NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3806 ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Přírodopis.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AZ-Kvíz Listnaté dřeviny
Advertisements

Dožívá se vysokého věku až 1000 let
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
STROMY A KEŘE II. LISTNATÉ STROMY
Stromy.
Bukovité a Břízovité.
EKOSYSTÉM LES – stromy jehličnaté a listnaté
POZNÁVÁNÍ LISTNATÝCH STROMŮ
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: LÍSKOVITÉ
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: BŘÍZOVITÉ I.
Břízovité (správné zbarvení pro dvouděložné r.)
Další listnaté dřeviny
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Listnaté stromy a keře Mgr. Jana Brázdová.
Rostliny rybníka a jeho okolí
Listy, květy a plody rostlin
Dřeviny – listnaté stromy
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA KRYTOSEMENNÉ DŘEVINY ČELEĎ: BUKOVITÉ I.
LISTNATÉ STROMY LESA.
R O S T L I N Y K R Y T O S E M E N N É
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:
Bukovité (správné zbarvení pro dvouděložné r.)
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: BUKOVITÉ III.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_32_INOVACE_414, 21. sada, Přírodověda
LISTNATÉ STROMY A KEŘE V OKOLÍ ŠKOLY
Břízovité Vypracovali: Vojta Čech – zpracování prezentace, . .
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: JAVOROVITÉ II.
Čeleď: Břízovité Mají řapíkaté listy, s pilovitým okrajem čepele
Břízovité (Betulaceae)
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: JAVOROVITÉ I.
NázevRostliny malpighiotvaré, bukotvaré Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika AnotaceVýklad s fotkami, lze použít i jako materiál.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Pří_271_Živá příroda_Listnaté stromy Chřibů Autor: Mgr. Marie Pížová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace Základní.
Trénink krytosemenných dřevin
Les-Lesní patra.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_24_Listnaté stromy Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Žaneta Fiebigerová.
LISTNATÉ STROMY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zpracovala: Mgr. Z. Pavlů
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Čeledi: břízovité, bukovité, vrbovité Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
Základní škola Oskol, Kroměříž příspěvková organizace Přírodopis 7. ročník Autor: Ing. Eva Blešová Vytvořeno v rámci projektu „Škola hrou - počítače ve.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Meclov, příspěvková organizace AUTOR: Blanka Petlánová NÁZEV: VY_32_INOVACE_Pr2_17_Listnaté stromy TEMA: Listnaté.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského v Novém Strašecí Komenského nám. 209, Nové Strašecí tel , ,
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
LISTNATÉ STROMY A JEJICH PLODY
VY_32_INOVACE_Sib_III_16 Dřeviny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
TÉMA: Listnaté stromy (bez ovocných)
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
DŘEVINY Zdroj: cs.wikipedia.org
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_04-49 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_PŘÍRODOPIS
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I)
LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí,
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_32_INOVACE_04_Rozmanitost přírody-lesy v ČR
TÉMA: Listnaté stromy (bez ovocných)
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_06_Listnaté stromy
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_03_Les_stromy
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Přírodopis ROČNÍK: 7. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_18_12Př-Listnaté stromy AUTOR: Mgr. Lenka Pazderová DATUM TVORBY: Květen 2014 OVĚŘENÍ: ANOTACE: Prezentace je určena k vysvětlení učiva o listnatých stromech. Snímky lze použít jako zápis do sešitu.

LISTNATÉ STROMY

BUK LESNÍ šedá hladká borka listy vejčité, lesklé, po krajích chlupaté plod bukvice – nažky v ostnité číšce dřevo tvrdé

DUB LETNÍ listy laločnaté plody žaludy – nažky v miskovité číšce dřevo velmi tvrdé, používá se na vodní stavby ( nehnije, pod vodou zčerná)

LÍPA SRDČITÁ listy srdčité květenství (vidlan) má blanitý listen plody oříšky dřevo měkké – užívá se na řezbářské práce

VRBA JÍVA jednopohlavné květy uspořádané v jehnědách rostlina dvoudomá

TOPOL OSIKA listy s dlouhými řapíky → ve větru se nápadně chvějí samčí i samičí květy tvoří jehnědy plod – tobolka s ochmýřenými semeny

