Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Baroko v evropské literatuře Tematická oblast: Český jazyk a literatura.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Advertisements

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Baroko.
Doba Charakteristika Znaky
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Dějiny umění Charakteristika uměleckého stylu
Barokní umění.
Evropské barokní malířství Barokní radikalismus
Baroko II. Sochařství. Baroko II. Sochařství Anotace: Materiál je určen pro práci žáků 4. ročníku ZŠ v předmětu Výtvarná výchova na téma barokní sochaři.
BAROKO Doba protikladů.
Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji PROJEKT CZ.1.07/1.1.08/
Victor Hugo ( ).
Barokní literatura v Evropě a v Čechách
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Baroko v Evropě Itálie Torquoto Tasso/ /, dvorský básník /inspiroval J.W.Goetha-drama:T.Tasso/ Nábožensko-hrdinský epos:Osvobozený Jeruzalém/25.
Portréty literárních osobností světové literatury.
BAROKO - umělecký směr 16. – 18. století
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: ______________________________________________________________________________________________.
BAROKO.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Baroko Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Baroko – výtvarné umění, hudba – 8. ročník
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Antická literatura: Římská literatura Tematická oblast: Český jazyk a literatura.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): České baroko: Oficiální katolická literatura Tematická oblast: Český jazyk.
České baroko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3612_České_baroko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Barokní umění. Baroko (barok) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného tvaru) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného.
Barokní kultura Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3611_Barokní_kultura Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Arnošt Lustig Tematická oblast: Česky jazyk a.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Romantismus ve světové literatuře: Německo, Anglie, USA Tematická oblast:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Trávicí soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
BAROKO. původ slova z portugalštiny – barocco = perla nepravidelného tvaru umělecko-kulturní směr barok vznikl v Itálii a šířil se asi od roku 1600 do.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Literatura národní obrození: I. fáze Tematická oblast: Český jazyk a literatura.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka III. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Bible Tematická oblast Český jazyk a literatura pro I. ročník oboru Krajinář.
Epos Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Literatura období baroka Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Realismus v české literatuře: Karel Havlíček Borovský Tematická oblast:
Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Jan Otčenášek
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Významní představitelé renesanční literatury
NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský.
Divadlo španělského zlatého věku 2
Středověká literatura - úvod
VY_32_Inovace_ Antická literatura Český jazyk 8. ročník
Název prezentace (DUMu): Alternátor – zapojení
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ Průhonice
Renesance a humanismus
BAROKO sochařství, malířství, literatura
ŠABLONA III/2 BAROKO Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_ 287_ BAROKO
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Romantismus Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
BAROKO konec 16. století – začátek 18. století
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název prezentace (DUMu):
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_18
Název prezentace (DUMu): Klasické zapalování
BAROKO významní představitelé
BAROKO sochařství, malířství, literatura
BAROKO - OPAKOVÁNÍ Anotace: Prezentace je určena žákům osmého ročníku
BAROKO V EVROPSKÉ LITERATUŘE
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Baroko v evropské literatuře Tematická oblast: Český jazyk a literatura Ročník: I. ročník Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku:leden 2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

ANOTACE Estetické vzdělávání významně přispívá ke kultivaci člověka, vychovává žáky ke kultivovanému jazykovému projevu a podílí se na rozvoji jejich duchovního života. Záměrem této sady výukových materiálů s názvem: Český jazyk pro I. ročník oboru KRAJINÁŘ je utvářet kladný vztah k materiálním a duchovním hodnotám, prohloubit a kultivovat jazykový projev žáků. Žáci získají přehled o hlavních jevech a pilířích v české a světové literatuře od počátku starověku do poloviny 19. století. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě reflektují tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Český jazyk a literatura na SOU Uherský Brod. Tato prezentace se věnuje evropské barokní literatuře.

