Fungování energetických trhů Jak „prodat“ výhody plynu? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie Konference DONE Praha, 1. 11. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetická bezpečnost ČR závěry NEK – aktualizace Václav Pačes Hynek Beran.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
STÁTNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE Zahrnutí výsledků NEK a OR do návrhu nové SEK. Nejzávažnější ustanovení a změny proti stávajícímu znění. Změny v energetické.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Říčany, 19. června 2003 Client Logo Copyright © Česká plynárenská unie 2003 Žádná část této prezentace nesmí být rozmnožována nebo kopírována bez výslovného.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,
Zdravotnictví řízené občanem Pavel Vepřek Tým DG plus.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Ing. Dan Ťok, prezident ČPU Gas Business Breakfast Praha, 9. prosince 2005 Nová role České plynárenské unie na otevřeném trhu s plynem.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE 11. – 12. LISTOPADU 2010 ODBOR VÝROBY A SLUŽEB.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
1 Vliv „balíčku“ EU na bezpečnost a dostupnost elektřiny a tepla v ČR, úloha jaderné energetiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Ing. Josef Votruba Poděbrady.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
Další postup otevírání trhu se zemním plynem Radek Lucký člen představenstva Jihočeská plynárenská, a.s. Gas Business Breakfast, Praha,
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Vedoucí práce: Ing. Pavel Štrach, Ph.D et Ph.D Autorka: Bc. Michaela Hozdeková, DiS.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Pohled teplárenství na vývoj energetického trhu.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
1. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 10:00 hod. C ESTOVNÍ RUCH – PROJEKT MOS.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
RWE Transgas 9/28/2016PAGE 1 Pavel Dočekal Head of Regulatory Affairs RWE Transgas, a.s. Návrh Státní energetické koncepce a její dopad na plynárenství.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika OP3: Rozvoj lidských.
Ing. Daniel Trnka, Oddělení kvality regulace Úřad vlády ČR Zvyšování kvality regulace 9. mezinárodní konference o informatické podpoře personálních procesů.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
Zemní plyn má jednoznačně místo v energetickém mixu budoucnosti
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

Fungování energetických trhů Jak „prodat“ výhody plynu? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie Konference DONE Praha,

Současné postavení ZP v ČR PLUSY Progresívní a s EU srovnatelná Státní energetická koncepce Dobře připravená infrastruktura v souladu s evropskými trendy (STORK, GAZELA, MORAVIA)RIZIKA Nestabilní a „přeregulované“ prostředí ohrožuje investice Nepředvídatelnost regulace Role plynu v současné SEK nemusí být definitivní, dá se očekávat pokračování diskuse s teplárenstvím

Dvě klíčové otázky Co může zemní plyn nabídnout? Dostupnost – stupeň gazifikace Regulovatelnost Ekologičnost – nízké emise Komfort při užití Rychlost výstavby zdrojů ELALE Jsou to vlastnosti o něž „stakeholders“ stojí? NE – scénář „černá budoucnost“ = hlavně OZE ANO – reálná (?) budoucnost = „puzzle“ PEZ

Jak „prodat“ výhody zemního plynu? Komunikace Setkávání se stakeholders Pravidelná setkávání s médii Informace pro veřejnost Aktivní přístup, nečekat na problém Publikační a osvětová činnostMetody Komunikace – „opakování matka moudrosti“ Metoda „ohrané desky“ s pozitivními sděleními Vytvoření okruhu informovaných novinářů

Trh s plynem = vzájemná závislost hráčů & vzájemné ovlivňování