HABR OBECNÝ listy podle žilek řasnatě zprohýbané, okraj listu je dvojitě pilovitý plody – oříšky s blanitým trojlaločným křídlem

BŘÍZA BĚLOKORÁ kmen s bílou borkou jednopohlavné květy tvoří jehnědy plod – nažka s dvěma křídly

JAVOR MLÉČ plod – křídlatá dvounažka listy s 5 – 7 špičatými nestejně velkými laloky

JAVOR KLEN listy s 5 – 7 laloky, které nejsou ostře zašpičatělé

JAVOR BABYKA listy mají pět vejčitých, tupě zašpičatělých laloků s hlubokými zářezy

BEZ ČERNÝ bílé květy tvoří květenství – vrcholík plody – černé bobule (bezinky) květy i plody jsou léčivé

JÍROVEC MAĎAL listy složené (dlanitě 5 – 7 četné) plod – ostnitá tobolka

KAŠTANOVNÍK SETÝ listy jednoduché semena jedlá (jedlé kaštany)

OLŠE LEPKAVÁ listy široce vejčité, na špičce vykrojené, mladé lístky lepivé okřídlená semena v dřevnatých šišticích často roste na březích potoků a řek

JASAN ZTEPILÝ listy lichozpeřené černé pupeny plody - úzce podlouhlé křídlaté nažky

Citace a zdroje THYSSEN, Malene. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WILLOW. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Fagus_sylvatica_leaf_001.jpg WILLOW. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Fagus_sylvatica_leaf_002.jpg ELSNER, Gerhard. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NIKANOS. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Stieleiche_bei_Wilsede.jpg LLEZ. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BEENTREE. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Quercus_robur_wood_ray_section_2_beentree.jpg WAUGSBERG. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: EDISTEEWR. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BUTKO, Andrew. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WILLOW. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Citace a zdroje DESCOUENS, Didier. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WILLOW. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MAYER, Daniel. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HUGO.ARG. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: TOPJABOT. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Illustration_Populus_tremula0.jpg WILLOW. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Carpinus_betulus_-_Hunsr%C3%BCck_001.jpg MPF. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: RASBAK. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MPF. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: JORDGUBBE. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 01.jpg/800px-Betula_Pendula_at_Stockholm_University_ jpg KRATZ, Rüdiger. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Citace a zdroje BARRA, A.. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: GRANDMONT, Jean-Pol. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Acer_platanoides_1JPG.JPG PORSE, Sten. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ZIARNEK, Krzysztof. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Acer_platanoides_fruit_kz.jpg RASBAK. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: cens%29.jpg/800px-Noorse_esdoorn_bloeiwijze_%28Acer_platanoides_inflorescens%29.jpg ZIARNEK, Krzysztof. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Acer_pseudoplatanus_infloresc_kz.JPG JOJAN. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VINCENTZ, Frank. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Acer_pseudoplatanus5_ies.jpg PORSE, Sten. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Citace a zdroje IES. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AIWOK. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WILLOW. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KKU. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: JASIUTOWICZ, Krzysztof P.. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Sambucus_nigra_fruit_kpjas_ _1.jpg SANNSE. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ZAUBER. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Knospe_Rosskastanie_in_Schwetzingen.JPG VIZU, Victor. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%82_1_VizuIMG_2021.JPG/450px- %D0%9A%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%B0%D0%BD_%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%82_1_VizuIMG_2021.JPG SOLIPSIST. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Aesculus_hippocastanum_fruit.jpg DARKONE. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Edelkastanie_%28Castanea_sativa%29_1.jpg

Citace a zdroje MPF. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WITTKOWSKY, Wilfried. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WILLOW. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BOTAURUS-STELLARIS. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Unterspreewald-Gross-Wasserburger-Spree-01.jpg Unterspreewald-Gross-Wasserburger-Spree-01.jpg ALINJA. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Alnus_glutinosa_tervalepp%C3%A4_lehti.jpg Alnus_glutinosa_tervalepp%C3%A4_lehti.jpg PEREZ, David. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WILLOW. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BOTAURUS-STELLARIS. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: jpg jpg PORSE, Sten. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: IKAL. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: IKAl_090920_Esche_Fr%C3%BCchte.jpg IKAl_090920_Esche_Fr%C3%BCchte.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pazderová