donucen k loupežím. ● Dovídá se, jak k němu lid vzhlíží jako k hrdinovi, věří v jeho nezranitelnost.

● České četnictvo chce obnovit na Ukrajině pořádek a pronásleduje Šuhaje. ● Nakonec četníci vypisují odměnu na jeho hlavu. Nikolovi kamarádi se odměnou nechají zlákat. ● Jeden z jeho kamarádů mu zatne sekyru do hlavy ( i on věří, že se mu vyhýbají kulky) a Nikola umírá.

● Nikola je pohřben na koločavském hřbitově, bez náhrobku a bez rakve, ale jeho legenda žije dál v koločavských lesích. A sahá i dále. Především zásluhou Ivana Olbrachta. ● Olbrachtův pomník na Ukrajině

● Román vyniká neobyčejnou kompozicí – propojení legendy se skutečností, postupy reportážní i postupy románové, prvky lidové slovesnosti.

Reakce na Olbrachtovo dílo V roce 1933 vyšla kniha Nikola Šuhaj loupežník a stala se v Československu hitem. Získala četná ocenění, včetně státní ceny za literaturu. V okruhu četnictva však vyvolala doslova bouři. „Podle zpráv některých listů jsou četníci velmi rozhořčeni nad tím, že státní cena 28. října byla udělena Ivanu Olbrachtovi za knihu Nikola Šuhaj. Četnická korespondence zdůrazňuje, že přiznání ceny v době, kdy čtyřicet osm četníků bylo,těmito individui´ sprovozeno ze světa, vzbudilo v řadách četnictva hluboké politování a má za to, že se udělení ceny stalo,patrně omylem´.“ /Haló noviny, 7. listopadu 1933/

Četnická stanice a hroby zastřelených českých četníků

● Na motivy tohoto románu vznikl v 70. letech úspěšný muzikál Balada pro banditu. ● Text: Milan Uhde ● Hudba: Miloš Štědroň ● V hlavních rolích: Iva Bittová, Miroslav Donutil

Ukázka z filmu:

soubor tří povídek Golet v údolí ● Událost v mikve ● Zázrak s Julčou ● O smutných očích Hany Karadžičové ● Je zde zpodobněn svět ortodoxních ukrajinských Židů.

Úryvek z povídky O smutných očích Hany Karadžičové "Znáte přece poučnou talmudskou povídku Pinchesa Jakuboviče o rabim na rozcestí! Šel moudrý rabi cestou. Dohonil ho na voze muž goj (bezvěrec) a vyzval ho, aby si přisedl. Jeli v dobré vůli spolu až dospěli na rozcestí. A tam visel ten, nu ten na tom dřevě, však už víte, jak bývá na rozcestích. Goj nepozdravil. "Proč jsi nesmekl klobouk?" otázal se za chvíli rabi. "Proč bych smekal? Zasmál se muž. "V nic nevěřím." "Pak zastav, prosím, a já slezu," řekl rabi. "Mohl jsem jeti s člověkem jiného náboženství, ale s člověkem bez víry se cestovati bojím, poněvadž ten jest schopen všeho.“

Hory a staletí ● Kniha reportáží z Ukrajiny

„Nikola Šuhaj žije. Žije v těchto horách a s nimi. Bude žít. Neříkejme věčně, neboť tomuto slovu rozumíme dnes ještě méně, než mu rozuměli naši náboženští pradědové, a spokojme se s prostým slovem : dlouho. " (Závěr románu)

Zdroje: Panorama české literatury (Literární dějiny od počátků do současnosti), Rubico Olomouc 1994