Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Velká Morava.
Advertisements

Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Konstantin a Metoděj Jazykový přínos – písmo Seminární práce do předmětu Společensko – vědního semináře Eva Vítková Gymnázium Boskovice 2012.
1. Vznik Velké Moravy 1  první skutečný centralizovaný stát na našem území  začala se vytvářet v 8. století, kdy při řekách Morava a Dyje začala vznikat.
Odkaz Konstantina a Metoděje Daniela Němcová, 4.B.
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Přemyslovská orlice Český stát v 11. a 12. století Děkan Kosmas, autor kroniky.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Opakování, shrnutí Sochařství a architektura v českých zemích v období baroka Materiál je zpracován v rámci.
Středověké legendy o českých světcích Komárková Tereza Nováková Gabriela Duchovní kultura Evropy, ZS 2015/2016.
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Brno Jan Sehnal VI. tř. Hlavní nádraží  Je nejdůležitější osobní nádraží v Brně  Je postaveno ve slohu SECESE  Je kulturní.
Významné hradisko z 8. – 9. stol. Nejrozsáhlejší slovanské archeologické naleziště v ČR Bylo jedním z nejvýznamnějších středisek Velkomoravské říše Pravděpodobně.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
Staroslověnština. Vznik nejstaršího slovanského spisovného jazyka Staroslověnština nejstarší slovanský spisovný jazyk do písemnictví byla uvedena jako.
VY_32_INOVACE_D7.05 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Počátky našeho písemnictví
N. Sedláková E. Jarabicová
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Co se dnes naučíme? Budeme se orientovat v počátcích českých dějin
KARLŮV MOST A PRAŽSKÝ ORLOJ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Konstantin a Metoděj dopad jejich mise na jazyk a literaturu
Sámova říše a Velká Morava
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
Co víš o tom, jak to vypadalo na našem území ve středověku?
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_09
Velká Morava Petr Procházka
Česká republika Obyvatelstvo
Život Karla IV. Julie Trojančíková.
Adéla Břečková, Kristýna Vyskočilová
Poutní místa na jižní Moravě
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Pravoslavná církev Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
První státní útvary na našem území
VY_32_INOVACE_43A_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 03
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
Digitální učební materiál
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
. Velká Morava Dějepis 7.ročník.
VÝZNAMNÁ ŽIVOTNÍ DATA KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
VELEHRAD Jonáš Uřičář IX.B
Velkomoravská říše VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_6_VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE
Náboženství v ČR.
Velkomoravská říše Počátky Velké Moravy Knížectví nitranské – Pribina Knížectví moravské – Mojmír 830 – spojení – základ Velkomoravské říše Nejmocnější.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
VELKÁ MORAVA.
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Anotace: Klíčová slova:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Přírodní podmínky na území Slovácka
Po stopách sv. Cyrila a Metoda v Ázii a v Európe 14-dňový pútnický zájazd s bohatým duchovným programom vyše 7 000 km putovania po životných.
První státní útvar na našem území, dále jen VM
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
KAREL IV..
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
5.D HUSITSTVÍ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Transkript prezentace:

Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B

Konstantin Narodil se buď koncem r. 826 nebo začátkem r. 827 v Soluni. Jeho otec se jmenoval Lev, jméno matky není známé. Byl nejmladší ze všech dětí. Ve 14 letech šel studovat do Cařihradu. Za svůj život měl bohaté misionářské zkušenosti. Během pobytu v Římě Konstantin onemocněl a vstoupil do kláštera, kde přijímá řeholní jméno Cyril. 14. února 869 zemřel. Pochován je v kostele sv. Klimenta v Římě.

Metoděj Metoděj se narodil okolo roku 815 v Soluni. Metoděj je jeho řeholní jméno. Původně se jmenoval snad Michal. Byl nejstarší ze svých sourozenců. Celkem jich měl šest. Studoval v Cařihradě právo. Velkou část života prožil v klášteře. Zemřel 6. dubna 885. Pravděpodobně je pohřben ve svém katedrálním chrámu Panny Marie na Velehradě.

Mise na Velké Moravě Na žádost knížete Rastislava byli oba bratři posláni na Velkou Moravu, aby zde šířili křesťanství. Jejich mise začala roku 863. Nejprve zavedli slovanský jazyk do bohoslužby, tzv. staroslověnštinu. Dalším krokem bylo vytvoření písma. O to se postaral Konstantin a založil „hlaholici“. Díky tomu přeložili mnoho náboženských textů do jazyka, kterému každý rozuměl. Jsou pokládáni za zakladatele slovanského písemnictví.

Velehrad Obec Velehrad se nachází asi 7 km od Uherského Hradiště. Je významným duchovním centrem, místem konání častých církevních poutí a shromáždění nebo cyrilometodějských oslav. Chloubou farnosti je nádherná barokní bazilika. V podzemí baziliky je přístupné lapidárium. Bazilika byla v dubnu 2008 prohlášena za národní kulturní památku. Vznik cyrilometodějské tradice má kořeny v období národního obrození. Tyto oslavy se konají na Velehradě každý rok na Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, který se slaví 5. července. V dubnu roku 1990 se k poutníkům připojil i papež Jan Pavel II.

Památky Kostely a kaple: Bílovice nad Svitavou Brno Břeclav České Budějovice Olomouc Praha Radhošť Ratibořice Velehrad Valašské Klobouky Sochy: Svatý Hostýn socha na Karlově mostě socha Cyrila a Metoděje v Mikulčicích sousoší na Radhošti socha z písku v Nitře Literární díla: Život Konstantinův Život Metodějův

Závěr Díky svým zásluhám za uvedení křesťanství na Velké Moravě jsou nazýváni „Apoštoly Slovanů“ Zasloužili se o velký rozvoj křesťanství, jazyka, literatury i celé tehdejší společnosti. Jejich památku si připomínáme každoročně 5. července. V červenci příštího roku si ji přpimeneme o trochu více, protože už to bude 1150 let od jejich příchodu na Velkou Moravu. Už teď se na tuto událost připravují velké oslavy.