Baroko v evropské literatuře

- 2. pol. 16. stol.-pol. 18.stol. - z portugalského barroco = nepravidelná perla, ale též význam „přetížený“ - motivy nicoty, skepse (pochyby) k pozemskému životu - barokní člověk je zmítán nejistotou, válkami, upíná se tudíž k věčným nadpozemským jistotám – k BOHU - hlavním principem barokní literatury se stává kontrast (ANTITEZE) světa pozemského (lidského) a světa duchovního (božího) - používají se alegorie, symboly a hyperboly - frekventovaným tématem je smrt (vytoužený cíl duše), typické je líčení pozemských hrůz a pekel - dochází k oživení typických středověkých žánrů: legenda, duchovní píseň, epos, traktát, reflexivní lyrika - malířství: Rubens, Rembrandt, Caravaggio - sochařství: Bernini, Braun, Brokof – sochy na Karlově mostě

Tři Grácie ( ) Autoportrét Peter Paul Rubens (1577 – 1640) byl vlámský malíř, mistr barokního stylu

Matyáš Bernard Braun ( ) byl rakouský sochař a řezbář působící převážně v Čechách. Je zařazován mezi nejvýznamnější představitele českého vrcholně barokního sochařství. Svatý Ivo, Karlův most Velký křesťanský bojovník v zahradě hospitalu, Kuks

Španělsko Pedro Calderón de la B arca [ kalderon de la barka] napsal přes 200 her – tzv. komedie pláště a meče Život je sen drama, nastoluje základní otázky smyslu a obsahu života, lidské existence a svobody lidské vůle

Itálie Torquato Tasso [torkváto taso] veršovaný duchovní epos – Osvobozený Jeruzalém – dobytí „svatého města“ vojskem křesťanů. Barokní je pojetí nepřátel (muslimů) jako nástroje ďábla. Tassa pronásledovaly obavy, zda se Osvobozeným Jeruzalémem neprohřešil proti katolické víře. Sám se šel udal inkvizici. Přestože nebyl ovlivněn, propadl pocitům ohrožení, které vyústily v duševní chorobu. Té podlehl těsně před konáním slavnosti, na níž měl být z papežova podnětu prohlášen knížetem básníků. Jeho život inspiroval J. W. Goetha k napsání dramatu Torquato Tasso.

Německo Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen účastnil se třicetileté války, psal pikareskní prózy (= hrdinou je pikaro nebo pikara, tzn. darebák, šejdíř, filuta – protlouká se životem pomocí různých fint) Dobrodružství Simplicia Simplicissima „prosťáčka nejprostšího“; zčásti autobiografický pikareskní román Do románu se promítnul Grimmelshausenův život (hrozil mu únos). Prosťáček je unesen, domov je vypleněn, je vychován poustevníkem, ale netuší, že je to přestrojený bohatý šlechtic a zároveň jeho vlastní otec, prosťáček se pikareskně protlouká válečnou Evropou, válečné hrůzy jsou líčeny s nadhledem.

Anglie John Milton - sledoval politiku, byl tajemníkem Cromwella; psal poezii (sonety, elegie) i prózu (pamflety = útočný hanlivý leták) Ztracený ráj duchovní epos, interpretováno i jako oslava revoluce (Satan = Cromwell, puritáni = vzbouření andělé, Bůh = král Karel I.); zabývá se svárem dobra a zla v lidském nitru (vychází z biblického námětu vyhnání Adama a Evy z ráje, Satanovou vzpourou proti Bohu, a jeho porážkou - revoluce poražena). Zdůrazňuje význam práce pro smysluplné žití, díky ní se lidé mohou k dobru vyvíjet a odvrátit svůj osud). zdůrazňuje svobodu lidského rozhodování proti zásahům osudu a boží vůle do češtiny přeložil Josef Jungmann

Kontrolní otázky Které motivy se objevují v barokní literatuře? Kdo je autorem Ztraceného ráje? Kdo přeložil Ztracený ráj do češtiny? Který barokní autor se stal inspirací pro Goetha?

Seznam obrázků DEZIDOR. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DCOETZEE. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Google_Earth.jpg Google_Earth.jpg NIKITA. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KARELJ. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: POSTRACH. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KL833X9. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: GABOR. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SVENCB. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AIRUNP. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Seznam zdrojů Česká literatura od počátků k dnešku. 1. vyd. Praha: Lidové noviny, 1998, 1048 s. ISBN NEZKUSIL, Vladimír. Česká a světová literatura pro 1. ročník středních škol: nejstarší literární památky : počátky českého národního obrození. 2. vyd. Praha: Fortuna, 2002, 149 s. ISBN