Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Moderní báje v literatuře

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Moderní báje v literatuře"— Transkript prezentace:

1 Moderní báje v literatuře
Zabili, zabili chlapa z Koločavy. Řekněte, hrobaři, kde je pochovaný. Bylo tu, není tu, havrani na plotu. Bylo víno v sudě, teď tam voda bude. Není, není tu.

2 Připomeňme si literární žánr báje
Báje (mýtus) – příběh, v němž lidé ztvárnili své představy o vzniku světa, o přírodních jevech, o bozích, významných hrdinech. Jednotlivé mýty pak vytvořily větší celek – tzv. mytologii.

3 Pro evropskou kulturu je významná především mytologie řecká a biblická.
Vznikají báje v moderní době

4 Vytvořit moderní báji se podařilo ve 30. letech 20
Vytvořit moderní báji se podařilo ve 30. letech 20. století Ivanu Olbrachtovi

5 Ivan Olbracht (1882-1952) Spisovatel, žurnalista, politik
Ve 30. letech často pobýval na Podkarpatské Ukrajině Zde čerpal náměty pro svá díla

6 Kde se nachází Podkarpatská Ukrajina?

7 Zaujala ho historická postava – válečný zběh Nikola Šuhaj, který se skrýval v okolí rodné vesnice Koločavy Po válce byl donucen okolnostmi krást (potřeboval získat peníze pro svatbu s milovanou Eržikou) Postupně se kolem něj vytváří družina a Nikola se stává obávaným loupežníkem

8

9 Kolem Nikoly zároveň vyrůstá legenda:
- byl očarován bosorkou, která mu přiřkla nezranitelnost – nezabije ho žádná střela, všechny kulky se mu vyhýbají - bohatým bere a chudým dává a nikdy nikoho – mimo sebeobranu nebo ze spravedlivé msty – nezabije.

10 Čeští četníci Šuhaje pronásledují, ten však stále uniká, nakonec vypíší na jeho hlavu odměnu
Nikolovi kamarádi se odměnou nechají zlákat. Jeden z jeho kamarádů mu zatne sekyru do hlavy ( i on věří, že se mu vyhýbají kulky) a Nikola umírá.

11

12 Nikola je pohřben na koločavském hřbitově, bez náhrobku a bez rakve, ale jeho legenda žije dál v koločavských lesích. A sahá i dále.

13 Četnická stanice a hroby zastřelených českých četníků

14 „Nikola Šuhaj žije. Žije v těchto horách a s nimi. Bude žít
„Nikola Šuhaj žije. Žije v těchto horách a s nimi. Bude žít. Neříkejme věčně, neboť tomuto slovu rozumíme dnes ještě méně, než mu rozuměli naši náboženští pradědové, a spokojme se s prostým slovem : dlouho. " (Závěr románu)

15 Román vyniká neobyčejnou kompozicí – propojení legendy se skutečností, postupy reportážní i postupy románové, prvky lidové slovesnosti.

16 Na motivy tohoto románu vznikl v 70
Na motivy tohoto románu vznikl v 70. letech úspěšný muzikál Balada pro banditu. Text: Milan Uhde Hudba: Miloš Štědroň V hlavních rolích: Iva Bittová, Miroslav Donutil

17 Ukázka: BppuFs

18 Otázky a úkoly: 1) Vysvětlete historickou skutečnost, že na Podkarpatské Ukrajině zasahovali proti loupežím čeští četníci. 2) Určete v Olbrachtově románu prvky reality a prvky báje. 3) Znáte nějaká další díla Ivana Olbrachta?

19 Zdroje: www.cesi.sk/bes/06/78/67kol2.jpg
Panorama české literatury (Literární dějiny od počátků do současnosti), Rubico Olomouc 1994 Soukal a kol.: Čítanka pro 3. ročník SOŠ, SPN Praha 2002


Stáhnout ppt "Moderní báje v literatuře"

Podobné prezentace


Reklamy Google